• A boldogságról orvosi szemmel

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin, rehab. Szakorvosjelölt

    A boldogság mindenki életében ugyanazt az állapotot jelenti. A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A boldogságérzés eléréséhez azonban mindenki életében más és más tényező szükséges. A boldogságérzet kialakulásához számos dolog segít hozzá bennünket, a szervezetükben aktiválódó biokémiai folyamatok révén.

    Milyen hormonok felelősek a mindenki által áhított boldogságért?

    Bizonyára sokat hallatunk az ún. boldogsághormonról, amely endorfin néven ismert. Az endorfinok az agyban termelődő apró fehérjemolekulák, feladatuk a kémiai információ szállítása, ún. neurotranszmitterek által. Csökkentik a testi és lelki fájdalomérzetet, és boldogságérzést okoznak. Hatásuk akár 12 órán keresztül is tarthat.

    Az oxitocint a szex, a boldogság és a nyugalom triászával jellemzik. Az endorfin mellett szintén szeretethormonként tartják számon. Nyugtató hatása révén segít a stressz oldásában, és a félelem leküzdésében is fontos szerepet játszik. A szexuális együttlét során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért, azonban az endorfinok és az oxitocin együttesen váltja ki az együttlét utáni boldogságérzést.

    Hirdetés

      A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye


    Minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor.
    A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye>>

    Az anya-gyermek közötti erős kapocs kialakulásának alapköve a szülés során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocinhormon. Hangulatjavító hatására kutatások sorozata mutatott rá, megismerték memóriaserkentő tulajdonságát, illetve azt, hogy szerepet játszik a párkapcsolatokban az összetartozás érzésének erősítésében, a szocializációs folyamatokban. Erősíti az immunrendszert, védő hatással bír a szívbetegségekkel szemben.

    A dopamin is az információ továbbításában szerepet játszó fehérjemolekula. Serkentőleg hat a szervezetre, energikusabbá varázsol minket.

    A fenil-etil-amin az amfetaminok családjába tartozó vegyület, amelynek legismertebb hatása az eufória. Kedélyjavító hormon, a szerelem felfokozott lelki állapotáért, a jól ismert jelekért - úgymint heves szívdobogás, elpirulás, stb. – ennek az apró kis molekulának a fokozott termelődése tehető felelőssé. Azonban ahogy a szerelem eufóriáját kiváltja, a lángoló érzés elmúlásáért is felelős.

      Hogyan hat a szex az egészségünkre?


    Akinek nemi élete kiegyensúlyozott, számos pszichés probléma ellen fokozottan védett, mint a nemi életet nem élők. A jó szex növeli a magabiztosságot, és segíti a pszichés kiegyensúlyozottság megtartását. A rendszeres, örömteli szexuális élet csökkenti számos pszichiátriai zavar, köztük a depresszió kockázatát.
    Hogyan hat a szex az egészségünkre? >>

    A szerotonin is eufóriát okoz, hatására boldognak és gondtalannak érezzük magunkat.

    A tiroxin nevű hormont a pajzsmirigy termeli. Optimális mennyiségű tiroxin hormon esetén kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk. Ha a vérben a normálisnál alacsonyabb a koncentrációja fáradékonyság, rossz hangulat fog minket jellemezni.

    A szervezetben lezajló biokémiai folyamatok láncreakcióját különböző élethelyzetek - akár egy kellemes emléket felidéző illat – válthatják ki.

    Milyen élethelyzetek vezetnek a szeretethormonok felszabadulásához és a boldogságérzet kialakulásához?

    A szerelem mindennapjaink fontos része.Elég, ha egy kósza pillantást vetünk szívünk választottjára vagy felidézzük az előző napok kellemes emlékét, tenyerünk izzadni kezd, elpirulunk, a torkukban érezzük szívünk dobbanásait. A jól ismert reakciók kialakulásáért a fenil-etil-amin nevű vegyület felszabadulása a felelős.

      Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?


    Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, többek között a szülést megelőzően és a szexuális együttlét során is felszabadul.
    Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?>>

    A következő érzelmi lépcsőt az oxitocin hormon okozza, hatására fokozódik a másik iránti vágy. Kutatási eredmények igazolják, hogy azoknak a pároknak, akik rendszeres, kiegyensúlyozott szexuális életet élnek, ezáltal rendszeres a szervezet oxitocin ellátása, boldogabb és tartósabb a párkapcsolatuk.  

    A kapcsolat előrehaladtával egyre erősebb kötődés alakul ki, amely az endorfinok felszabadulásának köszönhető. Energikusabbak és kipihentebbek leszünk, csökken az alvásigényünk, minden akadály leküzdésére képesnek érezzük magunkat. Mindezért a dopamin molekulák serkentő hatása a felelős.

    Sokszor őrült ötletektől vezérelve olyan dolgokat cselekszünk, amit mi magunk sem tudunk megmagyarázni. Ez a szerotonin alacsony szintjének köszönhető, ugyanis a szerelmesek vérében szerotonin szint csökkenése észlelhető.

    A sport szerepe a boldogságban

    Leginkább a hosszabb távon folytatott aerob típusú, intenzív mozgásformák (kardio-edzés, futás, úszás) fokozzák az endorfinok felszabadulását, átlendítenek az úgynevezett holtponton, elnyomják a fáradtság és kimerültség érzését.

    Másrészről a stressz következtében megemelkedik kortizol szintje, amely vérnyomás- és vércukoremelő hatással bír, szervi károsodásokhoz vezethet. A testedzés a megemelkedett kortizol szintjét visszaállítja a megfelelő értékre. A rendszeres sporttevékenység erőteljes pszichés hatással bír: visszaadja az ember önbizalmát, depressziós epizódok leküzdésében is nagyon jó eredménnyel alkalmazható.

    Az alvás minősége is létfontosságú tényező

    Azok az emberek, akik alvásproblémákkal küzdenek, hajlamosabbak a depresszióra. A kialvatlanság következménye a koncentrálóképesség csökkenése, az idegesség és a gyakori hangulatingadozás. Immunrendszerünk védekezőképessége is gyengül. Fontos, hogy megteremtsük a nyugodt és pihentető alváshoz az optimális körülményeket: például a hálószoba alacsony hőmérsékletével, fények kizárásával, megfelelő matrac kiválasztásával.

    A fény szerepe

    A fény látható és nem látható tartományai az élő szervezetre jótékony hatással vannak, jelenléte nélkülözhetetlen a szervezetben zajló legtöbb biokémiai és biofizikai folyamathoz. Gyógyító hatása ezen tulajdonságán alapul.

    A fény:

    • szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát (ezért a tobozmirigyben termelődő melatonin a felelős, amely álmosító hatással rendelkezik, koncentrációja éjjel tízszer magasabb, mint nappal)
    • szabályozza az anyagcserét
    • antitoxikus hatással bír
    • serkenti a méregtelenítő folyamatokat
    • optimalizálja a vérnyomást
    • serkenti az immunrendszer működését
    • szabályozza a testhőmérsékletet
    • a nemi hormonok szabályozásában is szerepet játszik

    A fény nagy mennyiségben káros, kis mennyiségben azonban elengedhetetlen a szervezet folyamatainak optimális működéséhez. A legjobb hatással a természetes napfény bír. A fényspektrum legfontosabb része az UV-fény, amely fénytartomány a legtöbb lámpaizzó és fénycső fényéből teljes mértékben hiányzik, azért azok az emberek, akik a napjuk nagy részét mesterséges fényben töltik, nem élvezhetik jótékony hatásait.

      Hormonháztartásunk: hogyan változik meg tavasszal?


    Tavasszal az embernek jobb a kedve, többet nevet és jobban érzi magát. Ez elsősorban a kikelettel járó fokozódó napfény jótékony hatásának köszönhető, amely fokozza a szerotinin hormon termelését.
    Hormonháztartásunk: hogyan változik meg tavasszal?>>

    A fény gyógyító hatását az orvostudomány számtalan területén alkalmazzák: sebgyógyítás, fájdalomcsillapítás, értágítás, gyulladáscsökkentés. Különböző bőrbetegségek (pl. pikkelysömör), depresszió és szembetegségek esetében is jó eredményeket érnek el bevetésével.

    Néhány módszer, amely az endorfin felszabadulását serkenti: A csokoládé a legismertebb endorfin szintet fokozó étel. A chili paprika a meleg és csípő érzés következtében növeli az endorfin koncentrációját. A masszázs, a hideg-meleg vizes fürdők, gőzfürdők, szauna szintén jótékony hatásúak. A nevetés gyógyító ereje régóta ismert, a zenével együtt endorfin felszabadító hatással bírnak.

    Mindezek ismeretében ne gondoljuk, hogy kizárólag a hormonok szintjén dől el az életünk boldog vagy boldogtalan volta. „A boldogság abból származik, amikor arra koncentrálunk, ami van, és nem arra, ami hiányzik.” (Andrew Matthews)

    (WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin)

    Legutóbb frissült: 2013.11.01 15:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Érdekességek a pikkelysömör kezeléséről

    A pikkelysömör vörös, hámló plakkokkal jelentkező krónikus bőrbetegség. A tünetek a teljes testen előfordulhatnak, de főként a hajas fejbőr, a térd, könyök és körmök érintettek. A kezelés élethosszig tartó odafigyelést igényel, így fontos, hogy a betegek ismerjék a terápiával kapcsolatos tényeket és gyakori tévedéseket.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

    Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.