• A boldogságról orvosi szemmel

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin, rehab. Szakorvosjelölt

    A boldogság mindenki életében ugyanazt az állapotot jelenti. A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A boldogságérzés eléréséhez azonban mindenki életében más és más tényező szükséges. A boldogságérzet kialakulásához számos dolog segít hozzá bennünket, a szervezetükben aktiválódó biokémiai folyamatok révén.

    Milyen hormonok felelősek a mindenki által áhított boldogságért?

    Bizonyára sokat hallatunk az ún. boldogsághormonról, amely endorfin néven ismert. Az endorfinok az agyban termelődő apró fehérjemolekulák, feladatuk a kémiai információ szállítása, ún. neurotranszmitterek által. Csökkentik a testi és lelki fájdalomérzetet, és boldogságérzést okoznak. Hatásuk akár 12 órán keresztül is tarthat.

    Az oxitocint a szex, a boldogság és a nyugalom triászával jellemzik. Az endorfin mellett szintén szeretethormonként tartják számon. Nyugtató hatása révén segít a stressz oldásában, és a félelem leküzdésében is fontos szerepet játszik. A szexuális együttlét során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért, azonban az endorfinok és az oxitocin együttesen váltja ki az együttlét utáni boldogságérzést.

    Hirdetés

      A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye


    Minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor.
    A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye>>

    Az anya-gyermek közötti erős kapocs kialakulásának alapköve a szülés során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocinhormon. Hangulatjavító hatására kutatások sorozata mutatott rá, megismerték memóriaserkentő tulajdonságát, illetve azt, hogy szerepet játszik a párkapcsolatokban az összetartozás érzésének erősítésében, a szocializációs folyamatokban. Erősíti az immunrendszert, védő hatással bír a szívbetegségekkel szemben.

    A dopamin is az információ továbbításában szerepet játszó fehérjemolekula. Serkentőleg hat a szervezetre, energikusabbá varázsol minket.

    A fenil-etil-amin az amfetaminok családjába tartozó vegyület, amelynek legismertebb hatása az eufória. Kedélyjavító hormon, a szerelem felfokozott lelki állapotáért, a jól ismert jelekért - úgymint heves szívdobogás, elpirulás, stb. – ennek az apró kis molekulának a fokozott termelődése tehető felelőssé. Azonban ahogy a szerelem eufóriáját kiváltja, a lángoló érzés elmúlásáért is felelős.

      Hogyan hat a szex az egészségünkre?


    Akinek nemi élete kiegyensúlyozott, számos pszichés probléma ellen fokozottan védett, mint a nemi életet nem élők. A jó szex növeli a magabiztosságot, és segíti a pszichés kiegyensúlyozottság megtartását. A rendszeres, örömteli szexuális élet csökkenti számos pszichiátriai zavar, köztük a depresszió kockázatát.
    Hogyan hat a szex az egészségünkre? >>

    A szerotonin is eufóriát okoz, hatására boldognak és gondtalannak érezzük magunkat.

    A tiroxin nevű hormont a pajzsmirigy termeli. Optimális mennyiségű tiroxin hormon esetén kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk. Ha a vérben a normálisnál alacsonyabb a koncentrációja fáradékonyság, rossz hangulat fog minket jellemezni.

    A szervezetben lezajló biokémiai folyamatok láncreakcióját különböző élethelyzetek - akár egy kellemes emléket felidéző illat – válthatják ki.

    Milyen élethelyzetek vezetnek a szeretethormonok felszabadulásához és a boldogságérzet kialakulásához?

    A szerelem mindennapjaink fontos része.Elég, ha egy kósza pillantást vetünk szívünk választottjára vagy felidézzük az előző napok kellemes emlékét, tenyerünk izzadni kezd, elpirulunk, a torkukban érezzük szívünk dobbanásait. A jól ismert reakciók kialakulásáért a fenil-etil-amin nevű vegyület felszabadulása a felelős.

      Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?


    Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, többek között a szülést megelőzően és a szexuális együttlét során is felszabadul.
    Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?>>

    A következő érzelmi lépcsőt az oxitocin hormon okozza, hatására fokozódik a másik iránti vágy. Kutatási eredmények igazolják, hogy azoknak a pároknak, akik rendszeres, kiegyensúlyozott szexuális életet élnek, ezáltal rendszeres a szervezet oxitocin ellátása, boldogabb és tartósabb a párkapcsolatuk.  

    A kapcsolat előrehaladtával egyre erősebb kötődés alakul ki, amely az endorfinok felszabadulásának köszönhető. Energikusabbak és kipihentebbek leszünk, csökken az alvásigényünk, minden akadály leküzdésére képesnek érezzük magunkat. Mindezért a dopamin molekulák serkentő hatása a felelős.

    Sokszor őrült ötletektől vezérelve olyan dolgokat cselekszünk, amit mi magunk sem tudunk megmagyarázni. Ez a szerotonin alacsony szintjének köszönhető, ugyanis a szerelmesek vérében szerotonin szint csökkenése észlelhető.

    A sport szerepe a boldogságban

    Leginkább a hosszabb távon folytatott aerob típusú, intenzív mozgásformák (kardio-edzés, futás, úszás) fokozzák az endorfinok felszabadulását, átlendítenek az úgynevezett holtponton, elnyomják a fáradtság és kimerültség érzését.

    Másrészről a stressz következtében megemelkedik kortizol szintje, amely vérnyomás- és vércukoremelő hatással bír, szervi károsodásokhoz vezethet. A testedzés a megemelkedett kortizol szintjét visszaállítja a megfelelő értékre. A rendszeres sporttevékenység erőteljes pszichés hatással bír: visszaadja az ember önbizalmát, depressziós epizódok leküzdésében is nagyon jó eredménnyel alkalmazható.

    Az alvás minősége is létfontosságú tényező

    Azok az emberek, akik alvásproblémákkal küzdenek, hajlamosabbak a depresszióra. A kialvatlanság következménye a koncentrálóképesség csökkenése, az idegesség és a gyakori hangulatingadozás. Immunrendszerünk védekezőképessége is gyengül. Fontos, hogy megteremtsük a nyugodt és pihentető alváshoz az optimális körülményeket: például a hálószoba alacsony hőmérsékletével, fények kizárásával, megfelelő matrac kiválasztásával.

    A fény szerepe

    A fény látható és nem látható tartományai az élő szervezetre jótékony hatással vannak, jelenléte nélkülözhetetlen a szervezetben zajló legtöbb biokémiai és biofizikai folyamathoz. Gyógyító hatása ezen tulajdonságán alapul.

    A fény:

    • szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát (ezért a tobozmirigyben termelődő melatonin a felelős, amely álmosító hatással rendelkezik, koncentrációja éjjel tízszer magasabb, mint nappal)
    • szabályozza az anyagcserét
    • antitoxikus hatással bír
    • serkenti a méregtelenítő folyamatokat
    • optimalizálja a vérnyomást
    • serkenti az immunrendszer működését
    • szabályozza a testhőmérsékletet
    • a nemi hormonok szabályozásában is szerepet játszik

    A fény nagy mennyiségben káros, kis mennyiségben azonban elengedhetetlen a szervezet folyamatainak optimális működéséhez. A legjobb hatással a természetes napfény bír. A fényspektrum legfontosabb része az UV-fény, amely fénytartomány a legtöbb lámpaizzó és fénycső fényéből teljes mértékben hiányzik, azért azok az emberek, akik a napjuk nagy részét mesterséges fényben töltik, nem élvezhetik jótékony hatásait.

      Hormonháztartásunk: hogyan változik meg tavasszal?


    Tavasszal az embernek jobb a kedve, többet nevet és jobban érzi magát. Ez elsősorban a kikelettel járó fokozódó napfény jótékony hatásának köszönhető, amely fokozza a szerotinin hormon termelését.
    Hormonháztartásunk: hogyan változik meg tavasszal?>>

    A fény gyógyító hatását az orvostudomány számtalan területén alkalmazzák: sebgyógyítás, fájdalomcsillapítás, értágítás, gyulladáscsökkentés. Különböző bőrbetegségek (pl. pikkelysömör), depresszió és szembetegségek esetében is jó eredményeket érnek el bevetésével.

    Néhány módszer, amely az endorfin felszabadulását serkenti: A csokoládé a legismertebb endorfin szintet fokozó étel. A chili paprika a meleg és csípő érzés következtében növeli az endorfin koncentrációját. A masszázs, a hideg-meleg vizes fürdők, gőzfürdők, szauna szintén jótékony hatásúak. A nevetés gyógyító ereje régóta ismert, a zenével együtt endorfin felszabadító hatással bírnak.

    Mindezek ismeretében ne gondoljuk, hogy kizárólag a hormonok szintjén dől el az életünk boldog vagy boldogtalan volta. „A boldogság abból származik, amikor arra koncentrálunk, ami van, és nem arra, ami hiányzik.” (Andrew Matthews)

    (WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin)

    Módosítva: 2013.11.01 15:51, Megjelenés: 2013.11.01 15:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    A nárcisztikus személyiségzavar világát éljük?

    A nárcisztikus személyiségzavarról írt riportunk első részében a szakemberek kifejtették, hogy annak hátterében korai, még a gyermekkorból fakadó szeretethiány, különféle frusztrációk, megbántottságok, rossz életkörülmények állhatnak.

    Nem vagy egyedül - A teljes élet lehetősége szkizofréniában

    Európában 3,5 millióra becsülik a szkizofréniával élők számát, hazánkban 85 ezerre. Ezt a hatalmas humán veszteséget okozó, s az egyénnek, társadalomnak egyaránt súlyos anyagi terhet jelentő betegséget a világstatisztikákban azon 15 kór közé sorolják, amelyek legnagyobb számban felelnek a munkából való kiesésért, a leszázalékolttá (rokkanttá) válásért. Az érintettek élettartama 15-20 évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.

    67 százalékon áll a magyarok boldogságszintje

    Holnap, azaz március 20-án van a boldogság világnapja, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hívott életre még 2012 nyarán.

    A boldogság hatékony antidepresszáns mellékhatások nélkül

    Március 20. a Boldogság Nemzetközi Napja. - A Boldogság Nemzetközi Napját eredetileg az Egyesült Nemzetek Szervezete vezette be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.