Iskolakezdés - A stresszhatás nemcsak a felnőtteknek okozhat fejfájást

Meteo Klinika
megjelent:

Lassan véget ér a nyár, az ősz kezdetével változékonyabbra fordul időjárásunk is. A nyári szünidőt a gyerekek számára egy sokkal megterhelőbb időszak követi, gyakran tapasztalhatunk náluk fokozott fáradtságot, fejfájást.

Szeptemberben ismét iskolába mennek a nebulók. Szülőként is, pedagógusként is gyakran tapasztaljuk, hogy az eddig örökmozgó gyermekünk fáradékonnyá, fejfájóssá, esetleg hasfájóssá válik. Sokan nem tudják, nem értik, mi okozza ezt a változást, miért betegszenek meg könnyebben a gyerekek.

A nyár végével változékonyabbá válik az időjárás. Vége van a kánikulának, a frontok ismét gyakrabban jönnek-mennek, mivel a közeledő téli félév intenzívebb légtömeg-kicserélődési folyamatokkal jár itt nálunk, a mérsékelt övben.

gyerekek iskolapadbanA változékonysághoz szervezetünknek nagyfokú alkalmazkodásra van szüksége. A felnőtt, egészséges szervezet is nehezen alkalmazkodik, a gyermekek esetében pedig fokozott az időjárás hatása, hiszen ők még egy úgynevezetett tanulási fázisban vannak, a szervezetük még csak most sajátítja el ezt a fajta alkalmazkodási folyamatot.

Az időjárási stressz mellett a rengeteg napi iskolai feladat sokszor túlterheli a gyerekeket, kamaszkorban pedig a fokozott nyomás még intenzívebb időjárás-érzékenységi tüneteket produkálhat.

Az időjárás-változásokra nem egyformán reagálunk, így természetesen a gyermekek között is van, aki jobban, van, aki kevésbé viseli jól ezeket a hatásokat.

Vannak olyan csemeték, akik könnyedén átvészelik a változékonyságot, és vannak olyanok is, akiknek komoly problémát okoz.

Fejfájás, magatartászavar, ingerlékenység, hasi panaszok is jelentkezhetnek. Az iskoláskorú gyermekeknél megjelenhet az időjárás hatása az iskolai teljesítményükben is.

Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
Az időjárás és a frontok

Hogyan tudunk segíteni gyermekeinknek?

Az időjárási elemekkel szemben való ellenálló képesség fejlesztése, és a megfelelő életmód kialakítása lényeges szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A szervezetünket már kora gyermekkortól fel kell készíteni az időjárás okozta stressz elviselésére.

beteg kisgyerekSokat kellene kint lenni a szabadban, esőben, szélben, hóban és melegben is. A megfelelő öltözetben a változatos időjárási körülményekhez is hozzá kellene szoktatni gyermekeink szervezetét, és nemcsak akkor vinni ki őket a szabadba, amikor jó idő van.

A rendszeres testmozgással, a megfelelő vitamin és ásványi anyagok bevitelével, az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás alkalmazásával szoktassuk hozzá gyermekeink szervezetét a változó időjárási viszonyokhoz!

Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen érzékenységi kategóriába tartozik, és hogy mikor, milyen hatásokra számíthat.

Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is. További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

(Meteo Klinika)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.