• Az egészségesebb sperma hosszabb életet jelezhet

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy új tanulmány szerint, mely mintegy 40 000 dán férfi vizsgálatával készült, az egészségesebb spermájú férfiak tovább élnek.

    Dr. Tina Kold Jensen, a kutatásban résztvevő orvoscsoport tagja, a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy azt tapasztalták, minél gyengébb a spermaminőség, annál nagyobb a korai elhalálozás kockázata. Noha a kutatók nem akarják megriasztani a gyengébb spermákkal rendelkező férfiakat, mégis azt javasolják, hogy vizsgáltassák ki magukat, különös tekintettel a hererákot illetően.

    Hirdetés

    A férfi terméketlenség az elmúlt 50 évben egyre komolyabb problémává vált, s ezek egy részéért a méhen belüli fejlődés során nem megfelelően kialakult nemi szervek okolhatóak. Szintén ez a magzati eredetű fejlődési rendellenesség tehető felelőssé a későbbi életévek során kialakuló különböző betegségek egy részéért, melyek között szerepel a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

    Annak érdekében, hogy bizonyítani tudják a spermaminőség és a korai elhalálozás közötti kapcsolatot, a kutatók az 1963 és 2001 között spermavizsgálaton átesett 443 277 férfit követtek figyelemmel 2001-ig, vagy az azt megelőző halálukig.

    Hosszú élet = spermiumszám, mozgékonyság és gyerek?

    Azt tapasztalták, hogy az ondóban található spermiumszámok növekedésével arányosan az élethossz is nőtt. Azoknak a férfiaknak, akiknek a spermaszáma 40 millió/mililiter volt, 40 százalékkal kisebb volt az elhalálozásra való esélyük, mint a 10 millió/mililiter spermaszámmal rendelkezőknek.

    Az élethossz szintén arányosan nőtt a spermák mozgékonyságával. Azoknál a férfiaknál, akiknek 75 százalékban vagy nagyobb arányban voltak egészséges spermáik, 54 százalékkal volt kisebb az elhalálozás esélye, mint a 25 százalékban vagy kisebb arányban normális spermával rendelkező férfiaknál.

    A kutatók azt is megfigyelték, hogy azok a férfiak, akik gyereket neveltek, a gyermektelenekhez képest tovább éltek, alátámasztva egy korábbi kutatási eredményt, mely szerint a termékeny férfiak és nők tovább élnek. 

    A gyermektelenek egészségtelenebbek

    A gyermektelen férfiak általában egészségtelenebbül élnek, szegényebbek, és nagyobb arányban szenvednek valamilyen krónikus betegségben – mutattak rá a tanulmány szerzői. A hosszabb életre való esély azonban, függetlenül attól, hogy van-e gyermeke az illető férfinak vagy nincs, a jobb spermával rendelkezőknél egyértelműen megfigyelhető volt.

    A jobb spermaminőséggel rendelkező férfiaknál kisebb volt egy sor megbetegedés kockázata, melyek között szerepel a rák, a légzőszervi megbetegedések, és az emésztőrendszeri problémák.

    Jensen és kollégái úgy vélik, a jó spermaminőség egyfajta általános egészségi állapot jelzője lehet, mely összefügg a jobb életkilátásokkal.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters)
    Módosítva: 2009.08.07 12:48, Megjelenés: 2009.08.07 12:48
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA