Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. A niacin elengedhetetlen a bőr egészségéhez, mivel a vízháztartás szabályozásában is részt vesz, emellett az izmok, az idegek és a DNS regenerációjára is hatással van.

A naicin egy gyűjtőfogalom, a vízoldékony B-vitaminokhoz tartozó nikotinsav-amidot (nikotin-amid) és a nikotinsavat foglalja magába. A niacin számos különféle élelmiszerben megtalálható, és szervezetünk saját maga is képes előállítani triptofánból, ami a fehérjék egyik alkotóeleme.

Majdnem minden élelmiszer tartalmaz niacint

Töltse ki B-vitamin tesztünket!

Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! B-vitamin teszt kitöltése>>

A dermatitisz, a hasmenés és a demencia késői stádiuma visszavezethető a niacinhiányra. A niacinhiány tulajdonképpen fehérjeszegény táplálkozás következtében alakulhat ki, ami manapság nagyon ritka a fejlett országokban. A niacin különböző mennyiségben megtalálható csaknem valamennyi élelmiszerben.

Nagyobb mennyiségben előfordul a fehérjedús élelmiszerekben, így a húsokban, a májban és a halakban. Napi niacinszükségletünket már 200 gramm lazac is fedezi. A kávé, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a különböző zöldségek és gyümölcsök szintén tartalmazzák ezt a vitamint.

Általánosan érvényes, hogy az emberi szervezet az állati eredetű élelmiszerekből származó niacint jobban tudja hasznosítani, mivel azokban kötetlen formában található meg.

A tápanyagokkal felvehető ajánlott mennyiség naponta 13-16 milligramm niacin. A szervezet saját fehérjéiből állít elő niacint, így a teljes napi igény csupán ebből a forrásból nem pótolható. Az élelmiszerekből viszont hozzájutunk a kellő mennyiséghez. Ezért, ha vitaminkészítményeket is szed, könnyen túladagolhatja a vitamint, ami az erek kitágulását, néha hőhullámokat, bőrkiütéseket, viszketést, hányingert és hányást okoz.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

A vitaminok szerepe - Melyik miért...

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt...

Tények és tévhitek a vitaminokról

A hűvös, változékony időben szervezetünket nem árt felkészíteni arra, hogy ellenállóbb legyen az ilyenkor szokásos megbetegedésekkel szemben....

Természetes és szintetikus vitamin -...

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk...

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.