Oxitocin téma

Túlhordott terhesség

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A túlhordott terhesség a kismamát könnyen fáradttá és idegessé teszi. Az alábbiakban megtudhatja, mi okozza a túlhordást, és mit jelent mindez az Ön és kisbabája számára.

Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

BOE - Takács Regina, Lektorálta Dr. Sára Levente, szülész-nőgyógyász szakorvos

Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

Gyógyít a szerelem!

Több mint TestŐr

Az oxitocin segíti a párok egymáshoz való kötődését. Amikor szerelmesek vagyunk, ennek a hormonnak a termelődése is megnövekszik. Ezenkívül az ösztrogén hormon nagyfokú jelenléte segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Ölelés helyett elég egy anyai telefonhívás

MTI

A gyerekek megnyugtatására közel annyira alkalmas egy anyai telefonhívás, mint az ölelés. A kötődést kiváltó oxitocin hormon nemcsak fizikai érintés hatására termelődik a szervezetben fel, hanem beszéd és hangok által is.

Az oxitocin felelős a férfiak érzékenységéért

MTI

Már egy kevés oxitocin is a nőkhöz foghatóan érzékennyé teszi a férfiakat - számoltak be német kutatók.

Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?

MTI

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, többek között a szülést megelőzően és a szexuális együttlét során is felszabadul.