• Csaknem minden harmadik cukorbeteget érinti...

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Majdnem minden harmadik cukorbetegnél tapasztalhatóak az úgynevezett diabéteszes retinopátia tünetei – állítja egy új tanulmány. Mi több, a diabéteszesek 4 százalékánál annyira előrehaladott ez a betegség, hogy komolyan veszélyezteti a látásukat – adta hírül a Journal of the American Medical Association című szaklap augusztus 11-i száma.

    A tanulmány alapját adó kutatásban a 40 év feletti, amerikai cukorbetegeket vizsgálták, és 28.5 százalékuknál tapasztalták a diabéteszes retinopátiát, 4.4 százalékuknál pedig komoly, látást veszélyeztető állapotú volt a betegség. Jó hír azonban, hogy a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy vércukorszint, vérnyomás és koleszterinszint megfelelő kontrollálása jó út a diabéteszes szembetegség megelőzésére.

    Azok számára pedig, akik már tapasztalják a diabéteszes retinopátia korai jeleit, a lézeres szemműtét jelenthet megoldást. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Xinzi Zhang szerint a cukorbetegek számára javasolt a betegség kordában tartása és a rendszeres szemészeti vizsgálat, hiszen korai felismeréssel megakadályozható a későbbi látásvesztés. A diabéteszes neuropátia változásokat okoz a szem ereiben. Egyes esetekben új, kóros erek nőnek, míg más esetekben a meglévő erek megduzzadnak, és szivárogni kezdenek. A betegség az elsődleges oka a 20-74 év közöttiek látásvesztésének az Egyesült Államokban.

     A diabéteszes neuropáthia


    A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, izületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. Másfelől ezek az idegek viszik az információt a központokból a különböző szervekhez, szövetekhez, ezáltal szabályozva azok működését. A diabéteszes neuropáthia>>

    A diabéteszes neuropátia kockázati tényezői

    A kutatás azt is megállapította, hogy a diabéteszes neuropátia előfordulási aránya a férfiak, a feketék és a mexikói amerikaiak esetében valamivel magasabb, mint a nők és fehér lakosság körében. A diabéteszes neuropátia egyéb kockázati tényezői között találták a magas hemoglobin A1C szintet, mely gyenge vércukorszintet jelez, a magasabb szisztolés vérnyomásértéket és a hosszabb ideje fennálló diabéteszt, valamint az inzulinhasználatot.

    Zhang elmondása szerint az olyan kockázati tényezők, mint a magas hemoglobin A1C szint, vagy az inzulinhasználat szükségessége komolyabb cukorbetegséget jelez, mely nagyobb eséllyel okoz diabéteszes retinopátiát. Noha az orvostudomány számos előrelépést tett a cukorbetegség kezelésére, és a fő cél a szövődmények megelőzése lenne, még mindig sokan vannak, akik nem veszik komolyan a vércukorszint ellenőrzésének fontosságát.

    A megoldást sokak szerint az jelentené, ha minden 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegnél szemvizsgálatot is végeznének, hiszen nagy valószínűséggel már cukorbeteg volt egy ideje, anélkül, hogy tudott volna erről. Az első szemvizsgálat után pedig fontos az évenkénti rendszeres ellenőrzés is. A diabéteszes retinopátia kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy a cukorbetegek (bármelyik típusú betegségben is szenvedjenek) rendszeresen fenntartsák a megfelelő vércukorszintet, ellenőrizzék a vérnyomásukat és alacsonyan tartsák a koleszterin szintjüket.

    (http://www.msnbc.msn.com/)

    Módosítva: 2011.06.15 17:12, Megjelenés: 2011.06.15 17:12
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Égető jellegű lábfájdalom gyötri? - Hová fordulhat?

    Ha állandó alsóvégtagi fájdalma van, annak jellegéből, valamint kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    Diabétesz - Előzze meg a szövődményeket

    A vércukor egészséges szinten tartása nélkül komoly szövődmények kísérhetik a cukorbetegséget. A magas vércukorszint károsíthatja a szív- és érrendszert, a retinát és a veseműködést.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.