Egészségedre

Egészségedre

A folyadék pótlása télen is fontos!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-04 11:03
A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért, mivel ez a figyelmeztető jel télen nem olyan intenzív, nagyon fontos, hogy ilyenkor is fokozott figyelmet fordítsunk a megfelelő és rendszeres folyadékpótlásra.

Hallott már a zöld kávéról? Mutatjuk, hogy milyen a hatása

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2022-10-08 14:39
A zöld kávé, illetve a belőle készült kivonat mint étrend-kiegészítő összetétele a szemes kávéhoz nagyon hasonló. Főleg magasabb klorogénsav-tartalmában különbözik a megszokott babkávétól, feltételezett előnyös hatása elsősorban a klorogénsavnak, valamint a belőle keletkező ferulasavnak tulajdonítható.

3 ötlet házi készítésű tízóraihoz

Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus - 2022-09-07 15:03
Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, dietetikus kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető és a menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.

Napszakok és ételek: mikor és mit érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-08-14 04:03
Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus - tartja az elterjedt mondás. A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket.

Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022-08-03 16:33
Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

Hidratáció - Folyadékigény különböző életkorokban

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-27 13:03
A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének, hiszen minden sejtünk felépítéséhez és minden szervünk normál működéséhez hozzájárul. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, továbbá kiemelkedő jelentősége van a testhőmérséklet szabályozásában.

Hidratáció: Miért fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-24 14:03
Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60 százaléka víz, legtöbb sejtünk (a zsírsejteket kivéve) legfőbb alkotója. Így érthető, miért létfontosságú, hogy a rendszeres étkezésen túl az állandó folyadékfogyasztásra is elegendő figyelmet fordítsunk.

Kiszáradás - Mik a tünetek? Mi okozhatja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-05 15:03
Ha a szervezet folyadéktartalma sokkal nagyobb mértékben csökken, mint amilyen mértékben az elveszített folyadék pótlásra kerül, akkor kiszáradásról, más néven dehidrációról vagy exsiccosisról (ejtsd: ekszszikkózis) beszélünk. A kiszáradás a folyadékháztartás felborulása, amely az esetek többségében a sóháztartás (elektrolit-háztartás) felborulásával is együtt jár.

Dehidratáló ételek - Ezeket kerüljük a hőségben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-06-27 17:03
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel nagyobb mennyiségű vizet veszít el. Azt azonban már kevesebben gondolják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek és ételek között is van olyan, amely csökkenti szervezetünk folyadékháztartását.

Sport és hidratáció - Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-06-24 07:33
Sportolás közben, legyen szó akár hobbisportolásról, akár versenysportról, fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra a szervezet folyadék-, valamint só (elektrolit) háztartásának biztosítása érdekében.

Egészségesek-e az izotóniás italok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-06-21 04:03
Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével.

5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró - 2022-06-05 19:03
Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

Hogyan lehet befolyásolni szervezetünk energia-egyensúlyát?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-05-30 14:33
A mai világunkat sokszor a külsőségek vezérlik. Kevés az olyan ember, aki teljes mértékben elégedett az alakjával, testtömegével - az áhított külalak eléréséért vagy fogyni, vagy hízni szeretnénk. Sajnos általában nem a szervezetünk természetes működésének megfelelően történik ez a változtatás, hanem gyorsan és olykor drasztikusan törekszünk a testsúly csökkentésére vagy épp a növelésére.

1 evőkanál étolaj egyenlő 5 alma? Meglepő kalóriaértékek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-05-23 07:33
Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg többletkalóriát juttathatunk a szervezetünkbe. Általában azt gondoljuk, hogy ha egyes ételeket, élelmiszereket (pl. a cukrot) többé-kevésbé sikerül kiiktatnunk az étrendünkből, akkor mindent megtettünk az egészségünk érdekében.

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-05-12 20:33
Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

Megtartani könnyebb, mint visszanyerni: az egészséges testsúly

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-05-03 14:33
Közismert tény, hogy a túlsúly, illetve az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél nagyobb a felesleg rajtunk, annál nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség vagy mozgásszervi probléma. A normális testsúllyal rendelkező embereket nagyobb valószínűséggel kerülik el ezek a betegségek.

Tények és tévhitek az édesítőszerekről

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-04-28 05:03
A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

Rizs, tészta vagy krumpli - Melyik köretet válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-04-14 20:33
Az egészségtudatos vagy reform életmód hívei szerint nem feltétlenül illik bele a három legkedveltebb köret - a rizs, a tészta vagy a burgonya - a mindennapi táplálkozásba, legalábbis hagyományos módon elkészítve. Ugyanakkor ezekről a köretekről nem szükséges lemondanunk, ha egészségünk megengedi. Nézzük meg, mikor fogyaszthatjuk őket, milyen módon készíthetjük el, esetleg mi javasolható helyettük.

Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-04-13 18:33
Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

Egészséges fogyás jojó effektus nélkül

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-31 17:03
Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és számítógépezés, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?

A stevia - természetes és kalóriamentes édesítőszer

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-22 22:03
A stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.

Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-19 11:33
A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.

Tények és tévhitek a divatdiétákról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-11 11:03
A gyors eredményt ígérő, hétről hétre megjelenő sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Arról nem is beszélve, hogy szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük. Néhány tévhitet feltétlenül érdemes tisztázni ezekkel kapcsolatban, hogy mire is érdemes figyelni, mielőtt egy hangzatos diétával kezdjük el sanyargatni magunkat.

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-09 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.