Mit várhatunk az orrplasztikától?

Szerző: vargaklara.hu

Az arc karakterét meghatározza az orr nagysága és formája, jelentőségét fokozza, hogy öltözködéssel, sminkkel, egyébbel nem korrigálható megjelenése. Esztétikai korrekció, az archoz leginkább illő forma kialakítása orrplasztikával lehetséges, melynek számos változata került kidolgozásra.

Világszerte, így nálunk is többen vállalkoznak orrplasztikára, hogy tökéletesítsék - vagy balesetet, sérülést követően helyreállítsák - profiljukat. Eltört orrcsont a szépség jegyében… Akik ilyen beavatkozásban gondolkodnak vagy már el is szánták magukat, tudni szeretnék, mivel is kell számolniuk. Dr. Varga Klára plasztika sebésszel beszélgettünk a beavatkozás részleteiről.

Tizenévesek kés alatt

Növekvő számban fordultak az amerikai tinédzserek plasztikai sebészhez az elmúlt években – derül ki az American Society for Aesthetic Plastic Surgery felmérésből. A 18 év alattiak közt a fülplasztika a legnépszerűbb beavatkozás, de előfordul, hogy kémiai hámlasztás vagy akár hajbeültetés miatt is keresték a szakembereket a fiatalok. Az orvosok egyetértenek abban, hogy ha megfelelő az indíttatás és a beavatkozás mikéntje, az ilyen műtétek nagyfokú fizikai és lelki erősödést eredményezhetnek. Tizenévesek kés alatt

Mi az orrplasztika célja?

Az orrplasztikát azért végezzük, hogy a páciens jobban érezze magát a bőrében, ugyanakkor megőrizzük vagy helyreállítsuk az orr szellőzését. A funkcionális és az esztétikai eredmény egyformán fontos.

Mi az elváltozás oka?

Az orr esztétikai eltérésének a leggyakoribb oka veleszületett (örökletes, a szülők jellegzetességei a gyermek orr-alakjában is megjelennek), de sokszor találunk sérülést, esetleg valamilyen megbetegedést a kórelőzményben.

Az orrplasztika várható eredménye?

Számít, hogy a páciens fegyelmezett legyen és betartsa az utasításokat, akkor minden esetben jobb eredmény várható. A végeredmény nagyjából egy év után értékelhető, emiatt ez a beavatkozás nagy türelmet igényel mind az orvos, mind a páciens részéről.

A műtét előtti kivizsgálás miként zajlik?

Az orrplasztika előtti kivizsgálás során meg kell győződnünk arról, hogy a beteg egészséges. Laboratóriumi vizsgálat, EKG, belgyógyászati vizsgálat történik, az orrplasztikát csak olyan betegen szabad elvégezni, aki teljesen egészséges, hogy semmilyen plusz kockázatot ne válalljunk.

Hogyan történik az orrplasztikai műtét?

„A műtét altatásban, 2- 3 órás aprólékos munkával zajlik. Az orr minden részének a harmonizálása megtörténik, ugyanakkor a sebész arra törekszik, hogy a lehető legfinomabb technikával dolgozzon, a beavatkozás a lehető legkisebb traumát jelentse a beteg részére. A műtét 2-3 óráig tart, a hosszabb beavatkozás a korrekciós orrplasztikáknál (korábban már operált beteg esetében végzett orrplasztika-műtét), vagy a sérülés utáni állapot helyreállítása esetén szokott történni.

Van az orrplasztikai műtétnek szövődménye?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, az orrplasztikának is lehetnek szövődményei, de minden alkalommal azért végzünk mindenre kiterjedő részletes kivizsgálást, hogy ennek esélyét minimalizáljuk. Ennek ellenére kialakulhat gyulladás, vérzés, amelyek ellátása hátráltathatja a gyógyulást, és igen ritkán további beavatkozásra is szükség lehet.

Orrplasztika utáni életmód? Mit tehetünk tehát a gyors felépülés érdekében?

Az orrplasztikát követő időszakban félig-ülő helyzetben javasolt aludni pár héten át, a fizikai megterhelést kerülni kell, és nem szabad a műtétet követően hajolni. Minden kerülendő, ami a fejben (a műtéti területen) vérbőséget okoz. A duzzanatokat, esetleges véraláfutásokat hűtéssel, fekete- nadálytő krém használatával, C- vitamin adásával stb. lehet mérsékelni.

(vargaklara.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Mi okozza a fejbőr zsírosodását és...

Mindenkinél előfordulhat időnként, hogy a fejbőr egy kicsit zsírosodik, és egy kis zsírosodás még nem jelent gondot. A zsír (faggyú) segít...

A töredezett haj okai és ápolása

A legtöbb esetben a hajtöredezettség csak átmeneti állapot, és bizonyos termékek használatával, illetve hajápolási szokásaink vagy...

Mikor indokolt az orrplasztika?

Évente körülbelül 15- 20 ezren fordulnak plasztikai sebészhez Magyarországon, kiknek 80 százaléka még mindig a gyengébbik nem képviselői közül...

Orrbitális szépséghibák

Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.