Vajon engem is érint a hiperhidrózis?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Az izzadás egy teljesen természetes folyamat, a verejték mennyisége az egyes embereknél változó. Ám hiperhidrózis esetén másról van szó.

A hiperhidrózis nagy mennyiségű izzadás termelődését jelenti, ami vagy bizonyos testrészekhez kötődik (lokális), vagy az egész testet érinti (generalizált), anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének.

Fokozott szimpatikotónusról van szó, ami azt jelenti, hogy a hőszabályozási mechanizmusban rövidzárlat következik be.

Az izzadás fokozatai

A túlzott verejtékezésnek több fokozatát különböztetjük meg. A legenyhébb esetben csak finom csillogás figyelhető meg a tenyér és talp felületén, a súlyosabb formában akár cseppek formájában is megjelenhet a túlzott mértékben kiválasztott verejték.

A hiperhidrózis egy elmagányosító és kirekesztő szociális probléma

Mindenki maga érzi, hogy a nagymértékű izzadást, mikor tekinti zavarónak. Van, akinek a fokozott izzadás még tolerálható, más viszont iszonyúan szenved tőle, hiába ugyanolyan tünetei vannak. „Csak fehér ruhákat hordhatok!” Ez a mondat gyakran elhangzik az érintettek szájából, akik sokszor már régóta szenvednek. Legtöbben közülük kipróbáltak már számos kezelést: dezodort, krémet, fizikai kezelést, akupunktúrát, homeopátiát vagy pszichoterápiát.

A lokális hiperhidrózis nem csak esztétikai problémát jelent, hanem nagy befolyással lehet a szociális és munkával kapcsolatos helyzetekre is. A tenyér izzadása bizonyos szakmákban jelentős akadályt jelenthet a munkavégzésben (pl. villanyszerelőknél, órásoknál vagy olyan munkáknál, ahol az ügyfelekkel, vásárlókkal állandó kapcsolatot kell tartani (pl. kézfogás, papírmunka)). Sőt még szakmaváltásra is kényszerítheti a problémával küszködőket. A tenyér tartós izzadása sokakat bizonytalanná tesz, és sokakban kelt félelmet, ami ugyancsak fokozza a szociális és munkahelyi gondokat.

Főleg a talpak izzadása jelent problémát a nedvesség és a cipőviselés miatt. A bőr felázik és felpuhul, teret adva a gombafertőzések kialakulásának. Ráadásul az ilyen részeken több szemölcs is képződik.

Milyen gyakori a hiperhidrózis előfordulása?

Magyarországon becslések szerint 100.000 embert érint a probléma. Ezeknek a pácienseknek a hónalja, az arca, a tenyere vagy a talpa izzad túlzott mértékben.

A fokozott izzadás lehetséges okai

  • A fertőzéses betegségekkel és lázzal járó testhőmérséklet emelkedés kísérője is lehet izzadás.
  • A fokozott éjszakai izzadás lehet például fertőzések vagy daganatos megbetegedés jele.
  • A tenyér, a talpak és a hónalj nagymértékű verejtékezése gyakran olyan érzelem fizikai kifejeződése, mint a félelem vagy izgatottság.
  • A homlok helyi izzadása csípős fűszerek fogyasztása után is előfordulhat.
  • Hideg verejtékezés tüdő- és szívbetegségekben is gyakran előfordul.

Bővebben A fokozott izzadás okairól és következményeiről itt olvashat

A verejtéktermelés zavarai

A verejtékmirigyek ugyanis fontos szerepet játszanak a szervezet hőszabályozásában, salakanyagok kiürítésében valamint az enyhén savas kémhatású verejték termelésével a bőrfertőzések elleni védekezésben is! A verejtéktermelésről és zavarairól

(WEBbeteg – B. M.; Forrás: Aestheticum-praxisklinik.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Izzadás
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.