• Koleszterin-csökkentők az elbutulás ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikai kutatók szerint a szokásos koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a sztatinok védelmet nyújthatnak az emlékezetromlás és az időskori elbutulás ellen is. Azoknál az időseknél, akik sztatinokat szedtek, a fokozott kockázati tényezők ellenére 50 százalékkal ritkábban következett be az elbutulás.

    A Michigani Egyetem kutatói Mary Haan professzor vezetésével 5 éven át több mint 1600 olyan 60 év feletti mexikói származású amerikait vizsgáltak, akinél fokozottan voltak jelen az időskori elbutulás kockázati tényezői. A kísérleti alanyok egy negyede szedett sztatinokat, és közülük 130-nál alakult ki az elbutulás.

    Ez azt jelenti, hogy 50 százalékkal kevesebbnél, mint amennyi a kockázati tényezők (műveltség, dohányzás, cukorbaj) alapján várható lett volna.

    Hirdetés

    Erről a Neurology című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány, amelyet ismertetett a BBC brit közszolgálati tv és rádió honlapja.

    A kutatásvezető levonja a következtetést, hogy aki 5-7 éven át szed sztatinokat, annál 50 százalékkal kisebb lesz az időskori elbutulás kockázata.

    Azt még nem tudni, hogy a sztatinok hogyan avatkoznak be azokba az idegrendszeri biokémiai folyamatokba, amelyek az elbutuláshoz vezetnek.

    A magas vérnyomás ellen is jó?

    Nemrég azt is felfedezték, hogy a magas vérkoleszterinszint ellen használt gyógyszerek, a vérnyomást is mérsékelik. Valamint hogy vérnyomáscsökkentő szerektől is kisebb lesz az elbutulás kockázata.

    A sztatinokat arra alkalmazzák, hogy csökkentsék a vérben annak a zsírnak a szintjét, amely hajlamos lerakódni az érfalakra.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.29 11:54, Megjelenés: 2008.07.29 11:54
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.