• Fokozott talpizzadás: Mit tehet ellene?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya

    A probléma sokaknak ismerős, azonban a legtöbben nem szívesen beszélnek róla. A talpak fokozott izzadása, szaknyelven a hyperhidrosis pedum elsősorban a vele járó kellemetlen szag és bizonyos bőrbetegségek előfordulásának gyakorisága miatt jelent igazán problémát az emberek többségének. A kiváltó ok ismeretében és függvényében az érintettek maguk is tehetnek néhány dolgot annak érdekében, hogy talpaik túlzott mértékű izzadását megelőzzék.

    A kellemetlen lábszag lehet ugyan a hiányos higiénia következménye is, de a talpak fokozott izzadása az esetek nagy többségében hajlam kérdése. A kórosan sok verejték termelődése mögött gyakran a vegetatív idegrendszer szimpatikus idegeinek fokozott aktivitása áll (primer hyperhidrosis).

    Néhány esetben a túlzott mértékű izzadás betegséggel függ össze, például pajzsmirigyzavarral. Ilyen esetekben szekunder hyperhidrosisról beszélünk.

    Ez a cikk is érdekelheti! Fokozott izzadás - betegség tünete is lehet!

    Olykor azonban egyszerűen csak nem megfelelő lábbeli viselése okozza a problémát.

    Ha valaki nem tisztálkodik rendszeresen és nem cserél naponta zoknit, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki nála kellemetlen lábszag.

    Elsősorban férfiaknál gyakori a talpizzadás. Nekik több verejtékmirigyük van, ezek közül különösen sok található a talpakon, melyek melegben akár 250 ml verejtéket is termelhetnek naponta.

    Talpizzadást gyakran okoznak olyan lábbelik, amelyek túl szűkek vagy nem engednek át levegőt, és így a cipőben egy nedves és meleg mikroklíma alakul ki. Például a szintetikus anyagokból készült sportcipők, munkacipők és gumicsizmák kedveznek a talpizzadás kialakulásának.

    A nem megfelelő lábbelik mellett a szintetikus anyagokból készült zoknik is okozhatnak kellemetlen lábszagot.

    Fokozott verejtékezéssel járhatnak az erős érzelmek, indulatok is, így például a harag, a stressz, a félelem, az idegesség vagy az öröm néhány embernél nagyon erős verejtékezést válthat ki. Mivel a talpakon és a tenyereken különösen sok verejtékmirigy található, ilyen esetekben az arra hajlamos egyéneknél fokozott tenyér-, illetve talpizzadás jelentkezhet.

    Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok is fokozhatják a verejtéktermelést.

    Hirdetés

    A talpizzadás főként akkor válik problémává, ha a verejtékben található anyagok érintkezésbe kerülnek azokkal az ártalmatlan baktériumokkal vagy esetleg gombákkal, amelyek a bőrfelületen találhatóak. Ettől megváltoznak a verejtékben lévő anyagok és csak ekkor alakul ki a kellemetlen szag. Ezt megelőzően a verejték önmagában teljesen szagtalan.

    A zárt cipőkben kialakult nedves és meleg környezetben hamar kialakul a tipikus kellemetlen szag. Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsan elszaporodnak. A kiválasztott verejték csak nehezen tud elpárologni, így táptalajt szolgáltat a baktériumoknak. Különféle bomlástermékek képződnek, amelyek az izzadságszagot okozzák.

    A kellemetlen szagnál sokkal nagyobb probléma azonban, hogy a talpak izzadása kedvező feltételeket szolgáltat a láb- és körömgombásodás, valamint az ekcéma kialakulásához. A gombák és a baktériumok a meleg, nedves klímát kedvelik, ezért ilyen feltételek mellett gyorsan szaporodnak. Az ekcéma viszketést okoz, a vakarás felsértheti a hámot, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók bejuthatnak a bőrbe sebfertőzést okozva.

    Tippek talpizzadás ellen

    A talpizzadásra való hajlam ellen sajnos semmit sem lehet tenni.

    Az izzadás mérséklésére és a következmények (lábszag, gombásodás, ekcéma) megelőzésére azonban van lehetőség. Mit tehet ennek érdekében?

    • A gondos ápolás és higiénia elengedhetetlen!
    • Minden nap mossa meg a lábait antiszeptikus szappannal és vízzel!
    • Tisztálkodás után törölje szárazra a lábait, beleértve a lábujjak közötti területeket is.
    • Alkalmazhat antiszeptikus púdert, krémet vagy izzadásgátló hatóanyagú lábspray-t.
    • Vegyen rendszeresen lábfürdőt, a vízhez adjon tölgyfakéregből, zsályából, kerti zsázsásból vagy rózsafából készült főzetet. A rendszeres hideg-meleg váltó lábfürdő is jótékony hatású.
    • Naponta cseréljen zoknit!
    • Természetes anyagú zoknit viseljen, kerülje a szintetikus anyagokat! A természetes anyagokból, például pamutból készült zoknik levegőzni engedik a bőrt és könnyebben felszívják a nedvességet.
    • Megfelelő méretű lábbelit viseljen, se szűk, se a kelleténél nagyobb ne legyen!
    • Olyan cipőket, lábbeliket hordjon, amelyek anyaga légáteresztő (pl.: bőr, lenvászon), és így a párát távozni, a bőrt szellőzni engedik.
    • Kerülje  a nylonharisnya-zokni viselését!
    • A cipőket viselés után szellőztesse ki, hagyja megszáradni.
    • Ha cipőt, csizmát vesz fel, mindig viseljen zoknit is!
    • Amikor és ahol lehetősége engedi, járjon mezítláb!
    • Sportoljon rendszeresen! A fizikai aktivitásból eredő gyakori izzadás hozzájárul a verejtéktermelés mértékének csökkenéséhez.
    • Folytasson egészséges életmódot! Kerülje az alkoholt, a kávét s a dohányzást! Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra, ami elsősorban víz fogyasztásával történjen. Amennyiben túlsúlyos, adja le a plusz kilókat!

    A kórosan nagy mértékű izzadás esetén szóba jöhet az alumíniumsókkal való kezelés, ezeket oldat formájában viszik fel a bőrfelületre, elzárják a verejtékmirigyeket. Alkalmazásukat egészségügyi szempontból többen vitatják.

    További terápiás lehetőség az iontoforézis, aminek során gyenge elektromos áramot használnak.

    A kezelés történhet injekciókkal vagy tablettákkal is.

    Ha a kóros izzadás valamilyen betegség tünete, velejárója, akkor először is magát a betegséget kell kezelni. Ha túlzott és/vagy zavaró verejtékezést tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, hogy kiderítsék a héttérben álló okokat és megtalálják, illetve mielőbb elkezdhessék alkalmazni a megfelelő gyógymódot.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Módosítva: 2018.02.21 11:36, Megjelenés: 2018.02.21 05:21
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
    A dohányfüstbe ment terv
    Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.
   • Orvos válaszol
    Dr. Plósz János

    Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások