• Iskolakezdés - A stresszhatás nemcsak a felnőtteknek okozhat fejfájást

    Szerző: Meteo Klinika

    Lassan véget ér a nyár, az ősz kezdetével változékonyabbra fordul időjárásunk is. A nyári szünidőt a gyerekek számára egy sokkal megterhelőbb időszak követi, gyakran tapasztalhatunk náluk fokozott fáradtságot, fejfájást.

    Szeptemberben ismét iskolába mennek a nebulók. Szülőként is, pedagógusként is gyakran tapasztaljuk, hogy az eddig örökmozgó gyermekünk fáradékonnyá, fejfájóssá, esetleg hasfájóssá válik. Sokan nem tudják, nem értik, mi okozza ezt a változást, miért betegszenek meg könnyebben a gyerekek.

    Hirdetés

    A nyár végével változékonyabbá válik az időjárás. Vége van a kánikulának, a frontok ismét gyakrabban jönnek-mennek, mivel a közeledő téli félév intenzívebb légtömeg-kicserélődési folyamatokkal jár itt nálunk, a mérsékelt övben.

    Az időjárás érzékenység
    teljesítménycsökkenést is
    okozhat

    A változékonysághoz szervezetünknek nagyfokú alkalmazkodásra van szüksége. A felnőtt, egészséges szervezet is nehezen alkalmazkodik, a gyermekek esetében pedig fokozott az időjárás hatása, hiszen ők még egy úgynevezetett tanulási fázisban vannak, a szervezetük még csak most sajátítja el ezt a fajta alkalmazkodási folyamatot.

    Az időjárási stressz mellett a rengeteg napi iskolai feladat sokszor túlterheli a gyerekeket, kamaszkorban pedig a fokozott nyomás még intenzívebb időjárás-érzékenységi tüneteket produkálhat.

    Az időjárás-változásokra nem egyformán reagálunk, így természetesen a gyermekek között is van, aki jobban, van, aki kevésbé viseli jól ezeket a hatásokat.

    Vannak olyan csemeték, akik könnyedén átvészelik a változékonyságot, és vannak olyanok is, akiknek komoly problémát okoz.

    Fejfájás, magatartászavar, ingerlékenység, hasi panaszok is jelentkezhetnek. Az iskoláskorú gyermekeknél megjelenhet az időjárás hatása az iskolai teljesítményükben is. 

      Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
    Az időjárás és a frontok>>

    Hogyan tudunk segíteni gyermekeinknek?

    Az időjárási elemekkel szemben való ellenálló képesség fejlesztése, és a megfelelő életmód kialakítása lényeges szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A szervezetünket már kora gyermekkortól fel kell készíteni az időjárás okozta stressz elviselésére.

    Gyermekeink is szenvednek
    az időjárás hatásaitól

    Sokat kellene kint lenni a szabadban, esőben, szélben, hóban és melegben is. A megfelelő öltözetben a változatos időjárási körülményekhez is hozzá kellene szoktatni gyermekeink szervezetét, és nemcsak akkor vinni ki őket a szabadba, amikor jó idő van.

    A rendszeres testmozgással, a megfelelő vitamin és ásványi anyagok bevitelével, az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás alkalmazásával szoktassuk hozzá gyermekeink szervezetét a változó időjárási viszonyokhoz!

    Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen érzékenységi kategóriába tartozik, és hogy mikor, milyen hatásokra számíthat.

    Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is. További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

    (Meteo Klinika)

     

    Módosítva: 2010.08.09 16:12, Megjelenés: 2010.08.09 16:12
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Egy COVID-19 fertőzött férfi beszámolója az Egyesült Királyságból.

    Endometriózis

    Endometriózis

    Szponzorált tartalom

    GnRH-analógokkal történő kezeléskor hüvelyszárazság jelentkezhet, de van megoldás.

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Az időjárás hatásai a betegségekre

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.