Olajos magvak - Sokat segíthetnek?

Szerző: MTI

Az olajos magvak fogyasztása jót tesz az egészségnek, mert egyéb előnyei mellett csökkentheti a vér koleszterinszintjét is - állapították meg hétfőn megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

Az olajos magvak és a cukorbetegség
Az olajos magvak vagy a mogyoróvaj fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében - állítják kutatók. Az olajos magvak és a cukorbetegség

Azoknak az embereknek, akik napi átlagban 67 gramm olajos magot ettek, 5,1 százalékkal alacsonyabb volt a teljes koleszterinszintje, ezen belül 7,4 százalékkal a sokszor ártó koleszterinnek is nevezett LDL-szintje, mint azoké, akik nem iktattak étrendjükbe olajos magvakat.

Joan Sabate, a kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársa csoportjával hét országban elvégzett, 25 korábbi tanulmány adatait elemezte, amelyekben összesen 583 férfi és nő vett részt.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett eredmények nem mutattak különbséget aszerint, hogy milyen olajos magot - diót, mogyorót, mandulát vagy mást - fogyasztottak a résztvevők.

Átlagos kockázat

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

További jó hír, hogy a szerzők szerint a nagy olajtartalom ellenére a magvak kedvelői nem szedtek fel többletsúlyt a kontrollcsoporthoz képest.

Az olajos magvak és a cukorbetegség
A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőtt korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán, hosszabb távon növelve testszerte az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.
Magyarországon és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okaként - a daganatos megbetegedések után - a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és hamarosan az egész világon vezető halálokként fog szerepelni. A szívbetegségek leggyakoribb oka az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés.
Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

Táplálkozási Akadémia: Olajos...

Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.