Az izzadságszag biológiája

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
megjelent:

Az emberi hónaljárok a mikrokozmosz lényeinek a melegágya. Ebben a meleg, sötét, nedves mélyedésben sok millió, mintegy ötven fajba sorolható baktérium nyüzsög.

Az emberiség hajnalán ősanyáink és ősapáink még nem is annyira a beszéd, mint inkább a testszaguk segítségével kommunikáltak egymással. Ebben a nemek közti sajátos párbeszédben a baktériumok jelentős szerepet játszottak, miután képesek a verejtékben található tesztoszteront szexuálisan izgató, csábító illatanyaggá átalakítani.

A szantálfaillatú androstenol és a csekély koncentrációban is érzékelhető androstenon gondoskodtak arról, hogy az ellenkező nemű őseink egymásra találjanak, és hogy ezekből az illat vezérelte randevúkból újabb és újabb utódok születhessenek.

EZt olvasta már? Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

A nők felismerő képessége máig megmaradt

Idővel azonban, az emberi feromon észlelésében szerepet játszó gének működésképtelenné váltak, így a férfiak a szaglás útján manapság már nem érzékelik a női ciklus állapotát. A nők viszont mind a mai napig nagyon pontosan képesek felismerni a férfi dominancia illatát. Kísérlet igazolja, hogy a hónaljból vett szagminták alapján a nők egyértelműen meg tudják állapítani, hogy melyik minta származik a domináns férfitól.

A baktériumok tehát hozzájárultak az emberiség szaporodásához, az emberi verejték pedig viszonzásként ideális életfeltételt teremt a mikrobák számára. Legalább is az a váladék, amely a hónaljban, emlőkben és a nemi szervek területén található apokrin mirigyekben képződik. Ez a tejsűrűségű váladék a szőrtüszők nyílásában jelenik meg, és zsírokban, fehérjékben, aminosavakban gazdag.

A baktériumok – elsősorban a staphylococcusok és corynebacteriumok – ezekből a szerves anyagokból táplálkoznak. A tápanyagot azonban nem képesek teljes mértékben lebontani, és ezek a verejtékben visszamaradt zsírsavmolekulák okozzák a kellemetlen odort.

Csábillatból elkendőzendő testszag

Mindenesetre ezt a testszagot őseink még csábillatként érzékelték, azonban az evolúció során az ellenkező neműek egymás iránt érzett szimpátiájának kimutatására újabb jelzőrendszerek alakultak ki, és az emberiség azóta mindent elkövet, hogy az immár undorítóvá devalválódott testszagot valahogy elkendőzze. Időszámításunk előtt 1500-ban a kínaiak már azon fáradoztak, hogy különböző illatos gyantákból és állati zsiradékból kikevert kenőccsel illatosítsák magukat.

Izzadtságcsökkentő, illatosító készítmények

Az izzadás fokozatai

A legtöbb verejtékmirigy a talpon van, ezt követi a homlok és a tenyér. A túlzott verejtékezésnek több fokozatát különböztetjük meg. A legenyhébb esetben csak finom csillogás figyelhető meg a tenyér és talp felületén, a súlyosabb formában akár cseppek formájában is megjelenhet a túlzott mértékben kiválasztott verejték.

A mai dezodorok használata ennél lényegesen kellemesebb és hatékonyabb. Ezek a testápolók parfümolajt tartalmaznak. A parfümolajok egyes fajtái, amellett hogy pompásan illatoznak, képesek csökkenteni a baktériumok szaporodását, és egyben gátolni a kellemetlen bomlástermékek képződésében szerepet játszó enzimek működését.

Fontos továbbá a tartós hatás elérése. Ennek érdekében a parfümolajat vagy egy hordozómolekulához kapcsolják, vagy mikrométer nagyságú, kukoricakeményítőből és mannitolból álló kapszulába csomagolják. Mindkét eljárásnak az a célja, hogy az illatanyag a kötéséből csak a verejték jelenlétében, és annak hatására szabaduljon fel, és így tartós illathatást biztosítson.

Sajátosan működnek az izzadságcsökkentők, az antitranszpiránsok. Ezek a készítmények alumínium- és cirkóniumsókat tartalmaznak, amelyek a képződött verejtéket felitatják és egyúttal az izzadságmirigyek kivezető járatait, elzárják. Ilyen módon az izzadságképződés 20-60 százalékkal csökkenthető.

Dezodorok: Mit hoz a jövő?

A verejtéktermelés zavarai

A verejtékmirigyek igen-igen nagy számban vannak jelen az emberi bőrben. (négyzetcentiméterenként közel 1000). Legnagyobb számban a hónaljban, a tenyéren és talpon, valamint lágyéktájon és a fejbőrben találhatók. Azt gondolhatnánk, jelenlétük felesleges, csak kellemetlenséget okoznak az izzadás, esetleges kellemetlen testszag miatt, pedig feladatuk többrétű, és a szervezet számára nélkülözhetetlen! A verejtékmirigyek ugyanis fontos szerepet játszanak a szervezet hőszabályozásában, salakanyagok kiürítésében valamint - az enyhén savas kémhatású verejték termelésével - a bőrfertőzések elleni védekezésben is!
A verejtéktermelés zavarai

A jövőbeli dezodorálást illetően, szellemes teóriák születtek. Egyik elképzelés szerint, az eddigiekhez képest, pont fordítva kell a „szagtalanítás” problémájához hozzáállni. Nem a hónaljszag képződését kell megszüntetni, hanem az ezt érzékelő szaglóhámreceptorokat kell megtéveszteni, becsapni.

Ma már ismeretes, hogy az orrnyálkahártyán 350 fajta, más és más szagminta felismerésére képes receptorféleség található. Érdekes, hogy ezek a specializálódott receptorok, eredeti ingeranyagukon túlmenően másféle szaganyaggal is képesek kapcsolódni, amelyek leblokkolják ezeket a jelfogó idegvégződéseket. Például a gyöngyvirág illat receptorát, bizonyos aldehid vegyülettel blokkolni lehet.

Elméletileg tehát nincs más dolgunk, mint felkutatni azokat a receptorokat, amelyeket a verejtékben lévő, bomló zsírsavak kellemetlen szaga képes aktiválni, majd megtalálni azt az ember számára kellemes illatot, amely ezeket a „hónaljszag” érzékelésért felelős receptorokat lezárja, ilyen módon akadályozva a rossz szag felismerésének, illetve tudatosításának bonyolult idegrendszeri folyamatát.

Az elgondolás gyakorlati megvalósítása hosszú, és pénzigényes kutatómunka kérdése. Az ilyen blokkoló illatot tartalmazó dezodorral tehát nemigen fogunk a közeljövőben találkozni. Addig is maradnak számunkra a kozmetikai ipar hagyományos termékei, és ami a hónaljszagot illetően még ennél is fontosabb, - a rendszeres testi tisztálkodás.

A fokozott izzadás okai

A fokozott verejtékezés lehet egyes betegségek tünete is, de társulhat bizonyos állapotokhoz is, így gyakran előfordul fokozott verejtékezés kövérség esetén, mert az állandó többletterhet jelent a szervezet számára. Gyakori jelenség a pubertáskori, főleg hónaljban jelentkező verejtékezés, amit az apokrinmirigyek fejlődése, fokozott működése okoz. Fokozott verejtékezés előfordulhat még nagyobb mérvű alkoholfogyasztás, erős cigarettázás, rendszeres aszpirin fogyasztás esetén is. A pszichés problémák, a szorongás gyakran jár izzadékonysággal. Az egész testet érintő izzadás leggyakoribb oka a láz, amit többnyire fertőzés vált ki, s a szervezet védekezésként reagál vele: a lázzal egyidőben megindul a verejtékezés. A csak éjszaka jelentkező erős izzadás oka lehet valamilyen krónikus fertőzés. Leggyakrabban a tüdőtuberkulózis esetén fordul elő. Fokozott éjszakai izzadás lehet tünete egyes hematológiai betegségeknek: a non-Hodgkin és a Hodgkin-limfómáknak. Az endokrin (hormonális) rendszer működésénak zavara is járhat fokozott izzadással. Gyakori tünet a hyperhydrosis a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) esetén. Cukorbetegeknél az izzadás az alacsony vércukorértékre figyelmeztethet. A nők esetében a hormonális változások hatására fokozott verejtékezés következhet be a menstruáció, illetve a klimax idején.

Az izzadás következményei

Tovább Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.