Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésVas

Tipus: Mikroelem

Alapvető tudnivalók
Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, a hemoglobinhoz kötve. Másik része a különböző szállítófehérjékhez kötődik. A vas legfontosabb feladat az oxigén és a szén-dioxid szállítása, ezt különböző kémiai reakciókon keresztül valósítja meg.

Miben játszik szerepet?
A vas olyan alapvető funkciókban vesz részt a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás, az elektrontovábbítás, a hemoglobin és a mioglobin szintézis, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. Várandós anyáknál dupla mennyiségű vasra van szükség, ezért esetükben elengedhetetlen a vas pótlása.

Hiánya esetén
Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, azaz kevesebb oxigént képes szállítani a vér. Hiánya következtében fáradtság, szédülés alakulhat ki, csökken az izmok munkavégző képessége és a szellemi teljesítőképesség. A fáradtságon kívül a töredezett haj, a repedezett körmök utalhatnak még a vashiányra. Súlyos esetben a vashiány meddőséghez, várandós anyáknál pedig a magzat fejlődési rendellenességéhez, magzatelhaláshoz vezethet.

Túladagolása
Túlzott vasbevitel esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, fokozódik a kórokozó baktériumok szaporodása. A vas hatására romlik a réz és a cink hasznosulása, a két mikroelem hiánytünetei jelentkezhetnek.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A vas hasznosulása függ a szervezet vas-ellátottságától: ha kevés a vas a szervezetben, akkor több szívódik fel, ha viszont elegendő a szintje, akkor kevesebb. A vas felszívódásához elengedhetetlen a C-vitamin, így a vitamin hiánya rontja a felszívódási arányt. Hasonló hatása van olyan anyagoknak, mint a teákban előforduló csersavak, a gabonafélékben megtalálható fitátok, és a sóskában, spenótban is lévő oxalátok. Ezek oldhatatlan komplexet képeznek a vassal, és nem engedik felszívódni. Vasszükséglet: 0-6 hónap 6; 7-12 hónap 8; 1-3 év 8; 4-6 év 10; 7-10 év 10; 11-14 év 15 (nő) 12 (ffi); 15-18 év 15 (nő) 12 (ffi); 19-30 év 15 (nő) 12 (ffi); 31-60 év 15 (nő) 12 (ffi); 60 év felett 12; Terhesség 15; Szoptatás 15; Nehéz fizikai munka 15; Stressz 15; Dohányzás 20 (nő) 18 (ffi); Alkohol fogyasztás 20; Menopauza 12.

Milyen táplálékokban található meg?
A növények is tartalmaznak vasat, ám a viszonylag magas vastartalom (például a spenót esetében) megtévesztő, a növényi táplálékokban szereplő vasvegyületek felszívódási aránya ugyanis sokkal rosszabb, mint az állati eredetű élelmiszerekben található, fehérjékhez között vasforrásoké. A legjobb vasforrásoknak ezért a húsok, a máj és az egyéb belsőségek számítanak.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés