Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2021.10.01.

A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. A niacin elengedhetetlen a bőr egészségéhez, mivel a vízháztartás szabályozásában is részt vesz, emellett az izmok, az idegek és a DNS regenerációjára is hatással van.

A niacin egy gyűjtőfogalom, a vízoldékony B-vitaminokhoz tartozó nikotinsav-amidot (nikotin-amid) és a nikotinsavat foglalja magába. A niacin számos különféle élelmiszerben megtalálható, és szervezetünk saját maga is képes előállítani triptofánból, ami a fehérjék egyik alkotóeleme.

Töltse ki B-vitamin tesztünket!

Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! B-vitamin teszt kitöltése

Majdnem minden élelmiszer tartalmaz niacint

A niacinhiány következtében dermatitisz és hasmenés is kialakulhat. A demencia késői stádiuma visszavezethető a niacinhiányra. A niacinhiány tulajdonképpen fehérjeszegény táplálkozás következtében alakulhat ki, ami manapság nagyon ritka a fejlett országokban. A niacin különböző mennyiségben megtalálható csaknem valamennyi élelmiszerben.

Nagyobb mennyiségben előfordul a fehérjedús élelmiszerekben, így a húsokban, a májban és a halakban. Napi niacinszükségletünket már 200 gramm lazac is fedezi. A kávé, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a különböző zöldségek és gyümölcsök szintén tartalmazzák ezt a vitamint.

Általánosan érvényes, hogy az emberi szervezet az állati eredetű élelmiszerekből származó niacint jobban tudja hasznosítani, mivel azokban kötetlen formában található meg.

A tápanyagokkal felvehető ajánlott mennyiség naponta 13-16 milligramm niacin. A szervezet saját fehérjéiből állít elő niacint, így a teljes napi igény csupán ebből a forrásból nem pótolható. Az élelmiszerekből viszont hozzájutunk a kellő mennyiséghez. Ezért, ha vitaminkészítményeket is szed, könnyen túladagolhatja a vitamint, ami az erek kitágulását, néha hőhullámokat, bőrkiütéseket, viszketést, hányingert és hányást okoz.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

Mit érdemes tudni a B3-vitaminról (a niacinról)?

A niacin többnyire koenzimek (NAD és NADP) formájában található meg az élelmiszerekben. Felszívódása már a gyomorban megkezdődik, nagy része...

A B1-vitamin hiánya és tünetei

A B1-vitamint (tiamin) fedezték fel a vitaminok közül elsőként. Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt előfordul. A tiamin a többi B...

B15-vitamin - Miért fontos?

A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns...

B12-vitamin (kobalamin)

Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek...

A B6-vitamin (piridoxin)

A B6-vitamin elnevezés alatt tulajdonképpen három egymáshoz hasonló vegyületet értünk: a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. Ez a vízben...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk róla?

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

B5-vitamin (pantoténsav)

A pantoténsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban bizonyos esetekben mégis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.