• Fitymaszűkület (phimosis) gyermeksebészeti vonatkozásai

    Dr. Kőnig Róbert
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus

    Mi is tulajdonképpen a fitymaszűkület? Mikor igényel kezelést? Milyen terápiás lehetőségek jöhetnek szóba? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit minden fiúgyermek szüleinek tudnia kell.

    Először is el szükséges különítenünk két nagyon fontos fogalmat, amely mai napig zavart okoz a szülőkben.

    A fitymaszűkület azt jelenti, hogy a fityma nem húzható hátra a makk mögé. Ennek oka, hogy nem tud a fitymán lévő nyílás eléggé kitágulni ahhoz, hogy a makk elő tudjon rajta keresztül bukkanni. Minden fiú így születik.

    A fitymaletapadás az a természetes állapot, amikor még a fityma és makk teljesen össze van nőve. A letapadás vagy adhesio nem igényel kezelést. Sem sebészi, sem konzervatív pl. krémes formában. Minden fiú így születik. A pubertás kezdete körül spontán, természetes úton megoldódik ez a helyzet.

    A valódi fitymaszűkület vagy phimosis az első 2-3 életévben természetes állapot. Magyarul nem kóros, nincsen vele teendő.

    Hirdetés

    Mikor kell mégis az első években gyermeksebészt felkeresni?

    Ha vizelet ürítésekor a fityma vége ballonszerűen felfúvódik. Ez azt jelenti, hogy annyira szűk a nyílás, hogy az összehúzódó húgyhólyag nehezen tudja csak kipréselni a vizeletet.

    Mi fog történni?

    Rövid 4-6 hetes szteroidos kezelést fog kapni a gyermek, hogy elősegítsük a fitymán a nyílás tágulását. Nem szükséges semmilyen drasztikus beavatkozás. Sőt! Ebben az életszakaszban a fitymán keletkezett sérülések – pl. felrántás, tágítás miatt – később valódi, operálandó szűkületet okozhatnak, károsak.

    A szűkület és a letapadás elkülönítése szakorvosi, gyermeksebészeti, gyermekurológiai feladat. 3 éves kora körül a fiúkat, ha kétsége van a szülőknek, érdemes megmutatni szakorvosnak.

    Mit nem szabad tenni?

    Nagyon fontos, hogy a fityma erőszakos húzogatásra, feszegetésre nem tágulással, hanem szűküléssel fog válaszolni. Ha a bőr eléri a rugalmasságának maximumát és tovább feszítjük, akkor elszakad, bereped. A repedés gyakorlatilag egy seb. A seb heggel fog gyógyulni. A heg maga viszont nem tud tágulni. Ha heges a fityma, elveszti tágulékonyságát, szűk marad. Érthető így, hogy nem szabad a fityma bőrét erőszakosan feszegetni!

    De mi a teendő 3 éves kor körül?

    Javasolhat a gyermeksebész óvatos tornát, mellyel gyakorlatilag inkább a letapadás fog megoldódni. Ha még ebben a korban is fennáll a szűkület, javasolt egy úgynevezett szteroidkenőcsös kúrát alkalmazni. A kezelés hossza és gyakorisága változik, mint ahogy a krémek fajtája is. Általánosságban kb. 4-8 hétig kezeljük a fiúkat, majd a krémeket fokozatosan hagyjuk el.

    Három éves kor után

    Három éves kor után, mikor hegesen szűk a fityma vagy túl vagyunk egy hatástalan szteroidos kezelésen, akkor jön csak szóba a sebészi megoldás. Magyarországon minden fitymát érintő operációt altatásban végzünk a műtét közben fellépő fájdalom miatt. Emellett a fiúk úgynevezett vezetéses helyi érzéstelenítést is kaphatnak, ami órákon át biztosítja a fájdalomcsillapítást az operáció után is. Több műtéti forma is létezik:

    • Ha a szűkület hátterében felmerül bőrbetegség vagy nagyon heges a fityma, akkor a körülmetélés, azaz a circumcisio a megfelelő műtéti technika. Ez azt jelenti, hogy a fityma bőre teljesen eltávolításra kerül. Ez minden esetben 100%-os megszűnését jelenti a szűkületnek. Végleges és jó megoldás.
    • Létezik úgynevezett bemetszés (dorsalis incisio) technika is. Ilyenkor a pénisz "felső" részén bemetszésre kerül a fityma bőre, ezután a bemetszett részen nem fogja teljesen fedni a makkot, csupán a többi részén öleli azt körbe, így nem lesz többé szűk. Véleményem szerint ez a technika esztétikailag kevésbé kívánatos.
    • Részleges circumcisiót, azaz részleges körülmetélést is végezhetünk. Ilyenkor a fitymából általában annyi marad, hogy fedi a makk tövét, de nem fedi a teljes makkot a végéig. Ez a technika később magában hordozhatja magának a műtéti heg szűkületének a lehetőségét. Ebben az esetben ismételni szükséges a beavatkozást, és teljes körülmetélést kell végrehajtani, újabb altatás keretein belül.
    • Nagyobb fiúknál lehet látni úgynevezett "relatív szűkületet". Ilyenkor a fityma hátrahúzható, de hátrahúzva szűk gyűrű jelenik meg, mely merevedéskor fájdalmas. Véleményem szerint csupán ilyenkor jön szóba a lebenyeltolásos műtéti technika. Ilyenkor a fityma bőre teljesen megmarad, de keletkezik rajta egy műtéti heg. Ennek utókezelése ajánlott újabb szteroidkrémes kúrával. Ha valamilyen oknál fogva az új heg ismét szűkületet okoz, akkor a későbbiekben, második lépésben elvégezhető a teljes körülmetélés.

    A műtét egy napos ellátás keretein belül zajlik. Rehabilitációjában, az én gyakorlatomban, 5 napig nem érheti a területet víz. Felületi kezelés és fájdalomcsillapítás – ha igénylik a fiúk – otthon folytatható. Tapasztalatom szerint szájon át szedhető fájdalomcsillapítók, helyileg alkalmazott fájdalomcsillapító krémek, és olajos lapok elegendőek az operáció utáni fájdalom kezelésére. A műtéti terület varratai felszívódó varratok, melyeket nem szükséges eltávolítani. Maguktól, fájdalmatlanul kiesnek. 7-8 nappal az operáció után a gyermek normál életmódhoz térhet vissza.

    Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus
    https://www.facebook.com/drkonigrobert
    https://www.instagram.com/dr.robertkonig/

    Források:
    https://www.cfp.ca/content/56/10/986.2.full
    https://emedicine.medscape.com/article/442617-clinical

    Módosítva: 2019.06.25 09:36, Megjelenés: 2019.06.25 09:36
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Ha COVID-19-fertőzött a gyerek - Hogyan igazolja a szülő a hiányzást?

    Az iskolai igazolások kapcsán foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos, neonatológus, a 12. kerületi Normafa gyermekrendelő háziorvosa. Mindez nem csak a körzetébe tartozó iskolások, illetve szüleik számára hasznos információ.

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

    Érzékeny makk - Az orvos válaszol

    Huszonhárom éves vagyok. Fél éve estem át egy fitymaszűkületi műtéten. Szexulás életem szinte nulla. Eddig a szűkületem miatt voltam gátlásos, most a túlérzékenység miatt. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások