Folyadékra és ásványi anyagokra is szükségünk van

Szerző: emineo.hu

Gyakran halljuk nyáron azokat az intelmeket, amelyek a megfelelő folyadékpótlásról szólnak, de ugyanilyen fontos a só- és ásványi anyagok bevitele is. Hiába iszunk ugyanis elegendő vizet, teát, ha kimossuk szervezetünkből az ásványi anyagokat. Ezek hiánya számos kellemetlenséghez, súlyosabb esetben szervi problémához vezethet.

A kiszáradás

Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, mikor a szervezet víztartalma csökken. Háromféle formában fordulhat elő, amelyeket az alapján különíthetők el, hogy a víztartalom csökkenését kíséri-e az ásványi anyag egyensúly felborulása, és milyen irányban. A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet a szomjúságérzet!

Melegben fokozottan izzadunk, ezáltal nemcsak vizet, hanem fontos ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk. Szakemberek nem véletlenül ismétlik újra és újra, hogy ezeket a fontos anyagokat rendszeresen pótolnunk kell, de az sem mindegy, milyen mennyiségben és milyen forrásokból.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ szakmai vezetője kollégáival együtt gyakran lát el olyan betegeket a baleseti ügyeletükön, akik szédüléssel, izomgörcsökkel keresik fel a rendelőt. Ha ilyen tüneteket tapasztal valaki, már nagy a baj.

Fontos a só- és ásványi anyagok valamint a víz pótlása

Míg étkezés nélkül akár hetekig is kibírja az emberi szervezet, ásványi anyagok és folyadék nélkül csupán néhány napig vagyunk képesek életben maradni – mondta a traumatológus. – Mindig azt tanácsolom, hogy az időjárásnak megfelelően, a változatosságot szem előtt tartva pótoljuk a folyadékot. Nem célszerű mindig egyféle italt fogyasztani: csapvizet, ásványvizet, gyümölcsleveket, teát éppúgy ihatunk, emellett húsz százalékban az ételekkel is bevihető a megfelelő folyadék. A víz mellett azonban ugyanilyen fontos a só- és ásványi anyag mennyiségének szinten tartása.

A doktornő figyelmeztet: ha szédülünk, fáj a fejünk, görcsölnek az izmaink, fájnak az ízületeink, túl sötét a vizeletünk, fáradékonyabbak vagyunk, kezdjünk el gyanakodni, hogy szervezetünk valamiben hiányt szenved. Sokan ilyenkor gyógyszert vesznek be, de a fájdalom igazi okát nem szüntetik meg.

Ásványvizeink

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén. Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

Az ásványi anyagok és a víz jelenléte, vagy hiánya az egész szervezetünkre, anyagcserénkre hatással van. A víz biztosítja a vérkeringést, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását. A szervezet először a 40-45 százalék vizet tartalmazó izmokból vonja el a nélkülözhetetlen mennyiséget, ami miatt fájdalmas izomgörcsök léphetnek fel. Ha a szervezet víz- és sóháztartása felbomlik, anyagcserezavarok jelentkeznek – tette hozzá dr. Börzsei-Knoll Veronika.

Gondoskodjunk a gyereket folyadékpótlásáról!

Mindenki figyeljen oda, mennyit és mit iszik, eszik magasabb hőmérséklet idején. Különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak a sportolók, a fizikai munkát végzők, az idősek és a gyerekek. Utóbbiak kapcsán ne várjuk, hogy ők szóljanak, szomjasak. Nekünk kell figyelmeztetni őket rá.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi tanulmányában azt javasolta, hogy 10 kilogrammonként 4 dl folyadék szükséges, kánikula esetén azonban többet kell inni. Figyelniük kell azonban szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve vesebetegeknek, mennyi folyadékot és ásványi anyagot visznek be szervezetükbe, náluk a túl nagy mennyiség is problémát okozhat.

Akár vizet, akár ásványi anyagokat megtalálunk zöldségekben és gyümölcsökben, kiváló választásnak tűnik az ezekből készített leves.

Ha mégis úgy érezzük, fájdalmaink nem csillapodnak, a tünetek nem enyhülnek, forduljunk szakorvoshoz.

(www.emineo.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Kánikula, nyaralás, utazás - nyáron...

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás veszélye, így fokozott odafigyelést és folyadékbevitelt igényel, hogy szerveztünk...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

A folyadék pótlása télen is fontos!

A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint...

Folyadékpótlás kisgyermekkorban

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet...

Csapvíz kontra ásványvíz - Melyiket...

Nem csupán a nyári hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges - napi 2-3 liternyi...

Mit igyunk edzéskor?

Azt tudjuk, hogy, amikor edzünk fontos a hidratáció. De abban nem lehetünk teljesen biztosak, hogy mit is kell pontosan innunk edzés közben. Legjobb ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.