Csaknem minden harmadik cukorbeteget érinti...

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Majdnem minden harmadik cukorbetegnél tapasztalhatóak az úgynevezett diabéteszes retinopátia tünetei – állítja egy új tanulmány. Mi több, a diabéteszesek 4 százalékánál annyira előrehaladott ez a betegség, hogy komolyan veszélyezteti a látásukat – adta hírül a Journal of the American Medical Association című szaklap augusztus 11-i száma.

A tanulmány alapját adó kutatásban a 40 év feletti, amerikai cukorbetegeket vizsgálták, és 28.5 százalékuknál tapasztalták a diabéteszes retinopátiát, 4.4 százalékuknál pedig komoly, látást veszélyeztető állapotú volt a betegség. Jó hír azonban, hogy a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy vércukorszint, vérnyomás és koleszterinszint megfelelő kontrollálása jó út a diabéteszes szembetegség megelőzésére.

Azok számára pedig, akik már tapasztalják a diabéteszes retinopátia korai jeleit, a lézeres szemműtét jelenthet megoldást. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Xinzi Zhang szerint a cukorbetegek számára javasolt a betegség kordában tartása és a rendszeres szemészeti vizsgálat, hiszen korai felismeréssel megakadályozható a későbbi látásvesztés. A diabéteszes neuropátia változásokat okoz a szem ereiben. Egyes esetekben új, kóros erek nőnek, míg más esetekben a meglévő erek megduzzadnak, és szivárogni kezdenek. A betegség az elsődleges oka a 20-74 év közöttiek látásvesztésének az Egyesült Államokban.

A diabéteszes neuropáthia

A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, izületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. A diabéteszes neuropáthia

A diabéteszes neuropátia kockázati tényezői

A kutatás azt is megállapította, hogy a diabéteszes neuropátia előfordulási aránya a férfiak, a feketék és a mexikói amerikaiak esetében valamivel magasabb, mint a nők és fehér lakosság körében. A diabéteszes neuropátia egyéb kockázati tényezői között találták a magas hemoglobin A1C szintet, mely gyenge vércukorszintet jelez, a magasabb szisztolés vérnyomásértéket és a hosszabb ideje fennálló diabéteszt, valamint az inzulinhasználatot.

Zhang elmondása szerint az olyan kockázati tényezők, mint a magas hemoglobin A1C szint, vagy az inzulinhasználat szükségessége komolyabb cukorbetegséget jelez, mely nagyobb eséllyel okoz diabéteszes retinopátiát. Noha az orvostudomány számos előrelépést tett a cukorbetegség kezelésére, és a fő cél a szövődmények megelőzése lenne, még mindig sokan vannak, akik nem veszik komolyan a vércukorszint ellenőrzésének fontosságát.

A megoldást sokak szerint az jelentené, ha minden 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegnél szemvizsgálatot is végeznének, hiszen nagy valószínűséggel már cukorbeteg volt egy ideje, anélkül, hogy tudott volna erről. Az első szemvizsgálat után pedig fontos az évenkénti rendszeres ellenőrzés is. A diabéteszes retinopátia kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy a cukorbetegek (bármelyik típusú betegségben is szenvedjenek) rendszeresen fenntartsák a megfelelő vércukorszintet, ellenőrizzék a vérnyomásukat és alacsonyan tartsák a koleszterin szintjüket.

(MSNBC)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.