Alprazolam tartalmú szerek: szabad-e gyógynövény étrend-kiegészítőket szedni?

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

A köztudatban altatóként, valamint nyugtatóként ismert, alprazolam hatóanyagú szerek valójában különböző típusú szorongások, például pánikbetegséghez vagy depresszióhoz társuló szorongásos tünetek kezelésére is gyakran alkalmazott készítmények.

A feszültség testi-lelki tüneteinek enyhítésére azonban a betegek sok esetben a természet patikáját is segítségül hívják. Az orvos által felírt gyógyszert azonban ellenjavallt, sőt, néhány esetben akár veszélyes is lehet gyógynövény tartalmú szerekkel együtt alkalmazni.

Az alprazolam kizárólag receptköteles készítmények hatóanyaga.

Milyen kölcsönhatások fordulhatnak elő?

A kezelés alatt alkohol, illetve egyéb alkoholtartalmú élelmiszerek fogyasztása ellenjavallt, mert az alprazolam hatása fokozódhat, amely a központi idegrendszer zavarához is vezethet. Szintén hatásfokozódást okozhat más antidepresszáns, szorongásoldó, altató vagy szedatív (nyugtató) hatású szerek vagy egyes álmosságot okozó allergia elleni készítmények és az alprazolam együttes használata. Alprazolam tartalmú készítmények szedésekor fontos figyelembe venni, hogy bizonyos készítményekből a hatóanyag felszabadulása hosszabb időt vesz igénybe, akár 5-11 órát is, így például az étrend-kiegészítők használata esetén számolni kell ezzel a körülménnyel is.

Interakció leggyakrabban hatás-összeadódás miatt alakulhat ki, vagy amiatt, hogy bizonyos vegyületek gátolják, vagy éppen serkentik a másik hatóanyag májban történő lebomlását, ennek eredményeképp az alprazolam nem megfelelően fejti ki a hatását.

Gyakran vásárolt gyógyhatású készítmények, amelyekre figyeljen oda!

A pánikrohamok kezelési lehetőségei

A pánikbetegség hátrányosan befolyásolhatja a beteg életének csaknem minden területét, ezért kezelésre szorul. A visszatérő rohamoktól való félelem elkerülő magatartáshoz, akár fóbiák kialakulásához vezethet. A pánikrohamok kezelési lehetőségei>>

Az alprazolam tartalmú szerek mellett kerülendő a következő hatóanyagú táplálék-kiegészítők alkalmazása: grapefruit (illetve grapefruit lé vagy grapefruitmag kivonat), valamint orbáncfű (hangulatjavítóként és immunerősítőként alkalmazott gyógynövény), melyek az alprazolam hatását csökkentik, továbbá az ellentétes (vagyis fokozott szedatív- és altató) hatást indukáló kava (más néven mámorbors, amelyet szorongásoldóként ismernek).

Emellett számításba kell vennünk az alábbi gyógynövényeket, vitaminokat is, amelyek fogyasztása csak korlátozottan engedélyezhető alprazolam tartalmú gyógyszer szedése mellett.

  • A gyógyszer hatásait felerősítik: aranygyökér és ginseng (szorongásos tünetek ellen); borsmenta és eukaliptusz (emésztési-, valamint légúti panaszokra); dehydroepieandrosterone (DHEA, tesztoszteronszint normalizálásra, potencianövelésre); gránátalma (az szív- és érrendszer egészségéért); ördögcsáklya és őszi margitvirág (ízületi gyulladásokra), macskagyökér (ismertebb nevén valeriana, nyugtatószer), valamint vörös lóhere (bőrproblémák kezelésére).
  • Csökkenő hatáskifejtés várható párfányfenyő (ginkgo biloba, agyi vérkeringés javítására, szédülés ellen), valamint D-vitamin szedése esetén.

Kerülje el a veszélyes kölcsönhatásokat!

Fontos, hogy minden esetben jelezze orvosának, ha szorongásos tünetei vagy alvásproblémái miatt alkalmazott gyógyszere mellett a cikkünkben említett étrend-kiegészítők szedésén gondolkozik, mert egyes esetekben a vártnál fokozottabb lehet a gyógyszer hatása, amely többek között a járművezetés esetén veszélyes aluszékony állapotot eredményezheti.

Alprazolam tartalmú gyógyszerek listája a WEBBeteg Gyógyszerkeresőben

(WEBBeteg - M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.