Női nemi szerveket csonkítanak egy soproni klinikán?

MTI
megjelent:

Intim műtét elnevezés alatt szeméremajak-kisebbítés mellett "körülmetélésre" is van lehetőség egy soproni szépségklinikán - állítja egy osztrák politikusnő.

A közleményt Petra Bayr adta ki vasárnap, aki az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fejlesztéspolitikai szóvivője, a női csonkítás ellen küzdő osztrák platform alapítója.

A közlemény szerint a "profil" című osztrák hetilap egyik újságírója kiderítette, hogy körülmetélés alatt a külső női nemi szervek (például a csikló) egyes afrikai és ázsiai népeknél szokásos csonkítását értik. Bayr a héten hivatalos tiltakozó levelet juttatott el az ügyben a bécsi magyar nagykövetséghez.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI megkeresésére az ügyben hangsúlyozta: csak akkor szabad olyasmit állítani, mint amit egy osztrák politikusnő vasárnap kiadott közleményében, ha erről van bizonyíték.

Mint fogalmazott: "akinek tudomása van arról, hogy bárki, bármilyen módon etikailag vagy szakmailag vétkezik, tegye meg a feljelentését, és az illetővel szemben járjanak el, ha rászolgált. Ha ilyet nem tud, akkor hallgasson, a vádaskodást kikérjük magunknak".

Németh Krisztina főkonzul az MTI érdeklődésére elmondta: az érintett klinika megkeresésükre cáfolta a csonkításról szóló állítást. A főkonzul asszony szerint elképzelhető, hogy a klinika honlapján szereplő információ német fordításában gyökerező tévedésről van szó.

Tájékoztatása szerint a soproni intézet vezetője elmondta: női páciensek körében igény van a külső nemi szerveken végzett szépészeti beavatkozásra, de ez semmiképpen sem azonos az egyes afrikai kultúrákban elterjedt csonkítással.

A szépészeti műtét jelentheti például a szűzhártya visszavarrását és a csikló bőrén végzett korrekciót, de semmiképp sem a klitorisz egészének eltávolítását.

"A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik
A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről „beszélni”. A szexuális úton terjedő betegségek >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.