Megtalálja a demens beteget a GPS

VJM
megjelent:

GPS-szel rendelkező cipőket árusítanak Nagy-Britanniában, a berendezés segít meghatározni az Alzheimer-betegek helyzetét, akik így nagyobb szabadságot kapnak, a családtagok pedig kevésbé aggódnak.

Az Alzheimer-kórral küzdők családtagjainak egyik legfőbb aggodalma, hogy a betegek gyakran elveszítik tájékozódásukat a zavartság miatt. A lábbelibe egy miniatűr GPS-t építettek be, hasonlót az autókban használt rendszerekhez, így pontosan ki lehet majd deríteni, hol tartózkodik az illető.

További jó tulajdonsága a cipőnek, hogy ha a beteg átlépi a biztonságos zóna határait, a családtagok riasztást kapnak e-mail vagy más üzenet formájában, aztán egy okostelefonra vagy számítógépre letöltött alkalmazás segítségével megkereshetik az elveszett beteget.

A cipő sarkában helyezték el a gyártók

Láthatatlan és érezni se lehet, elemmel működik, és egy SIM kártyát is tartalmaz, ami lenyomozza a viselőjét. Körülbelül kétnaponta kell tölteni a cipőt, a folyamat mintegy két órát vesz igénybe.

A cipőt eleinte hosszú távú futóknak tervezték, de megváltoztatták a gyártást, miután a tesztek során kiderült, hogy milyen előnyökkel járhat az Alzheimer-betegek számára. A cipő rendkívüli segítség lehet, mert statisztikák szerint ha az elveszett páciens nem kerül elő az első 24 órában, több mint valószínű, hogy komolyan megsérül.

(VJM.hu/DailyMail)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.