Lábápolás téma

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem - Bőrbetegségek a lábon

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2023-01-29 11:33
Körömgomba
A cipő viselése védi a lábat a külső hatásoktól, ugyanakkor számos betegség (lábgomba, tyúkszem) forrása is lehet. A láb anatómiai és bőrgyógyászati szempontból szorosan kapcsolódik a kézhez, ezért számos bőrbetegség a kézen és a lábon egyidejűleg jelentkezik, mint például a pikkelysömör és az ekcéma.

A gyógyító pedikűr

WEBBeteg - Gálné Kecskés Valéria, gyógyító pedikűrös - 2022-01-27 05:03
Lábunk a naponta megtett hozzávetőleg nyolcezer lépésünk összes terhét viseli testsúlyunk nyomása alatt. Csontok, izmok, inak, idegek és vérerek mesteri egysége biztosítja teherbírását.

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2021-05-26 14:33
Diabéteszes neuropátia
A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

Podológia - fókuszban a láb egészsége

Több mint TestŐr - 2019-11-05 14:09
A lábunk az egész testünket cipeli, mégsem fordítunk rá elég figyelmet! Pedig a deformitások kezelése, egy gombás köröm vagy éppen egy diabéteszes láb ápolása megfelelő szaktudást és különleges eszközparkot igényel!

Mennyire változtatja meg az életet a diabéteszes láb?

Diabetes - Róth Éva - 2018-02-02 20:09
Nem kell megváltoztatni az életritmust, nem kell mindent lecserélni, de a lábakat rendeltetésszerűen kell használni, minden nap, rendszeresen tisztán tartani és megfelelő módon ápolni!

A lábujjkörmök helyes ápolása

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-12-15 21:41
Lábujj
A fájdalom és gyulladás megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy ismerjük a helyes körömnyírás szabályait, lépéseit. Ha rosszul vágják, különösen a nagylábujj körme hajlamos a benövésre, aminek kellemetlen következményeként körömágygyulladás alakulhat ki. Cikkünkből megtudhatja, hogy kell megfelelően nyírni a lábujjkörmöket, és mit tehet még annak érdekében, hogy körmei szépek és ápoltak maradjanak.

Miért alakul ki a cukorbetegség?

WEBBeteg - 2015-03-14 14:23
A szőlőcukor (glükóz) a sejtek legfőbb energiaforrása. A szőlőcukor egy része az elfogyasztott táplálékból szívódik fel a bélben, a többit a máj állítja elő más anyagokból (egyéb cukorfajták, aminosavak, tejsav, stb.).

Cukorbetegség: sebek és sérülések kezelése

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014-01-17 05:21
Nem számít milyen apró vagy jelentéktelen egy seb, ha cukorbeteg, nem szabad figyelmen kívül hagynia. Ha megüti a lábujját, hólyag jelenik meg a szűk cipő miatt, vagy megvágja az állát borotválkozás közben, nem sokat törődik vele. Azonban ha ön cukorbeteg, megfelelő kezelésre van szüksége. Jó ha tudja, hogyan kezelje az apró sérüléseket, hogy elkerülje a fertőzéseket és felgyorsítsa a gyógyulást.

Cukorbetegség: A lábfejen levő sebek veszélyesek

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-11-25 14:37
A lábfej és a boka különösen ki van téve a diabéteszes seb problémakörének. A térd alatti sebgyógyulás dinamikája különbözik a test többi részétől. Ezen a területen hajlamosak duzzanatok képeződni, amelyek megakadályozhatják a gyógyulást. Ha a karján van seb, akkor fel is tudja kötni, míg ha sérülés a lábon van, kezelése nehezebb.
A pediátria a lábfej, a boka és a lábszár állapotát tanulmányozó tudományág. Egy pediátriai szakember segítségével a cukorbetegek lecsökkenthetik a láb érszűkületének, és így az amputációnak a kockázatát.