• Magnéziummal a depresszió ellen

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Az ősszel jelentkező lehangoltság vagy az évről-évre visszatérő szezonális depresszió valós és komoly probléma. A nappalok rövidülésével jelentkező depresszió egyre elterjedtebb betegség, hátterében magnéziumhiány is állhat.

    A depresszió kezelése

    Nem mindenki reagál egyformán az antidepresszánsok szedésére: ami Önnek jó, nem biztos, hogy másnak is hatásos - a gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A depresszió kezelése>>

    Magnéziumban gazdag táplálkozást folytatva megakadályozhatjuk a depresszív tünetek jelentkezését, illetve enyhíthetjük a panaszokat. Mindezt egy aktuális norvég kutatás eredményei is alátámasztják.

    A magnéziumhiány jele lehet, ha a munkahelyén nem tud koncentrálni, sport közben hirtelen izomgörcs lép fel, ideges, ingerlékeny és belső nyugtalanságot érez. A magnézium (Mg) számos létfontosságú anyagcsere-folyamatban részt vesz a szervezetünkben, ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk a szükséges magnéziumot. A sportosan aktív emberek, a várandós kismamák és a stresszes életmódúak magnéziumigénye megnövekedett.

    Hirdetés

    Mivel a magnézium fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében, és szükséges az izomműködéshez, elsősorban a sportolóknak kell odafigyelniük a magnéziumban gazdag táplálkozásra. Izomgörcsök az edzések és a versenyek során optimális ásványi anyag- és folyadékellátottság mellett nem fordulhatnak elő. A magnézium több anyagcsere-folyamat fontos résztvevője, döntő szerepet játszik a szerotonin („boldogsághormon”) képződésében is. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a magnéziumhiány hozzájárul neurológiai és pszichés betegségek kialakulásához. Mivel a magnézium szerepe szervezetünkben ilyen sokrétű, beláthatjuk, mennyire fontos, hogy biztosítsuk megfelelő magnéziumellátottságunkat odafigyelve a magnéziumban gazdag táplálkozásra és a magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztására.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Milyen élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot?

    Egy átlagos aktivitású egészséges felnőtt napi igénye 350-400 mg magnézium.

    A diófélék, a földimogyoró, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, a hüvelyes zöldségek, a banán, a sovány húsok és az ásványvizek kiváló magnéziumforrások. Egy ásványvíz akkor tekinthető magnéziumban gazdagnak, ha egy liter legalább 50 mg magnéziumot tartalmaz. Az ásványvizekben található magnéziumot szervezetünk könnyen tudja hasznosítani. Az ásványvizek fontos jellemzője a kalcium: magnézium arány is. Sportolók esetében a legjobb olyan ásványvizet fogyasztani, aminek kalcium: magnézium aránya 2:1.

    A depresszió és hangulati zavarok elkerülése érdekében, valamint az általános jó közérzet és teljesítőképesség megőrzéséhez gyakran szerepeljenek magnéziumban gazdag ételek az étrendben. A már említettek mellett a magnéziumigény fedezésére érdemes még mangoldot, spenótot és egyéb zöld zöldségeket, illetve halat is rendszeresen fogyasztani.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de, netdoktor.de; Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakember)

    Legutóbb frissült: 2014.10.27 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.