Így fizethetjük a magánellátást egészségpénztárból

szerző: Gergely Péter, pénzügyi szakértő
frissítve:

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi szolgáltatók bevétele a 100 milliárd forintot is meghaladja, a háztartások pedig nagyjából 300 000 forintot költenek magánellátásra évente. Ez jelentős kiadás, de az egészségpénztárral csökkenthető.

A magyar háztartások a KSH 2019-es adatai szerint több, mint 849 milliárd forintot költöttek az egészségükre, és azóta volt már egy világjárvány is, ami szintén befolyásolta az emberek szokásait. Nemcsak a magánegészségügyben elköltött összeg nőtt jelentősen, de a magánorvosi szolgáltatásokat igénybe vevők száma is. Az elmúlt két évben 63%-ra nőtt azok száma, akik jártak magánorvoshoz; a korábbi 44%-hoz képest ez 20%-os növekedés. A felmérések szerint a legtöbben a 25-34 év közötti fiatalok közül keresnek fel magánorvost, majd kétszer annyian, mint az 55-64 év közöttiek.

A magánegészségügyi szektor térnyerését elősegítette a COVID járvány, mert az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a várakozási idők miatt szívesebben választotta sok beteg a magánorvosokat.

A magyarok az ország egészségügyi kiadásainak 30%-át saját maguk fizetik, ami még európai uniós viszonylatban is kiemelkedő, úgy, hogy közben a társadalombiztosítást is fizetik. Ennek ellenére csak keveseknek van egészségbiztosítása vagy egészségpénztári megtakarítása.

Az egészségpénztárak 2021-ben 63,75 milliárd forint vagyont kezeltek, ami ugyan jelentősen nőtt a korábbi évekhez képest, de még mindig elenyésző az egészségügyben elköltött majd 850 milliárd forinthoz képest. Meglepő módon ugyanis az emberek kevesebbre teszik az egészségükre fordított összeget, mint a valóság. Míg a háztartások átlagos költése a saját becslésük szerint 96 000 forint körül van évente, a valóság inkább 300 000 forint körül mozog.

Hogyan befolyásolja az egészségpénztári megtakarítás a költségeinket?

Az egészségpénztár nem csak arra való, hogy az egészségügyi kiadásainkra takarékoskodjunk, spórolni is tudunk vele.

Az egészségpénztári befizetéseink 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot ugyanis az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból visszaigényelhetjük. Ezért annak ellenére is megéri fenntartani az egészségpénztári számlát, hogy a befizetésekből működési költséget is fizetnünk kell.

Az adó-visszatérítést az egészségpénztári (vagy más önkéntes pénztári) számlánkra kérhetjük, és onnan újra felhasználhatjuk. A visszatérítést működési költség sem terheli. Ez pedig a legtöbb értékpapír hozamát is meghaladja.

Mit vásárolhatunk egészségpénztárra?

A legtöbb egészségpénztári tag gyógyszervásárlásra költi a pénztárban tartott pénzét. Ez nem véletlen, hiszen minden OGYI számmal rendelkező készítményt elszámolhatunk a pénztárban. Ezen túl vásárolhatunk orvostechnikai eszközöket, a gyógycipőtől kezdve a szemüvegen át a vérnyomásmérőig vagy vércukorszintmérőig rengeteg mindent, még bizonyos okosórákat is elszámolhatunk.

Ezen túl babaápolási termékek széles körét vehetjük meg az egészségpénztár terhére. Vásárolhatunk pelenkát, tápszert, bébiőrt vagy babamonitort, lázmérőt, törlőkendőt, légzésfigyelőt, és babakozmetikumokat is.

Az egészségszámla tehát széles körben használható, arra figyeljünk, hogy vannak olyan termékek, amelyekhez orvosi javaslatra is szükség van. Ilyen a szemüveg is, de például gluténmentes termékeket úgy vásárolhatunk, hogy nem kell igazolnunk, hogy gluténérzékenyek vagyunk.

Milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe az egészségpénztáron keresztül?

A második legnépszerűbb felhasználási módja az egészségpénztárban tartott megtakarítás felhasználásának az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Egészségpénztárból fizethetjük a magánorvosi kezelések árát. Igénybe vehetünk alapellátást, járóbeteg-ellátást és fekvőbeteg-ellátást egyaránt, valamint részt vehetünk szakorvosi vizsgálatokon. Elszámolhatjuk a fogászati, szájsebészeti kezelés árát, a fogszabályozást, a nőgyógyászat, szülészet, sebészet, plasztikai sebészet (általában csak helyreállító műtétek), szemészet, gyermekgyógyászat, reumatológia, bőrgyógyászat, belgyógyászat és orvosi rehabilitáció költségeit, valamint a lombikbébi program és az őssejtlevétel árát is fizethetjük a pénztárból. Elszámolhatók a labordiagnosztikai és képalkotó eljárások.

Részt vehetünk szűrővizsgálatokon, így emlőrák-, méhnyakrák-, prosztatarák-, vastagbélrákszűrésen, fogászati szűrésen, AIDS-szűrésen és mentális zavarok korai felismerését célzó szűréseken.

Ha a szűrővizsgálatokon orvosi javaslat alapján, illetve a személyes egészségtervünk keretében veszünk részt, akkor ezek után plusz 10% adó-visszatérítést kaphatunk. (A visszatérítést összege összesen lehet legfeljebb 150 000 forint.)

A pénztárban elszámolhatjuk a gyógytorna, a fizioterápiás kezelések és a gyógymasszázs árát is.

Az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatót válasszunk

Fontos, hogy míg az egészségpénztárban elszámolható termékeket bárhol megvásárolhatjuk, legyen az patika vagy webshop, az egészségügyi szolgáltatásokat csak az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál vehetjük igénybe.

Több egészségpénztár honlapján van szolgálatáskereső, ahol a lakóhelyünkhöz közel kereshetünk olyan rendelőt, amelynek szerződése van a pénztárral.

Akkor sem kell feltétlenül megijednünk, ha olyan helyen vettünk igénybe szolgáltatást, amely nem partnere az egészségpénztárnak. Az egészségpénztár felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval, és megpróbál vele szerződést kötni. Ha ez sikerül, akkor a számlánkat elszámolja.

Nem csak mi használhatjuk

Az egészségpénztárból a legtöbb esetben közeli hozzátartozóink kezeléseit is fizethetjük, és termékeket is vásárolhatunk a részükre.

A szüleinket, nagyszüleinket, gyermekeinket, testvéreinket, házastársunkat megjelölhetjük az egészségpénztárnál kedvezményezettként. A pénztár legtöbb szolgáltatását a pénztártagon kívül a kedvezményezettek is igénybe vehetik, így magánorvosi szolgáltatásra és gyógykezelésekre is költhetünk a részükre.

Hogyan fizethetünk az egészségpénztárból?

A termékekért és a magánorvosi ellátásért kétféleképpen fizethetünk.

Az egészségszámlánkhoz a legtöbb pénztár egészségkártyát is biztosít, amellyel a kártyát elfogadó patikákban, boltokban és szolgáltatóknál közvetlenül is fizethetünk a termékekért és a szolgáltatásokért épp úgy, mint a bankkártyánkkal.

Van már olyan korszerű egészségkártya is, amelyet közvetlenül összeköthetünk a bankkártyánkkal, így akkor is fizethetünk vele, ha épp nincs pozitív egyenlege az egészségszámlánknak. A bankszámlánkról a számla kifizetésekor veszi le a pénztár a működési költséggel növelt összeget, ami így ugyanúgy pénztári befizetésnek minősül. Ezt a lehetőséget jelenleg csak két egészségpénztár biztosítja.

Ha az egészségkártyánkat nem tudjuk használni, akkor a vásárolt termékről vagy az igénybe vett szolgáltatásról számlát kérhetünk, amelyet aztán a beküldhetünk a pénztárhoz. Erre sok helyen már elektronikusan is van lehetőség. Az összeget ezután a pénztár az egészségszámlánkról visszautalja a bankszámlánkra.

Fontos, hogy a termékekről a saját nevünkre, míg a szolgáltatásokról a pénztár nevére kell kérnünk a számlát.

(Szerző: Gergely Péter, pénzügyi szakértő)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.