• Fitymaszűkület (phimosis) gyermeksebészeti vonatkozásai

    Dr. Kőnig Róbert
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus

    Mi is tulajdonképpen a fitymaszűkület? Mikor igényel kezelést? Milyen terápiás lehetőségek jöhetnek szóba? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit minden fiúgyermek szüleinek tudnia kell.

    Először is el szükséges különítenünk két nagyon fontos fogalmat, amely mai napig zavart okoz a szülőkben.

    A fitymaszűkület azt jelenti, hogy a fityma nem húzható hátra a makk mögé. Ennek oka, hogy nem tud a fitymán lévő nyílás eléggé kitágulni ahhoz, hogy a makk elő tudjon rajta keresztül bukkanni. Minden fiú így születik.

    A fitymaletapadás az a természetes állapot, amikor még a fityma és makk teljesen össze van nőve. A letapadás vagy adhesio nem igényel kezelést. Sem sebészi, sem konzervatív pl. krémes formában. Minden fiú így születik. A pubertás kezdete körül spontán, természetes úton megoldódik ez a helyzet.

    A valódi fitymaszűkület vagy phimosis az első 2-3 életévben természetes állapot. Magyarul nem kóros, nincsen vele teendő.

    Hirdetés

    Mikor kell mégis az első években gyermeksebészt felkeresni?

    Ha vizelet ürítésekor a fityma vége ballonszerűen felfúvódik. Ez azt jelenti, hogy annyira szűk a nyílás, hogy az összehúzódó húgyhólyag nehezen tudja csak kipréselni a vizeletet.

    Mi fog történni?

    Rövid 4-6 hetes szteroidos kezelést fog kapni a gyermek, hogy elősegítsük a fitymán a nyílás tágulását. Nem szükséges semmilyen drasztikus beavatkozás. Sőt! Ebben az életszakaszban a fitymán keletkezett sérülések – pl. felrántás, tágítás miatt – később valódi, operálandó szűkületet okozhatnak, károsak.

    A szűkület és a letapadás elkülönítése szakorvosi, gyermeksebészeti, gyermekurológiai feladat. 3 éves kora körül a fiúkat, ha kétsége van a szülőknek, érdemes megmutatni szakorvosnak.

    Mit nem szabad tenni?

    Nagyon fontos, hogy a fityma erőszakos húzogatásra, feszegetésre nem tágulással, hanem szűküléssel fog válaszolni. Ha a bőr eléri a rugalmasságának maximumát és tovább feszítjük, akkor elszakad, bereped. A repedés gyakorlatilag egy seb. A seb heggel fog gyógyulni. A heg maga viszont nem tud tágulni. Ha heges a fityma, elveszti tágulékonyságát, szűk marad. Érthető így, hogy nem szabad a fityma bőrét erőszakosan feszegetni!

    De mi a teendő 3 éves kor körül?

    Javasolhat a gyermeksebész óvatos tornát, mellyel gyakorlatilag inkább a letapadás fog megoldódni. Ha még ebben a korban is fennáll a szűkület, javasolt egy úgynevezett szteroidkenőcsös kúrát alkalmazni. A kezelés hossza és gyakorisága változik, mint ahogy a krémek fajtája is. Általánosságban kb. 4-8 hétig kezeljük a fiúkat, majd a krémeket fokozatosan hagyjuk el.

    Három éves kor után

    Három éves kor után, mikor hegesen szűk a fityma vagy túl vagyunk egy hatástalan szteroidos kezelésen, akkor jön csak szóba a sebészi megoldás. Magyarországon minden fitymát érintő operációt altatásban végzünk a műtét közben fellépő fájdalom miatt. Emellett a fiúk úgynevezett vezetéses helyi érzéstelenítést is kaphatnak, ami órákon át biztosítja a fájdalomcsillapítást az operáció után is. Több műtéti forma is létezik:

    • Ha a szűkület hátterében felmerül bőrbetegség vagy nagyon heges a fityma, akkor a körülmetélés, azaz a circumcisio a megfelelő műtéti technika. Ez azt jelenti, hogy a fityma bőre teljesen eltávolításra kerül. Ez minden esetben 100%-os megszűnését jelenti a szűkületnek. Végleges és jó megoldás.
    • Létezik úgynevezett bemetszés (dorsalis incisio) technika is. Ilyenkor a pénisz "felső" részén bemetszésre kerül a fityma bőre, ezután a bemetszett részen nem fogja teljesen fedni a makkot, csupán a többi részén öleli azt körbe, így nem lesz többé szűk. Véleményem szerint ez a technika esztétikailag kevésbé kívánatos.
    • Részleges circumcisiót, azaz részleges körülmetélést is végezhetünk. Ilyenkor a fitymából általában annyi marad, hogy fedi a makk tövét, de nem fedi a teljes makkot a végéig. Ez a technika később magában hordozhatja magának a műtéti heg szűkületének a lehetőségét. Ebben az esetben ismételni szükséges a beavatkozást, és teljes körülmetélést kell végrehajtani, újabb altatás keretein belül.
    • Nagyobb fiúknál lehet látni úgynevezett "relatív szűkületet". Ilyenkor a fityma hátrahúzható, de hátrahúzva szűk gyűrű jelenik meg, mely merevedéskor fájdalmas. Véleményem szerint csupán ilyenkor jön szóba a lebenyeltolásos műtéti technika. Ilyenkor a fityma bőre teljesen megmarad, de keletkezik rajta egy műtéti heg. Ennek utókezelése ajánlott újabb szteroidkrémes kúrával. Ha valamilyen oknál fogva az új heg ismét szűkületet okoz, akkor a későbbiekben, második lépésben elvégezhető a teljes körülmetélés.

    A műtét egy napos ellátás keretein belül zajlik. Rehabilitációjában, az én gyakorlatomban, 5 napig nem érheti a területet víz. Felületi kezelés és fájdalomcsillapítás – ha igénylik a fiúk – otthon folytatható. Tapasztalatom szerint szájon át szedhető fájdalomcsillapítók, helyileg alkalmazott fájdalomcsillapító krémek, és olajos lapok elegendőek az operáció utáni fájdalom kezelésére. A műtéti terület varratai felszívódó varratok, melyeket nem szükséges eltávolítani. Maguktól, fájdalmatlanul kiesnek. 7-8 nappal az operáció után a gyermek normál életmódhoz térhet vissza.

    Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus
    https://www.facebook.com/drkonigrobert
    https://www.instagram.com/dr.robertkonig/

    Források:

    http://medind.nic.in/icb/t09/i8/icbt09i8p829.pdf
    https://www.cfp.ca/content/56/10/986.2.full
    https://emedicine.medscape.com/article/442617-clinical

    Módosítva: 2019.06.25 09:36, Megjelenés: 2019.06.25 09:36
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Ha megnő a gyermek hasa

    A banálistól a súlyosig sokféle oka lehet annak, ha a gyermek hasa feltűnően előredomborodik. A has megnagyobbodásának okairól dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász beszél.

    Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

    Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

    Érzékeny makk - Az orvos válaszol

    Huszonhárom éves vagyok. Fél éve estem át egy fitymaszűkületi műtéten. Szexulás életem szinte nulla. Eddig a szűkületem miatt voltam gátlásos, most a túlérzékenység miatt. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.