Szellemi hanyatlás téma

Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-09-12 04:36

A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt.

A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-05-28 07:33

2008 júniusában látott napvilágot egy nagy átfogó prospektív vizsgálat, mely a dohányzás és a szellemi teljesítőképesség hanyatlásának kapcsolatát elemzi. A felmérés szerint középkorú embereknél a dohányzás és a rosszabbodó memória között szoros összefüggés áll fenn.

Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2021-10-15 03:03

A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

Így kezelje a szellemi hanyatlást már a kezdetektől!

Schwabe Hungary Kft.
2017-05-15 11:09

Bizonyára Ön is megtapasztalta már, hogy milyen problémákat okozhat, ha megfeledkezik bizonyos dolgokról, a kor előrehaladtával pedig egyre természetesebb folyamatként fogadja el az ember, ha kihagy az emlékezete. Azonban a feledékenység csak egy bizonyos fokig az életünk természetes része. Emellett sokat tehet annak érdekében, hogy a kellemetlen tünetek mérséklődjenek. (x)

A dohányzás az agyat is károsítja

MTI
2012-11-27 15:45

A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.

A kövérség gyorsíthatja az elbutulást

MTI
2012-08-21 14:37

Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.