A sör jótékony hatásairól

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy kutatás kimutatta, hogy férfiaknál napi 2, nőknél napi 1 pohár sör jót tesz az egészségnek. Kifejezetten akkor, ha valamilyen, az életkorral járó betegségben szenved az illető.

Szakértők egyöntetűen állítják, hogy mikor az alkohol egészségünkre gyakorolt jótékony hatásairól van szó, azonnal a bor kerül figyelmünk központjába. Ennek oka az (a franciáknak köszönhetően elterjedt) nézet, mely szerint a vörösbor rendszeres fogyasztásával viszonylagosan magas zsírtartalmú táplálkozás mellett is alacsony marad a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy bármiféle alkohol mérsékelt fogyasztása, természetesen beleértve a sört is, hasonló eredményre vezet. Úgy tapasztalták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó férfiak esetében például akár 30-35%-kal kevesebb a szívinfarktus előfordulása, mint az absztinenseknél.

Noha a bor eszmei vezetőszerepe még mindig vitathatatlan, a sör is megérdemli ugyanezt a pozíciót - állítja Charlie Bamforth, a Kaliforniai Egyetem élelmezéstudományi tanszékének vezető professzora.

A mérsékelten fogyasztott alkohol, így a sör is, növeli a vér HDL szintjét, amit jó koleszterinnek is neveznek. Kedvező hatása van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, ezen kívül segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében - állítja Dr. R. Curtis Ellison, a Bostoni Orvosi Egyetem prevenciós központjának vezetője.

"Itt az ideje, hogy az emberek felismerjék, a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az öregedéssel járó panaszokat" - mondta Dr. Ellison, aki többek között a krónikus betegségek és a mérsékelt alkoholfogyasztás közötti kapcsolatot kutatja. Ezt tűnik alátámasztani egy, a hónap elején megjelent tanulmány is, mely szerint a rendszeres, ám mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti férfiaknál a szív-és érrendszeri betegségek által okozott elhalálozást.

A felmérés szerint azok esetében, akik évente 120-365 napon fogyasztottak szeszesitalt, 20%-kal volt kisebb a szív és érrendszeri betegségben való elhalálozás, mint azoknál, akik évi 1-36 napon ittak. Azonban ha túllépi a mérsékelt mennyiséget, az ellenkező hatást éri el. Azok esetében, akik napi öt, vagy ennél több alkoholos italt fogyasztottak, 30%-kal nőtt az elhalálozás mértéke.

A sör fokozza az agyműködést is

Azoknál a 65 év felettieknél, akik a kísérlet egy hete alatt 1-6 adag alkoholt fogyasztottak, kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyátalán nem, vagy sokkal többet ittak. A tanulmány arra is rámutatott, hogy napi 1-2 egységnyi alkohol javítja a nők kognitív funkcióit.

Természetesen nem mindenkinek használ a sör. Azt is kimutatták, hogy napi 2 vagy több pohár alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Néhány szakértő szerint az antialkoholisták az egészségesebb élet reményében mondanak le az ivásról, noha ugyanazt a hatást érhetik el egy kis testmozgással és némi táplálkozásbeli változtatással.

Bamforht állítja, hogy az újfajta organikus sörök, melyek nem tartalmaznak szulfitokat, mesterséges tartósítószereket, és nagyrészt organikus anyagokból készülnek, illetve az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel ízesített sörök sokkal egészségesebbek. Mindenesetre sok függ a sör alkoholtartalmától, vitamin- és ásványianyag-tartalmától.

Ami a legfontosabb: semmi esetre sem ajánlja, hogy a sörre mint gyógyszerre gondoljunk! Egyszerűen csak fogyassza mértékkel és élvezze, mint az egészséges étrend egyik alkotóelemét.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.