Koleszterin-csökkentők az elbutulás ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Amerikai kutatók szerint a szokásos koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a sztatinok védelmet nyújthatnak az emlékezetromlás és az időskori elbutulás ellen is. Azoknál az időseknél, akik sztatinokat szedtek, a fokozott kockázati tényezők ellenére 50 százalékkal ritkábban következett be az elbutulás.

A Michigani Egyetem kutatói Mary Haan professzor vezetésével 5 éven át több mint 1600 olyan 60 év feletti mexikói származású amerikait vizsgáltak, akinél fokozottan voltak jelen az időskori elbutulás kockázati tényezői. A kísérleti alanyok egy negyede szedett sztatinokat, és közülük 130-nál alakult ki az elbutulás.

Ez azt jelenti, hogy 50 százalékkal kevesebbnél, mint amennyi a kockázati tényezők (műveltség, dohányzás, cukorbaj) alapján várható lett volna.

Erről a Neurology című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány, amelyet ismertetett a BBC brit közszolgálati tv és rádió honlapja.

A kutatásvezető levonja a következtetést, hogy aki 5-7 éven át szed sztatinokat, annál 50 százalékkal kisebb lesz az időskori elbutulás kockázata.

Azt még nem tudni, hogy a sztatinok hogyan avatkoznak be azokba az idegrendszeri biokémiai folyamatokba, amelyek az elbutuláshoz vezetnek.

A magas vérnyomás ellen is jó?

Nemrég azt is felfedezték, hogy a magas vérkoleszterinszint ellen használt gyógyszerek, a vérnyomást is mérsékelik. Valamint hogy vérnyomáscsökkentő szerektől is kisebb lesz az elbutulás kockázata.

A sztatinokat arra alkalmazzák, hogy csökkentsék a vérben annak a zsírnak a szintjét, amely hajlamos lerakódni az érfalakra.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Mediterrán ketogén diétával...

Az Alzheimer-kór magasabb kockázatával járó enyhe kognitív károsodásban (mild cognitive impairment, MCI) szenvedő embereknél a bélrendszerben...

A tea- és kávéfogyasztás...

A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével - állapította meg egy új tanulmány...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.