Magas koleszterinszint és Alzheimer-kór

MTI
megjelent:

Ha valakinek a negyvenes éveiben magas a vérkoleszterinszintje, nemcsak a szívinfarktusra van fokozott esélye, hanem Alzheimer-kór kialakulására is. Finn, svéd és amerikai kutatókból álló munkacsoport vizsgálatának eredményeit a Dementia and Geriatric Cognitive Disorders folyóirat közölte.

Évtizedek óta nagy vizsgálatok igazolták, hogy a "rossz", az LDL-koleszterin magas szintje jelentősen növeli a koszorúér-betegség kockázatát. Érthető, hogy különféle nem-gyógyszeres és gyógyszeres módszerekkel igyekeznek csökkenteni a vérben a koleszterin mennyiségét.

Az utóbbi időben mind több szó esik a súlyos, előrehaladó idegrendszeri betegségről, az Alzheimer-kórról is.

Ennek a betegségnek a lényege, hogy az agyszövet fontos területein különös, tapadós fehérje, a béta-amiloid rakódik le.

Ellentmondó adatok láttak napvilágot arról is, hogy a koleszterin szintjének emelkedése hozzájárul ehhez a kóros folyamathoz.

Alina Solomon és nemzetközi munkacsoportja olyan 40-45 éves embereket vizsgált, akik 1964-1973 között jelentek meg először orvosi ellenőrzésen.

Ezeknek az első vizsgálat idején semmiféle szív- és érrendszeri panasza, vagy idegrendszeri eltérése nem volt. Valamennyiüknél történtek laboratóriumi mérések is, többek között meghatározták a koleszterin szintjét.

Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

Az Alzheimer-kór és tünetei

Időnként mindenkinek kihagy a memóriája. Teljesen természetes dolog elfelejteni ritkán látott emberek nevét.
Az Alzheimer-kór és tünetei>>

Már a kismértékű koleszterinszint emelkedés is növeli a kockázatot

Évtizedekkel később a tanulmány résztvevői újra találkoztak orvosaikkal, akik főleg az esetleges idegrendszeri változásokkal foglalkoztak.

Az derült ki, hogy azok között, akiknek a vérkoleszterinje 40-45 éves korban akár csak kissé magasabb volt, lényegesen gyakoribb lett az Alzheimer-kór előfordulása, mint azok csoportjában, akiknél ilyen laboratóriumi eltérést nem észleltek.

Alina Solomon a tudományos dolgozatban kiemelte: mind többet tudunk arról, hogy a koszorúér- betegség kockázati tényezőinek, a vérzsíroknak, a dohányzásnak, a magas vérnyomásnak, a cukorbajnak, az elhízásnak a visszaszorítása nemcsak az infarktus gyakoriságát csökkentheti, hanem kedvezően befolyásolja a betegek idegrendszerének állapotát is.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek annak tisztázására, hogy a vérkoleszterin szintjét csökkentő gyógyszeres kezelés hozzájárul-e az érelmeszesedés folyamatának késleltetése mellett az agy egészséges működésének megtartásához is.

(MTI)

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.