A boldogságról orvosi szemmel

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

A boldogság mindenki életében ugyanazt az állapotot jelenti. A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A boldogságérzés eléréséhez azonban mindenki életében más és más tényező szükséges. A boldogságérzet kialakulásához számos dolog segít hozzá bennünket, a szervezetükben aktiválódó biokémiai folyamatok révén.

Milyen hormonok felelősek a mindenki által áhított boldogságért?

Bizonyára sokat hallatunk az ún. boldogsághormonról, amely endorfin néven ismert. Az endorfinok az agyban termelődő apró fehérjemolekulák, feladatuk a kémiai információ szállítása, ún. neurotranszmitterek által. Csökkentik a testi és lelki fájdalomérzetet, és boldogságérzést okoznak. Hatásuk akár 12 órán keresztül is tarthat.

Az oxitocint a szex, a boldogság és a nyugalom triászával jellemzik. Az endorfin mellett szintén szeretethormonként tartják számon. Nyugtató hatása révén segít a stressz oldásában, és a félelem leküzdésében is fontos szerepet játszik. A szexuális együttlét során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért, azonban az endorfinok és az oxitocin együttesen váltja ki az együttlét utáni boldogságérzést.

A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye

Minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor.
A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye

Az anya-gyermek közötti erős kapocs kialakulásának alapköve a szülés során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocinhormon. Hangulatjavító hatására kutatások sorozata mutatott rá, megismerték memóriaserkentő tulajdonságát, illetve azt, hogy szerepet játszik a párkapcsolatokban az összetartozás érzésének erősítésében, a szocializációs folyamatokban. Erősíti az immunrendszert, védő hatással bír a szívbetegségekkel szemben.

A dopamin is az információ továbbításában szerepet játszó fehérjemolekula. Serkentőleg hat a szervezetre, energikusabbá varázsol minket.

A fenil-etil-amin az amfetaminok családjába tartozó vegyület, amelynek legismertebb hatása az eufória. Kedélyjavító hormon, a szerelem felfokozott lelki állapotáért, a jól ismert jelekért - úgymint heves szívdobogás, elpirulás, stb. – ennek az apró kis molekulának a fokozott termelődése tehető felelőssé. Azonban ahogy a szerelem eufóriáját kiváltja, a lángoló érzés elmúlásáért is felelős.

Hogyan hat a szex az egészségünkre?

Akinek nemi élete kiegyensúlyozott, számos pszichés probléma ellen fokozottan védett, mint a nemi életet nem élők. A jó szex növeli a magabiztosságot, és segíti a pszichés kiegyensúlyozottság megtartását. A rendszeres, örömteli szexuális élet csökkenti számos pszichiátriai zavar, köztük a depresszió kockázatát.
Hogyan hat a szex az egészségünkre?

A szerotonin is eufóriát okoz, hatására boldognak és gondtalannak érezzük magunkat.

A tiroxin nevű hormont a pajzsmirigy termeli. Optimális mennyiségű tiroxin hormon esetén kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk. Ha a vérben a normálisnál alacsonyabb a koncentrációja fáradékonyság, rossz hangulat fog minket jellemezni.

A szervezetben lezajló biokémiai folyamatok láncreakcióját különböző élethelyzetek - akár egy kellemes emléket felidéző illat – válthatják ki.

Milyen élethelyzetek vezetnek a szeretethormonok felszabadulásához és a boldogságérzet kialakulásához?

A szerelem mindennapjaink fontos része.Elég, ha egy kósza pillantást vetünk szívünk választottjára vagy felidézzük az előző napok kellemes emlékét, tenyerünk izzadni kezd, elpirulunk, a torkukban érezzük szívünk dobbanásait. A jól ismert reakciók kialakulásáért a fenil-etil-amin nevű vegyület felszabadulása a felelős.

Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, többek között a szülést megelőzően és a szexuális együttlét során is felszabadul.
Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?

A következő érzelmi lépcsőt az oxitocin hormon okozza, hatására fokozódik a másik iránti vágy. Kutatási eredmények igazolják, hogy azoknak a pároknak, akik rendszeres, kiegyensúlyozott szexuális életet élnek, ezáltal rendszeres a szervezet oxitocin ellátása, boldogabb és tartósabb a párkapcsolatuk.

A kapcsolat előrehaladtával egyre erősebb kötődés alakul ki, amely az endorfinok felszabadulásának köszönhető. Energikusabbak és kipihentebbek leszünk, csökken az alvásigényünk, minden akadály leküzdésére képesnek érezzük magunkat. Mindezért a dopamin molekulák serkentő hatása a felelős.

Sokszor őrült ötletektől vezérelve olyan dolgokat cselekszünk, amit mi magunk sem tudunk megmagyarázni. Ez a szerotonin alacsony szintjének köszönhető, ugyanis a szerelmesek vérében szerotonin szint csökkenése észlelhető.

A sport szerepe a boldogságban

Leginkább a hosszabb távon folytatott aerob típusú, intenzív mozgásformák (kardio-edzés, futás, úszás) fokozzák az endorfinok felszabadulását, átlendítenek az úgynevezett holtponton, elnyomják a fáradtság és kimerültség érzését.

Másrészről a stressz következtében megemelkedik kortizol szintje, amely vérnyomás- és vércukoremelő hatással bír, szervi károsodásokhoz vezethet. A testedzés a megemelkedett kortizol szintjét visszaállítja a megfelelő értékre. A rendszeres sporttevékenység erőteljes pszichés hatással bír: visszaadja az ember önbizalmát, depressziós epizódok leküzdésében is nagyon jó eredménnyel alkalmazható.

Az alvás minősége is létfontosságú tényező

Azok az emberek, akik alvásproblémákkal küzdenek, hajlamosabbak a depresszióra. A kialvatlanság következménye a koncentrálóképesség csökkenése, az idegesség és a gyakori hangulatingadozás. Immunrendszerünk védekezőképessége is gyengül. Fontos, hogy megteremtsük a nyugodt és pihentető alváshoz az optimális körülményeket: például a hálószoba alacsony hőmérsékletével, fények kizárásával, megfelelő matrac kiválasztásával.

A fény szerepe

A fény látható és nem látható tartományai az élő szervezetre jótékony hatással vannak, jelenléte nélkülözhetetlen a szervezetben zajló legtöbb biokémiai és biofizikai folyamathoz. Gyógyító hatása ezen tulajdonságán alapul.

A fény:

  • szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát (ezért a tobozmirigyben termelődő melatonin a felelős, amely álmosító hatással rendelkezik, koncentrációja éjjel tízszer magasabb, mint nappal)
  • szabályozza az anyagcserét
  • antitoxikus hatással bír
  • serkenti a méregtelenítő folyamatokat
  • optimalizálja a vérnyomást
  • serkenti az immunrendszer működését
  • szabályozza a testhőmérsékletet
  • a nemi hormonok szabályozásában is szerepet játszik

A fény nagy mennyiségben káros, kis mennyiségben azonban elengedhetetlen a szervezet folyamatainak optimális működéséhez. A legjobb hatással a természetes napfény bír. A fényspektrum legfontosabb része az UV-fény, amely fénytartomány a legtöbb lámpaizzó és fénycső fényéből teljes mértékben hiányzik, azért azok az emberek, akik a napjuk nagy részét mesterséges fényben töltik, nem élvezhetik jótékony hatásait.

Hormonháztartásunk: hogyan változik meg tavasszal?

Tavasszal az embernek jobb a kedve, többet nevet és jobban érzi magát. Ez elsősorban a kikelettel járó fokozódó napfény jótékony hatásának köszönhető, amely fokozza a szerotinin hormon termelését.
Hormonháztartásunk: hogyan változik meg tavasszal?

A fény gyógyító hatását az orvostudomány számtalan területén alkalmazzák: sebgyógyítás, fájdalomcsillapítás, értágítás, gyulladáscsökkentés. Különböző bőrbetegségek (pl. pikkelysömör), depresszió és szembetegségek esetében is jó eredményeket érnek el bevetésével.

Néhány módszer, amely az endorfin felszabadulását serkenti: A csokoládé a legismertebb endorfin szintet fokozó étel. A chili paprika a meleg és csípő érzés következtében növeli az endorfin koncentrációját. A masszázs, a hideg-meleg vizes fürdők, gőzfürdők, szauna szintén jótékony hatásúak. A nevetés gyógyító ereje régóta ismert, a zenével együtt endorfin felszabadító hatással bírnak.

Mindezek ismeretében ne gondoljuk, hogy kizárólag a hormonok szintjén dől el az életünk boldog vagy boldogtalan volta. „A boldogság abból származik, amikor arra koncentrálunk, ami van, és nem arra, ami hiányzik.” (Andrew Matthews)

(WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.