Magnéziummal a depresszió ellen

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
aktualizálta: Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakember frissítve:

Az ősszel jelentkező lehangoltság vagy az évről-évre visszatérő szezonális depresszió valós és komoly probléma. A nappalok rövidülésével jelentkező depresszió egyre elterjedtebb betegség, hátterében magnéziumhiány is állhat.

A magnézium nem helyettesíti az orvosi terápiát!

Szeretnénk hangysúlyozni, hogy a depresszió komoly, szakszerű orvosi kezelést igénylő betegség, tüneteinek jelentkezése esetén mindig forduljon orvoshoz, hogy mielőbb megfelelő terápiában részesülhessen, mely lehet pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés!

A magnéziumnak a megelőzésben és a terápia kiegészítésében lehet szerepe

Magnéziumban gazdag táplálkozást folytatva megakadályozhatjuk a depresszív tünetek jelentkezését, illetve enyhíthetjük a panaszokat. Mindezt egy 2014-es norvég kutatás eredményei is alátámasztják.

A magnéziumhiány jelei

A magnéziumhiány jele lehet, ha a munkahelyén nem tud koncentrálni, sport közben hirtelen izomgörcs lép fel, ideges, ingerlékeny és belső nyugtalanságot érez. A magnézium (Mg) számos létfontosságú anyagcsere-folyamatban részt vesz a szervezetünkben, ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk a szükséges magnéziumot. A sportosan aktív emberek, a várandós kismamák és a stresszes életmódúak magnéziumigénye megnövekedett.

Mivel a magnézium fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében, és szükséges az izomműködéshez, elsősorban a sportolóknak kell odafigyelniük a magnéziumban gazdag táplálkozásra. Izomgörcsök az edzések és a versenyek során optimális ásványianyag- és folyadékellátottság mellett nem fordulhatnak elő. A magnézium több anyagcsere-folyamat fontos résztvevője, döntő szerepet játszik a szerotonin („boldogsághormon”) képződésében is. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a magnéziumhiány hozzájárul neurológiai és pszichés betegségek kialakulásához. Mivel a magnézium szerepe szervezetünkben ilyen sokrétű, beláthatjuk, mennyire fontos, hogy biztosítsuk megfelelő magnéziumellátottságunkat odafigyelve a magnéziumban gazdag táplálkozásra és a magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztására.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot?

Egy átlagos aktivitású egészséges felnőtt napi igénye 350-400 mg magnézium.

A diófélék, a földimogyoró, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, a hüvelyes zöldségek, a banán, a sovány húsok és az ásványvizek kiváló magnéziumforrások. Egy ásványvíz akkor tekinthető magnéziumban gazdagnak, ha egy litere legalább 50 mg magnéziumot tartalmaz. Az ásványvizekben található magnéziumot szervezetünk könnyen tudja hasznosítani. Az ásványvizek fontos jellemzője a kalcium:magnézium arány is. Sportolók esetében a legjobb olyan ásványvizet fogyasztani, aminek kalcium:magnézium aránya 2:1.

A depresszió és hangulati zavarok elkerülése érdekében, valamint az általános jó közérzet és teljesítőképesség megőrzéséhez gyakran szerepeljenek magnéziumban gazdag ételek az étrendben. A már említettek mellett a magnéziumigény fedezésére érdemes még mangoldot, spenótot és egyéb zöld zöldségeket, illetve halat is rendszeresen fogyasztani.

Tovább Magnéziumpótlásra is szükség lehet a depresszió eredményes kezeléséhez

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Onmeda, Netdoktor
Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.