A nyár veszélyei

Szerző: KamaszPanasz

Elérkezett a vakáció, gondtalan kikapcsolódás, szórakozás ideje. A kevésbé ismert, vagy ismeretlen környezetben azonban sok kellemetlen meglepetésnek, veszélynek vagyunk kitéve...

Medúzacsípés

A medúzacsípés nem csak nagyon fájdalmas, de a szervezetbe juttatott méreganyagok miatt életveszélyes is lehet. A csípés helye gyorsan bepirosodhat, felhólyagosodhat, illetve hányással és izomgörcsökkel járhat. Súlyos esetekben légzési nehézséget, kómát vagy halált is okozhat. A medúzacsípés mielőbbi orvosi ellátást igényel. Annak megérkezéséig az ecetes borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmakat.

Henna - tetoválás gyulladt állapotbanHenna - tetoválás

A fekete hennára nagyon sokan allergiásak, mivel az különböző hozzáadott festékanyagokat tartalmazhat. Az eredeti henna -tetoválást egy barnás, vagy barnásvöröses festékanyagot tartalmazó növényből készítik, ám a fekete hennához szenet és egyéb festékanyagokat adnak, hogy a minta sötétebb és tartósabb legyen.

Szúnyogcsípés

A szúnyogok nem csak mérhetetlenül idegesítőek a zümmögésük és a viszkető csípésük miatt, de bőrfertőzést is okozhatnak. Emellett a dengu-láz, Nyugat-nílusi vírus és egyéb betegségek hordozói is. A szúnyogcsípés ellen különféle krémekkel védekezhetünk, illetve öltözzön fel úgy, hogy lehetőleg minél nagyobb testfelület fedett legyen, ha a szabadban tartózkodik. Kerülje az állóvizeket, mert ezek a vérszívók ide járnak petét rakni.

Ezekkel a növényekkel való érintkezés bőrpírt és viszketést okozhat. A tünetek órákon belül de akár napok múlva is jelentkezhetnek. A bőrpír akár két hétig is tarthat, de bizonyos krémekkel csökkenthető a viszketés.

KullancsKullancsok

Amennyiben szabadtéri programot szervez, legyen óvatos a kullancsokkal! Ezek akár a fűszálról is átkerülhetnek az emberre! Bár legtöbbjük nem terjeszt betegségeket, a fertőzött egyedektől Lyme-kórt is kaphat! Emellett allergiás reakciót is válthatnak ki. A kullancsot mindig távolítsa el, és védekezzen ellenük úgy, hogy ha a szabadba megy, hosszú nadrágot, hosszú ujjú pólót és kalapot viseljen, valmint kullancsriasztót alkalmaz!

Darázscsípés

A darázscsípésre általában közepes duzzanat, fájdalom és viszketés jellemző. Egyeseknél azonban durva allergiás reakciót vált ki, mely csalánkiütést, száj- és torokduzzanatot, nehézlégzést okoz. Amennyiben komoly allergiás reakciót tapasztal, feküdjön le és húzza ki a fullánkot, majd mihamarabb menjen orvoshoz! Ha nincs allergiás reakció, a fullánkot akkor is ki kell húzni, tisztítsa meg a helyét, tegyen rá jeget és vegyen be valamilyen antihisztamint!

Strandpapucs

Nagyon kényelmes és divatos viselet, de semmi védelmet nem nyújt a lábujjaknak. Így ezek teljesen védtelenek az üvegvágás, rovarcsípés ellen. Akkor sem védi a lábujjakat, ha ráejt valamit. Fontolja meg inkább a zárt papucsok viselését!

Tűzijáték okozta sérülés

A tűzijátékokból lehulló darabkák égési sérüléseket okozhatnak. Ezek többsége apró, otthon is kezelhető sérülés, melyeket hideg vízzel való hűtéssel otthon is könnyen kezelhetsz. A nagyobb, illetve az arcot, talpat, nemi szervet érő sérüléssel orvoshoz kell fordulni!

Napégés következtében hámló bőrBőrrák

A túlzott és védelem nélküli napozás melanomát, bőrrákot okozhat. Forduljon orvoshoz, ha valamilyen bőrelváltozást tapasztal. Ez lehet az anyajegy színének, méretének, formájának megváltozása, asszimetrikussá, viszketővé, vérzővé válása.

Napégés

Amennyiben túlzottan ki van téve a káros UV sugárzásnak, az könnyen fájdalmas bőrpírral járó leégést okoz. A napégés tünetei már néhány órával a napon való tartózkodás után jelentkezik, de csak hetekkel később múlik el. Fájdalomcsillapítók, aloe verás készítmények, hidratáló krémek segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

(KamaszPanasz)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

Utazási betegség: Hogyan lehet...

Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Utazási betegség: Mi okozza?

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Utazás és fogamzásgátlás

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban...

Betegségek utazás alatt - Mire...

Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is...

A nyaralás legfőbb előnyei

A nyárnak sajnos vége. Sokan nem jutottak el nyaralni, pedig mindenképpen érdemes néha kiruccanni a hétköznapokból.

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.