Körülmetélés? HPV esetén nem mindegy

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A körülmetélés számos nemi úton terjedő fertőzés, köztük a HPV esetében is előnyös. Kutatások a férfiak körülmetélésének védőhatását mutatták ki a humán papillomavírus (HPV) fertőzés kialakulása és megszűnése szempontjából, a férfiak és női szexuális partnereik esetében is.

Az elmúlt évtizedekben több tucat kutatás foglalkozott a kérdéssel, hogy vajon a körülmetélt férfiak körében alacsonyabb-e a HPV-fertőzöttség és a különböző szövődmények kialakulásának kockázata, rövidebb-e a gyógyulási idő, valamint kedvezően hat-e a humán papillomavírus partnernek való továbbadására. 2023-ban egy nagyszabású metaanalízis, a korábbi kutatások szisztematikus áttekintése vállalkozott a kérdések megválaszolására. Az eredményeket a Clinical Microbiology and Infection szaklapban publikálták.

A kutatók már korábban is tapasztalták, hogy a körülmetélt férfiaknál kisebb a HPV fertőzés kockázata, mint körülmetéletlen férfitársaiknál. Egyes (alacsony kockázatú) HPV-törzsek a felelősek a nemi szervi és bőrönk kialakuló közönséges szemölcsök megjelenéséért, mág más (magas kockázatú) törzsek rosszindulatú elváltozásokkal állnak összefüggésben, nőknél többek között méhnyakrákot okozva, férfiaknál növelve a péniszrák, mindkét nem esetében pedig például szájüregi daganatokat okozva.

A körülmetélés hatása a HPV-fertőzöttségre

Az eddigi kutatások alapján a körülmetélés szignifikánsan csökkenti a humán papillomavírus előfordulását elsősorban a makk területén, de az összefüggés valamivel kisebb mértékben a pénisz teljes hosszában kimutatható. A kedvező hatás minden vírustörzs esetében fennáll, így az alacsony és magas kockázatú vírustörzsek előfordulása is alacsonyabb a körülmetélt férfiak körében a körülmetéletlenekhez képest.

Egy korábbi kutatás szerint egyértelműen tovább tart a körülmetéletlen férfiaknál a fertőzésből való gyógyulás. A körülmetélés tehát elsősorban azáltal hat kedvezően, hogy a szervezet képessé válik a már kialakult HPV-fertőzésből való gyorsabb gyógyulásra. A makkot érintő HPV-fertőzés átlagosan 154 napig tartott a körülmetéletlen férfiaknál, míg a körülmetélteknél csak 91 napig. A betegség lefolyásának hosszában tapasztalt ilyen jellegű különbséget, mind a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos HPV törzseknél, mind a rákot nem okozó törzseknél megfigyelték.

Csökkenti a péniszrák kialakulásának kockázatát

Mivel a HPV bizonyos nemi szervi daganatokat is okozhat, a rövidebb ideig fennálló fertőzöttség magyarázatot adhat arra is, miért nagyobb a körülmetéletlen férfiaknál a péniszdaganatok kockázata. A péniszrák leggyakrabban a makkon alakul ki, és az a tény, hogy a rákkal összefüggő HPV törzsek okozta fertőzés jelentősen tovább tart a körülmetéletlen férfiaknál, klinikai jelentőségű – hangsúlyozzák a kutatók.

A fertőzés átadásának esélyét is csökkenti a körülmetélés

A körülmetélés abban is szerepet játszhat, hogy a férfiak partnerei milyen valószínűséggel kapják el a fertőzést. A HPV-t - a hosszú fertőzöttség miatt - a körülmetéletlen férfiak hatékonyabban adják tovább szexuális partnereiknek, így közvetve növelheti a nőknél kialakuló szövődények (pl. méhnyakrák) rizikóját. Annak bizonyítására azonban, hogy a körülmetélés valóban hatékony ellenszere lenne a HPV terjedésének, további vizsgálatokra van szükség.

Lásd még Körülmetélés és más nemi úton terjedő betegségek

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: MSNBC, ScienceDirect; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.