Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt.

A téma cikkei

6/1 Demenciát okozó ritkább kórképek
6/2 A vaszkuláris demencia
6/3 Hipertónia és demencia
6/4 Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?
6/5 A demencia háttere
6/6 Demencia-teszt

A demenciában szenvedő pácienseknek elsősorban emlékező- és gondolkodási képessége romlik. Nehézséget jelent számukra az új gondolati tartalmak megértése és visszaidézése. Önmagában a feledékenység azonban még nem jelent egyet a demenciával.

Egészséges életmóddal, rendszeres mozgással és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhetőek a demencia bizonyos formái, így a vaszkuláris és az alkohol okozta demencia.

Ez sajnos nem mondható el az Alzheimer-demenciáról. Kutatók ma is kísérleteket folytatnak annak érdekében, hogy megtalálják azt a gyógyszert, mely a betegséget okozó fehérjével szemben immunissá tenné a szervezetet. Ehhez az immunrendszer reakcióját úgy kellene megváltoztatni, hogy azelőtt kiiktassa azt a bizonyos fehérjét, mielőtt az kárt tenne a szervezetben.

Sajnos azonban a gyógyszer kikísérletezésére feltehetően még éveket kell várnunk.

Felfedezték, hogy bizonyos koleszterinszint-csökkentők gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Jelenleg vizsgálják, hogy a koleszterinszint-csökkentők segíthetnek-e a demencia kialakulásának megelőzésében is.

A kutatástól azért remélnek pozitív eredményt, mert a demencia legtöbb formája az agyszövetben lejátszódó krónikus gyulladási folyamat következtében alakul ki.

A demencia rizikófaktorai

Mivel a demencia kialakulásának pontos okai nem teljesen ismertek, a betegséget nehéz megelőzni. Azonban a rizikófaktorok kerülésével (amennyiben ez lehetséges) sokat tehetünk szellemi épségünk megőrzése érdekében. Ezek a lehetőleg kerülendő tényezők a következők:

A demencia megelőzése érdekében ezért fontos a nikotinfogyasztás mérséklése, a súlyfelesleg leadása, illetve az alapbetegségek gyors és hatékony kezelése. Tanácsos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

A szellemi és fizikai edzés, illetve a stimuláló szociális kapcsolatok ápolása késleltetheti a demenciás folyamatok kialakulását, illetve előrehaladását.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.