Kiütéses lettem, melyik gyógyszer okozhatta? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Megfáztam és paracetamol tartalmú megfázás elleni szert, torokfertőtlenítő tablettát és lázcsillapítót vettem be. Tele lettem csalánkiütés szerű piros foltokkal. Vajon melyik szer okozhatta ezt? A megfázás elleni szer mellékhatása lehet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Sajnos nem lehet megmondani, hogy melyik összetevő, és egyáltalán a paracetamol tartalmú megfázás elleni szer okozza-e panaszt, a többi gyógyszer, illetve maga a vírusfertőzés önmagában is gyakran okoz ilyen panaszt kísérő tünetként.

A teendő ebben az esetben az összes szóba jövő gyógyszer elhagyása, sőt bőrgyógyászt is érdemes felkeresnie, ugyanis az allergiás betegségeknek súlyosabb tünetei is kialakulhatnak. Amennyiben nincs lehetősége most orvoshoz fordulni, a patikában recept nélkül vásárolhat antihisztamin tartalmú tablettát.

Vizsgáltassa ki magát!

A későbbiekben érdemes kivizsgáltatni az allergiát. Bőrgyógyászatok allergiológiai szakrendelésén végeznek ún. LTT vizsgálatot, ahol a kérdéses gyógyszer fehérvérsejtekre gyakorolt hatásából megállapítják, hogy valóban felmerül-e allergia.

Ha az LTT negatív, akkor kórházi körülmények között a kérdéses szerrel provokációs vizsgálat is végezhető az allergia kizárása céljából vagy másik választás, hogy a szóba jövő hatónyagot kerüli.

Az LTT vizsgálat az ön részéről egy egyszerű vérvételt jelent, nem kell éhgyomorra menni, viszont a legtöbb esetbeben beutaló és előjegyzés szükséges.

Gyógyszerallergia

A gyógyszerek által kiváltott nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza az allergia. A nem várt gyógyszerhatás a kórházi felvételek 2-6 százalékát jelentik. Leggyakrabban antibiotikumok és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők okoznak hasonló reakciókat.
A gyógyszerallergia

A provokáció bentfekvést igényel, mely során a kérdéses hatónyagból egyre nagyobb koncentrációt juttatnak a szervezetbe, és a rekciókat figyelik, ha szükséges beavatkozni, az azonnal lehetséges, ugyanis egy infúzió által egy véna folymatosan biztosítva van. A bentfekvés ideje általában 2 nap, első napon provokáció történik és még további 24 óra megfigyelés szükséges.

Gyógyszerkölcsönhatások

Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Mi is a gyógyszerkölcsönhatás?
A gyógyszer-kölcsönhatások két fő okból jöhetnek létre. Az egyik, hogy a két hatóanyag a szervezetben megtett útjuk során valamely ponton találkozik, mégpedig úgy, hogy ugyanazt a rendszert vagy enzimet használnák.
Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.