Eredményes lehet a génterápia a súlyos depresszió kezelésében

Medipress
megjelent:

Amerikai kutatók szerint a génterápia hatékony új fegyverré válhat a hagyományos gyógyszeres kezelésekre nem reagáló, súlyos depresszió elleni küzdelemben.

Egy bizonyos fehérjét aktiváló egyik kulcsfontosságú gén helyreállításával a parányi agyi területen, a nucleus accumbensben vissza lehetett fordítani a depresszió-szerű tüneteket a kísérleti egerekben – írják a kutatók a Science Translational Medicine legújabb számában.

„Eredményeink alapján új terápiát fejleszthetünk ki, amellyel célba vehetjük az emberi depresszió egyik alapvető okát” – nyilatkozta a kutatást vezető Michael Kaplitt, a New York-i presbiteriánus kórház idegsebésze.

„A depresszió jelenlegi terápiái csak a tüneteket kezelik, az alap okokat nem, és bár ez számos beteg esetében beválik, az előrehaladott, vagy a gyógyszerekre nem reagáló depresszióban szenvedő betegeknek remélhetőleg előnyére válik majd új megközelítésünk.”

A kutatók kimutatták, hogy a p11 néven ismert fehérje a nucleus accumbensben, az öröm és a megelégedettség érzésével áll összefüggésben, ami súlyos depresszió esetén gyakran hiányzik.

Emberi alanyokon végzett posztmortem vizsgálatok kiderítették, hogy a súlyos depresszióban szenvedő betegek a kevésbé beteg alanyokhoz képest a p11 fehérje alacsonyabb szintjével rendelkeztek.

A kísérletek során, a p11 fehérjével nem rendelkező egerek, kivétel nélkül depresszió-szerű viselkedést tanúsítottak, amiből arra lehet következtetni, hogy a depressziós tünetek enyhítéséhez kulcsfontosságú ennek a funkciónak a helyreállítása, és a p11 protein elérhetősége.

„A p11 hiányában az idegsejt képes a számára szükséges összes szerotonin-receptor előállítására, ezek azonban nem jutnak el a sejt felszínére” – magyarázta Kaplitt.

A szerotonin az ingerületek továbbításához szükséges az idegsejtek, valamint az idegsejtek és az agy más részei között. A terápia során egy módosított vírust juttatnának az agysejtekbe, amelyek „genetikai terhet” raknak le azoknak az idegsejteknek a genomjába, amelyek a fehérjét fogják termelni.

„Ezek a kutatások együttesen hathatósan bizonyítják, hogy a p11 fehérje megfelelő szintjének fenntartása az agy ezen öröm/jutalmazás területén, kulcsfontosságú lehet a depresszió megelőzésében, illetve kezelésében” – állítja Kaplitt.

Medipress

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.