Milyen életkorban ideális a gyermekvállalás?

Medipress
megjelent:

Egyre több nő számára fontosabb a karrier, ezért a harmincas éveik második felére hagyják a szülővé válást. Az orvosok erőteljesen felhívták a párok figyelmét, hogy túl sokáig ne halasztgassák a gyerekvállalást.

A 35 éves nők hatszor olyan gyakran szembesülnek termékenységi problémákkal, mint tíz évvel fiatalabb társaik, ez derült ki a Királyi Szülész-nőgyógyász Szakkolégium tanulmányából. A jelentés szerint az idősebb párok a saját dolgukat nehezítik meg, ráadásul emelkedik a súlyos orvosi komplikációk kockázata, mind az anya, mind a gyermek szempontjából.

Egy 40 éves nőnél már sokkal nagyobb az esélye a vetélésnek, mint az élveszülésnek. A férfiak termékenyítő képessége is drámaian zuhan 25 éves kor után. Orvosi becslések szerint egy 40 éves férfinak átlagosan két évébe telik, mire teherbe tudja ejteni partnerét, még akkor is, ha a hölgy a húszas évei közepén jár.

Tisztán érthetőek és kegyetlenül őszinték a kései gyermekvállalással kapcsolatban megfogalmazott üzenet. Mégis egyre többen tesznek így, anélkül, hogy valóban tisztában lennének a következményekkel és a kockázatokkal.

Biztonságos gyermekvállalás - mindent időben!

Felmérésekből kiderült, hogy az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a 40 felett szülő nők száma. Tavaly majdnem 27 000 ilyen baba született, míg 1989-ben csak 9 336. Az orvosok szerint minden nőnek fel kellene hívni a figyelmét arra, hogy a 20-35 év közötti életkorban a legbiztonságosabb gyermeket vállalni. A 35 évesek 30 százalékának már egy évnél is tovább tart teherbe esni, ami a 25 évesek körében még mindössze 5 százalék. A tanulmány leírja azt is, hogy 1968-ban 23 év volt az átlagos életkor gyermekvállaláskor, ma pedig 29,3.

A harmincas évek végén, negyvenes évek elején járó kismamáknál sokkal gyakoribban a komplikációk, mint például a preeklampszia, a méhen kívüli terhesség, a vetélés vag a halvaszülés, több esetben válik szükségessé császármetszés is.

A születendő gyermek általában éretlen, kis súlyú, több a Down-szindróma, és más genetikai kórkép. Az orvosok szerint a tinédzserkori terhesség megakadályozása érdekében tett állami kampánylépések eredményezhették, hogy a fiatalok úgy gondolják, később is ráérnek szülni.

Terhességi teszt és a terhesség jelei

A nem tervezett teherbeesés veszélye esetén a bizonytalanság az egyik legidegesítőbb dolog. Figyeljük a testünk minden rezzenését, próbáljuk megfejteni, hogy állapotosak vagyunk-e. A terhesség legismertebb jelei: gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, hányás. De ha jól belegondolunk, ezeket a tüneteket az idegesség, a kétségek közti hánykolódás is okozhatja. Mit tehetünk, hogy megkapjuk a biztos választ? A megoldás a terhességi teszt elvégzése. Terhességi teszt

Lehetőleg csak természetes úton

A lombikprogram szintén hiú reményeket táplál a nőkbe, még az elmúlt évek áttörő eredményei ellenére is. A meddőségi kezelés mindössze 3 százalékos sikert eredményez 44 év felett. A legtöbb esetben donor petesejtet használnak, mert a saját petesejtek már eltűnnek addigra, vagy nagyon rossz lesz a minőségük. A kései gyermekvállalás kockázatairól már az iskolásokat fel kellene világosítani a biztonságos szex mellett.

A rendelőkben és családtervezési központokban ábrákon kellene mutatni a termékenység életkorral haladó csökkenését. David Utting, az áttekintő mű társszerzője elmondta, minden nőnek fontos tudnia a termékenységgel kapcsolatos tényeket. Azonban az orvosokkal együtt mindent el kell követniük a tervezetlen és nem kívánt terhességek megelőzésére.

El kell dönteni, melyik a fontosabb!

A meddőségi szakértők szerint a munkahelyek nem biztosítják a nők számára az anyaság és a karrierépítés együttes gyakorlását. Gedis Grudzinskas konzultáns szerint, sok ismerős nő panaszkodik arról, hogy milyen nehéz mindent egyszerre megoldani. A társadalom megváltozott, sok a lehetőség az érdekes hivatások gyakorlására.

A nők szép szakmai pályát futnak be, majd úgy döntenek, hogy családot szeretnének, de az idő kerekét nem tudják visszaforgatni. Meg kellene könnyíteni a nők helyzetét, hogy munka alatt is vállalhassanak gyereket.

Jason Waugh, az Obstetrician and Gynaecologist című szaklap főszerkesztője úgy nyilatkozott, ez az áttekintés rávilágít a kései anyaságból adódó problémákra. Számos okból húzzák-halasztják a nők a teherbeesést, például aggódnak a szakmai előmenetelük miatt, anyagi okokból, és mert nincs arra alkalmas partnerük.

A terhesség tünetei

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.
A terhesség jelei

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.