- Betegségek megértése: terápia cikkek

- Betegségek megértése: terápia cikkek

Az alvás véd az időskori memóriazavarok ellen

JóAlvás Központ
2020-11-08 22:03

Akár túl sokat, akár túl keveset alszik, egy friss vizsgálat eredményei alapján idős korára valószínűleg memóriazavarai lesznek. A kutatók szerint a szellemi frissesség hosszú távú megőrzését napi 7 óra alvással biztosíthatjuk.

Sétával az elbutulás ellen

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2020-10-10 17:36

A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

A mozgás jó az emlékezetromlás ellen

WEBBeteg - K. J. fordító
2019-05-14 05:21

Már heti két és fél órás sportolással is hatékonyan léphetünk fel a memóriavesztés ellen. A rendszeres testmozgás hatékonyabbnak bizonyult, mint a gyógyszeres kezelés.

A demencia új típusát azonosították

MTI
2019-05-03 11:06

Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is a demencia egy másik formájában szenvedhet - írta a BBC hírportálja.

A demencia kezelése - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2019-01-30 21:05

Mivel lehet enyhíteni a demencia tüneteit? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

WEBBeteg
2018-09-09 05:21

A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

Ginkgo biloba és a memória

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
2017-10-27 16:04

A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) valójában egy élő kövület. Előbb jelent meg a Földön, mint a dinoszauruszok, szívós és hosszú életű növény. A modern orvostudomány több kedvező élettani hatását is számontartja, illetve vizsgálja. A következőkben ezeket tekintjük át.

Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

WEBBeteg - Illyés András, biológus
2017-10-25 17:25

A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták.

A Creutzfeldt-Jakob-kór

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2017-06-30 09:41

A Creutzfeldt-Jakob-kórt először az 1920-as évek elején írták le, az úgynevezett prionbetegségek közé tartozik, melyek az agy szivacsszerű elváltozásához vezetnek. Ebbe a betegségcsoportba tartozik még például a Gerstmann-Sträussler-Scheinker-kór, valamint a fatális familiáris inszomnia. Ezek a betegségek nagyon ritkák.

A Lewy-testes betegség

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2017-06-29 11:25

A Lewy-testes betegség a demencia egyik formája, mely tüneteiben hasonlóságot mutat az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kórral. Ezen betegségek a szervezetünk fehérjéinek letöredezett darabkáiból képződött kóros aggregátumok lerakódásával kezdődnek.