Európa vesztésre áll a baktériumok elleni harcban

Szerző: Medipress

Az antibiotikum rezisztens baktériumok elterjedése korábban sosem látott méreteket öltött, és kimerülőben vannak a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumok nyújtotta lehetőségek – figyelmeztetnek európai egészségügyi szakértők.

Az Európai Unió területén évente mintegy 25 ezren halnak meg baktériumfertőzés következtében, melyet a legújabb antibiotikumokkal próbálnak kezelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritikusnak minősítette jelenleg is fennálló szituációt.

A legrosszabb forgatókönyv szerint összefogás nélkül világszerte a kezelhetetlen fertőzések elterjedése várható. Erre példa, hogy az Új Delhi baktériumtörzset (NDM-1) már brit betegekben is kimutatták.

Dr. Timothy Walsh és a a Cardiff-i Egyetem munkatársai írták le először a szóban forgó törzset. Munkájuk során Új Delhi 12 km-es körzetében 171 mosó-, és 50 ivóvíz-lelőhelyről gyűjtöttek mintákat, és az NDM-1 génjét 51 mosóvízben, és két ivóvízben lehetett kimutatni. Ez azt jelenti, hogy lakosok milliói hordozhatnak ilyen gént tartalmazó kórokozót, mely akár vérhast, akár kolerát is okozhat.

WC ülőke és fertőzések

A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék. WC ülőke és fertőzések>>

Az NDM-1 ellen már a karbapenem sem véd

A leggyakoribb átviteli mód a limitált higiéniai körülmények következtében kialakuló feko-orális fertőzés. A Lancet Infectious Diseases folyóirat szerint Indiában például 650 millióan nem férnek hozzá öblítéses WC-hez.

A karbapenem egy olyan antibiotikum, melyet eddig a nehezen kezelhető baktériumfertőzések legyőzésére alkalmaztak. Különösen aggasztó, hogy az NDM-1 hordozása már ezzel szemben is ellenállóképességet jelent.

További súlyosbító tényező, hogy az utazási eszközök fejlődése, globalizált világunk különösen kedvez egymástól földrajzilag távol elhelyezkedő régiók esetén is a baktériumok átvitelének, elterjedésének. Ilyen módon az egyes országok összehangolt fellépése szükséges, és nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a baktériumok visszaszorítására olyan országokban, mint India és Pakisztán.

Néhány egyszerű tanács

  • Ha a nyilvános WC ülőkéjével való kontaktus elkerülhetetlen, és az valahol nedves, érdemes letörölni használat előtt.
  • Használat után reflex legyen a szappanos, alapos kézmosás!
  • Ha valamilyen bőrsérülésünk van az ülőkével érintkező részeken, érdemes WC-papírral izolálni, vagy a sérült felületen ragtapaszt használni.
  • Léteznek olyan eszközök, melyek segítségével a hölgyek is megoldhatják állva, nagyobb nekivetkőzés nélkül a vizelést. Ilyenkor egy zsebben hordható, eldobható, impregnált papíreszközt hajlítanak formára, ami hosszúkás, felül nyitott tartályra emlékeztet, alul egy kivezető csőrrel. A tartályt a lábak közé helyezve, a csőrét előre tartva, szennyeződés nélkül megoldható álló helyzetben a vizeletürítés. Nem kell bokáig tolni a bugyit, szorongani attól, hogy észreveszik, vagy hogy levizelik a cipőt. Utazók hasmenése>>

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Influenza Influenza

Erősebb lehet az idei szezon. Érkeznek a térítésmentes vakcinák.

Terhesség Terhesség

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (x)

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Napjaink veszélye - az...

Az antibiotikumok létjogosultsága a modern orvostudományban kétségbevonhatatlan. Számos életveszélyes fertőzést lehet gyógyítani velük...

Ellenálló baktériumok:...

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.