
Egészségedre
A folyadék pótlása télen is fontos!
A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért, mivel ez a figyelmeztető jel télen nem olyan intenzív, nagyon fontos, hogy ilyenkor is fokozott figyelmet fordítsunk a megfelelő és rendszeres folyadékpótlásra.
A rostok szerepe az étrendben
Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
Táplálkozási Akadémia: Olajos magvak
Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia.
Megtartani könnyebb, mint visszanyerni: az egészséges testsúly
Közismert tény, hogy a túlsúly, illetve az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél nagyobb a felesleg rajtunk, annál nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség vagy mozgásszervi probléma. A normális testsúllyal rendelkező embereket nagyobb valószínűséggel kerülik el ezek a betegségek.
Tények és tévhitek az édesítőszerekről
A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.
Rizs, tészta vagy krumpli - Melyik köretet válasszam?
Az egészségtudatos vagy reform életmód hívei szerint nem feltétlenül illik bele a három legkedveltebb köret - a rizs, a tészta vagy a burgonya - a mindennapi táplálkozásba, legalábbis hagyományos módon elkészítve. Ugyanakkor ezekről a köretekről nem szükséges lemondanunk, ha egészségünk megengedi. Nézzük meg, mikor fogyaszthatjuk őket, milyen módon készíthetjük el, esetleg mi javasolható helyettük.
Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték
Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.
Egészséges fogyás jojó effektus nélkül
Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és számítógépezés, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?
A stevia - természetes és kalóriamentes édesítőszer
A stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.
Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?
A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.
Tények és tévhitek a divatdiétákról
A gyors eredményt ígérő, hétről hétre megjelenő sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Arról nem is beszélve, hogy szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük. Néhány tévhitet feltétlenül érdemes tisztázni ezekkel kapcsolatban, hogy mire is érdemes figyelni, mielőtt egy hangzatos diétával kezdjük el sanyargatni magunkat.