Az alvás minőségéből megbecsülhető az Alzheimer-kór kialakulásának ideje

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az Alzheimer-kór Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel számolhatunk.

Ahogy a Medicalexpress cikkéből kiderült, a torontói Szent Miklós Kórház és a Calgary Egyetem által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a demens betegekre sok esetben jó hatással vannak a szabadtéri tevékenységek, illetve a masszázs is. A vizsgálatban 23143 demenciában szenvedő ember vett részt.

Matthew Walker és Joseph Winer, az UC Berkeley idegtudósai arra jöttek rá, hogy hogyan lehet megbecsülni azt az időpontot, amikor az Alzheimer-kór megjelenhet az ember életében. Egy alvásvizsgálatba 32 egészséges, 60-70-es, 80-as és 90-es éveiben járó embert vontak be. A kísérletben minden résztvevő nyolc órás alvását poliszomnográfiával vizsgálták, amellyel rögzítették az agyműködés hullámait, a pulzusszámot, a véroxigénszintet és az alvás minőségének egyéb fiziológiai mutatóit. A többéves vizsgálat során a kutatók a pozitronemissziós tomográfia (PET-vizsgálat) segítségével rendszeresen nyomon követték a résztvevők agyában a béta-amiloid nevű fehérje növekedési sebességét, és összehasonlították az egyének béta-amiloid-szintjét az alvási profilukkal. Ez azért volt fontos, mert – mint ismeretes – a jelenleg még gyógyíthatatlan Alzheimer-kór fontos jellemzője, hogy az agysejtek közötti területeken amiloidplakkok jelennek meg. Amikor az immunrendszer észleli az amiloidplakkokat, aktiválódik az immunválasz, amely igen sok ideig áll fenn, és egy olyan gyulladásos környezet alakul ki, amely az idegsejtek pusztulásához vezet.

A kutatók a mély, lassú hullámú alvás során jelen lévő agyi aktivitásra összpontosítottak. Értékelték a résztvevők alváshatékonyságát is, azaz a ténylegesen alvással eltöltött időt. Az eredmények alátámasztották azon hipotézisüket, miszerint az alvás minősége biomarker, vagyis a betegség előrejelzője. "Tudjuk, hogy összefüggés van az emberek alvásminősége és az agyban zajló események között az Alzheimer-kór szempontjából. De amit korábban nem teszteltek, az az, hogy a páciens alvása megjósolja-e, hogy mi fog történni vele évekkel később" – mondta dr. Winer. "Megállapítottuk, hogy az alvás megmutatja, hogy mikor és milyen gyorsan alakul ki a páciensek agyában az Alzheimer-kórra jellemző patológiás kép. Az alvásminőség paramétereinek mérésével megbecsülhetjük, hogy mikorra várható az amiloid felhalmozódása" – tette hozzá.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
How we sleep today may forecast when Alzheimer's disease begins (ScienceDaily), Non-pharmacologic treatments may be more effective for psychiatric symptoms of dementia (MedicalXpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.