Javulnak a cukorbetegek esélyei

Magyar Diabetes Társaság
megjelent:

Kevesebb halálozás, infarktus, stroke, amputáció. Átütő pozitív tendenciák láthatóak a magyarországi cukorbeteg-ellátásban: 5800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke-veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő - derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó DIABETES EPI projektjének kutatásából.

Az Országos Egészségpénztár adatbázisában felhalmozott információkra alapozott felmérés többrétű, áttekintő képet kívánt adni az elmúlt másfél évtized hazai cukorbeteg-ellátásáról. Célja volt, hogy utat és irányt mutasson a jövőbeni feladatokhoz annak érdekében, hogy tovább javulhassanak a magyar betegek életkilátásai.

A cukorbetegek döntő többsége, mintegy 94 %-a 2-es típusú diabéteszben szenved hazánkban. "Ez a világjárványként számon tartott betegség ma már minden ötödik 60 év feletti egyénnél megtalálható" - mondja Jermendy György professzor. Hozzáteszi, hogy a 700 ezret meghaladó felnőtt és időskorú cukorbeteg korszerű elvek szerinti ellátására és főként a szövődmények kezelésére jelenleg évi 200 milliárd forintot meghaladó összeget költ az egészségügyi kormányzat. 2006 óta a ráfordított költség növekedése megfelel a betegszám növekedésének, az azóta elérhetővé vált modern, drágább kezelések ellenére a betegszintű költségek egyáltalán nem nőttek az elmúlt 8 évben. Az éves költségkeretnek mindössze 12%-a jut a szövődmények megelőzését szolgáló modern terápiákra. Ezen ráfordítások tükrében különösen jelentősnek tekinthetők az EPI kutatásból levonható pozitív eredmények és tendenciák.

Diabéteszes ketoacidózis - Kómához is vezethet a cukorbaj!

A diabétesz rettegett szövődménye a ketoacidózis, illetve ennek legsúlyosabb állapota, a ketoacidotikus kóma. Diabéteszes ketoacidózis - Kómához is vezethet a cukorbaj

A kedvező folyamatok sorába tartozik, hogy az elmúlt 8 évben kisebb arányban kerültek diabéteszesek kórházba és megrövidült az ott töltött idő is. Mint a Magyar Diabetes Társaság elnökének, Kempler Péter professzornak és a társaság leendő elnökének, Wittmann István professzornak a szavaiból kiderül, ebben az időszakban már 1.000-rel kevesebb volt a szívinfarktusok száma, a kilátások pedig még biztatóbbak. Jelentős mértékben csökkent a stroke kialakulásának esélye is, kevesebb lett az amputáció, és ami a legfontosabb, közel hatezerrel csökkent az időskori cukorbetegek halálozása. Ezen eredmények azért is figyelemre méltóak, mert a diabéteszes betegek mintegy 40%-a meghal 14 évvel a diagnózis felfedezését követően. Ez 70 százalékkal magasabb halandóságot jelent a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosság körében tapasztaltaknál.

Ezért kifejezetten örömteliek a diabéteszes betegek részére ezek az eredmények - Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke szerint, aki elmondta, hogy a modern antidiabetikus terápiák hozzáférhetőségét az elmúlt 4-5 évben a kormányzat többnyire lehetővé tette. Részben ennek is köszönhető ez a sok pozitív eredmény; hogy csökkent a halálozás, infarktus és agyvérzés esélye. Nagyon fontos, hogy a kormányzat a jövőben is prioritásként kezelje ennek a 730 ezer betegnek az ellátását és biztosítsa a korszerű antidiabetikus terápiák elérhetőségét. Sőt, támogassa továbbra is a szakmai irányelvek fejlődésének megfelelő betegellátást, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?

(Magyar Diabetes Társaság)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.