Paracetamol téma

Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022-04-12 20:33
Lázcsillapítás
Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag, és mi az, amit fontos tudni róla?

Fájdalomcsillapítás: ezeket a készítményeket kerülje el, ha paracetamolt vesz be

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2022-03-07 07:33
Paracetamol
A fájdalom és a láz csillapítására számos gyógyszer kapható a patikákban, melyek közül a paracetamolalapú változatok az egyik legismertebb csoportot képviselik. Talán ártalmatlannak tűnhet bekapni egy-egy pirulát a fejfájás vagy megfázás tüneteire, azonban ne feledje, hogy ezek a gyógyszerek is kiválthatnak mellékhatásokat vagy kölcsönhatásba léphetnek más szerekkel, például étrend-kiegészítőkkel.

Paracetamol alkalmazása a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2021-09-14 17:03
Bár a terhesség alatti paracetamolhasználat, úgy tűnik, nem növeli a születési rendellenességek számát, mégis, ha lehet, csak a legszükségesebb esetben alkalmazzuk, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszert, hiszen mégiscsak testidegen anyagokról van szó.

Paracetamol - Hatás és mellékhatás

WEBBeteg - stern.de - 2017-09-23 12:51
Asztma, allergiás nátha, bőrkiütés - egy tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Az orvosok óvatosságra, körültekintésre intenek a mindennapos hatóanyag használatával kapcsolatban.

A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - 2017-05-09 11:25
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.
Egy ausztrál kutatás megállapította, hogy a lumbágó okozta fájdalom csillapítására bizonyos vény nélkül kapható, például a paracetamol tartalmú készítmények nem alkalmasak. Arról, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük hatékonyan a derékfájdalmainkat, Dr. Arnold Dénes Arnold, aktív fájdalomspecialistát kérdeztük.

A paracetamol májkárosító hatásáról

mamigyogyit.blogspot.com - 2013-07-03 20:11
Valóban, a paracetamol nagy dózisban májkárosító. De kell- e félnünk ettől, ha a megfelelő dózisban, odafigyelve adagoljuk a paracetamol- tartalmú készítményeket?
Megfáztam és paracetamol tartalmú megfázás elleni szert, torokfertőtlenítő tablettát és lázcsillapítót vettem be. Tele lettem csalánkiütés szerű piros foltokkal. Vajon melyik szer okozhatta ezt? A megfázás elleni szer mellékhatása lehet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Életveszélyes túladagoláshoz vezethet, ha naponta akár kicsivel több paracetamolt szed valaki az előírtnál - idézte brit kutatók figyelmeztetését a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Fájdalomcsillapító lelki bajokra?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2011-05-01 05:12
A paracetamol hatóanyaggal rendelkező fájdalomcsillapítókat leggyakrabban fejfájás esetén szedjük. Egy friss tanulmány szerint azonban lelki problémákon is segíthet.
A paracetamol csecsemőkori alkalmazása a későbbiekben allergiás megbetegedések, egyebek közt az asztma kialakulásáért lehet felelős - állítják új-zélandi kutatók, akik vizsgálataikról a Clinical and Experimental Allergy című szaklapban számoltak be.
Kétszerese a valószínűsége annak egy új-zélandi tanulmány szerint, hogy asztma alakuljon ki azoknál a tinédzsereknél, akik rendszeresen paracetamol tartalmú gyógyszereket kaptak. A szakemberek 300 ezer 13 és 14 év közötti gyereket vizsgáltak - számolt be a kutatásról a The Daily Telegraph című brit lap.

Paracetamol

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-05-21 22:40
Tisztelt Doktorno, Doktorur, az orvos torokfajasra napi negyszeri (!? ) Paracetamolt irt fel. Latatlanba, vizsgalat nelkul! (Angliaban tortent) . Ugy tudom, a Paracetamol nem jo, elraktarozodik a szervezetben, es karosodasokat okozhat. Mit leh