Takarítás, főzés, kertészkedés - Mennyi kalóriát égetünk el?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Mennyi kalóriát használunk fel pl. takarítás, főzés vagy kertészkedés közben?

Mindenkinek más a napi kalóriaigénye. A napi kalóriaszükségletet a testtömeg, az életkor, a nem, a külső hőmérséklet és a fizikai, illetve szellemi aktivitás határozza meg. Egy átlagos testtömegű és mérsékelt fizikai aktivitású felnőtt nő napi kalóriaigénye 2000 kcal/nap.

A férfiaknak, nagyobb testtömegük miatt, nagyobb az energiaigényük, a gyerekeknek pedig a növekedés miatt van szükségük arányaiban több energiára. Nehéz, hosszan tartó fizikai munka vagy intenzív sportolás szintén nagyobb energiabevitelt igényel. A terhesek, illetve a szoptatós anyukák energiaigénye ugyancsak magasabb.

A gyerekek rengeteget mozognak, szaladgálnak, ugrándoznak. Az idősebbeknek viszont már a napi rutinfeladatok elvégzése is a testmozgás része, hiszen időnként jelentős erőfeszítést igényel például a felöltözés vagy néhány lépcsőfok megtétele. Az aktív korú felnőttek számára – főként akik irodában, számítógép mellett vagy autóban ülnek napi 8-10 órát – a mindennapokban sokszor nehéz időt szakítani a testmozgásra. Tudni kell azonban, hogy a hétköznapi mozgásformákkal (takarítás, kertészkedés, autómosás stb.) is rengeteg kalóriát égethetünk, így sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Az alábbiakban látható, hogy különböző házimunkák során mennyi energiát használhat fel a szervezetünk percenként.

1 cal=4,2 J

Házimunkák

kJ/perc kcal/perc

Kapálás

24.22 5.77

Kertészkedés

22.41 5.34

Ablaktisztítás

12.36 2.94

Lépcsőtakarítás

14.01 3.34

Takarítás, portörlés

14.55 3.46

Vasalás

5.97 1.42

Főzés

6.73 1.6

Padlósúrolás

14.38 3.42

Mosás, teregetés

12.78 3.04

Súrolás

8.73 2.08

Sepregetés

7.01 1.67

Zöldségtisztítás

5.93 1.41

Mosogatás

6.32 1.50

Gyomlálás

23,38 5,57

A fizikai aktivitás segít megtartani a normális testtömeget, kedvező hatású a szénhidrát-, a zsíranyagcserére, a keringésre, a vérnyomás szabályozásra, a csontanyagcserére, a daganatok kialakulásának megakadályozására és legfőképpen a hangulatra – mérsékli ugyanis a stresszhatásokat. Az egészségünk érdekében javasolt minden nap mozogni, a korunknak, egészségi állapotunknak megfelelően. Érdemes áttekinteni a fizikai aktivitási lehetőségeket az otthoni elfoglaltságok kapcsán is, a különböző házimunkák elvégzése nagyszerűen beépíthető a mindennapi mozgások közé.

A fizikai aktivitás hiánya előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezethet. Rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással kezelhető, megelőzhető az elhízás, valamint a következtében kialakuló betegségek: szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás betegség, koszorúér betegség), a cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarok (magas koleszterinszint) vagy a metabolikus szindróma. Jótékony hatású a mozgásszervi betegségek (pl. arthrosis), csontritkulás, de akár az epekő, illetve egyes daganatos betegségek, mint az emlő vagy a vastagbél tumorok megelőzésében is.

Rendszeres testmozgás hatására lelkünk egészsége is jelentősen javul. Akik mozognak, a kedvük is jobb. A pszichés zavarok, mint például a depresszió elkerülhetők vagy javíthatók a rendszeres fizikai aktivitással.

Mozgásra tehát mindannyiunknak szüksége van kortól, nemtől, betegségtől, egészségtől függetlenül. Keressük tudatosan a lehetőséget a mindennapokban a testmozgásra, mivel akár a legegyszerűbb hétköznapi mozgásokkal, házkörüli munkákkal is rengeteg kalóriától szabadulhatunk meg.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.