• Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

    Pedig a D-vitamin pótlásához önmagában már az is elég lenne, ha májustól szeptemberig pólóban és rövidnadrágban járnánk bevásárolni – állítják a Semmelweis Egyetem (SE) kutatói. A szakértők szerint ez a kb. negyed óra is kedvező hatással van a D-vitamin háztartásunkra, pedig ekkor csak a testfelületünk mindössze ötödét éri a napfény.

    Hirdetés
    Új lehetőség a nagy dózisú D-vitaminpótlás

    A D-vitamin-hiány az egész világon tapasztalható, ennek legfőbb oka az, hogy a D-vitamin pótlását nem tudjuk megoldani kizárólag étkezéssel, és nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, a napfényen. Hogyan pótolhajtuk a D-vitamint? Új lehetőség a nagy dózisú D-vitamin-pótlás

    - Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti. A D-vitamin egy részét ételekből nyerjük, de az a mennyiség közel sem olyan jelentős, mint amit a szervezet maga állít elő napfény hatására  – magyarázta dr. Lakatos Péter, a SE Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Az endokrinológus szerint ha ez a hiány megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne. És ez nem minden: egyes számítások szerint akár 90 százalékkal kevesebben betegednének meg influenzában is, végső eredményként pedig 2-3 évvel nőne az átlagéletkor.

    Anyagilag is megéri

    Hazánk lakosságának „feltöltése” D-vitaminnal dr. Lakatos Péter  szerint tízmilliárd forintba kerülne, a várható egészségnyereség viszont ennek sokszorosa: 200-250 milliárd forint lenne.

    A D-vitamin szerepe

    A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin szerepe

    - A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de ennek a molekulának más feladata is van. Feladata a sejtek szaporodásának gátlása is, így hiányának szerepe lehet daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, csontritkulásban, keringési problémákban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és a cukorbetegség előfordulását is fokozhatja – folytatta a szakértő.

    Napozás hiányában

    Egy egészséges felnőtt D-vitamin szükségletét már az is fedezi, ha elegendő időt tölt a napfényen. Pusztán az élelmiszerekből felvenni azt szinte lehetetlen, bár a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a margarinok jó források lehetnek.

    Kóros D-vitaminhiány: az angolkór

    A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban. Kóros Az angolkór

    Gabonafélékben, hüvelyesekben és őrleményeikben, kenyerekben, péksüteményekben, zöldségekben és gyümölcsökben viszont egyáltalán nem jellemző, hogy találkozik szervezetünk D-vitaminnal. 100 gramm száraztésztában már 0-0,4 mikrogramm található, szintén 100 gramm vaj és margarinféleségekben 0,5-7,5; húsok, húsipari termékekben 1-4; halakban 0,5-10; tejben 0,05-0,3; tojásban 5-25.

    Terhesség és szoptatás idején a kismamák szervezetének naponta 10 mikrogramm D-vitaminra van szüksége. Így választhatnak: vagy esznek naponta 2,5 kilogramm száraztésztát, vagy körülbelül 2 kilogramm margarint, vagy napi 15-30 perc sétával a napsugarakból „összeszedik” a szükséges mennyiséget.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2016.07.12 22:52, Megjelenés: 2016.07.12 22:52
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

    D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Új lehetőség a nagy dózisú D-vitamin-pótlás

    A D-vitamin hiány az egész világon tapasztalható, ennek legfőbb oka az, hogy a D-vitamin pótlását nem tudjuk megoldani kizárólag étkezéssel, és nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, a napfényen. A modern életforma következményeként a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást választjuk: a D-vitamint vitamin készítmény, tabletta formában pótoljuk. Milyen lehetőségeink vannak?

    Több D-vitaminra van szükségünk

    A D-vitamin számos létfontosságú szerepet tölt be szervezetünkben, azonban csak napjainkban kezdünk kellő figyelmet fordítani rá. A D-vitamin-hiány világszerte népbetegségnek számít, a probléma a hazai népesség jelentős hányadát is érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.