• Alzheimer-kór kimutatása vérvizsgálattal

    Szerző: Medipress

    Az Alzheimer-kór jeleit mutathatja ki egy új vérvizsgálat. Az amerikai kutatók szerint a felfedezés más betegségek megállapításában is alkalmazható lehet.

    „Ha Alzheimer-kór esetében beválik, valószínűleg nagyon általános platform, amely számos más betegség esetében is beválhat” – nyilatkozta Thomas Kodadek, a The Scripps Kutatóintézet munkatársa, akinek tanulmánya a Cell című folyóiratban jelent meg. „Most a betegségek szakértőinek kezébe kell adnunk, hogy kezelni tudják a betegségeket, amelyek esetében rendkívül fontos a korai diagnózis.”

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, a demencia leggyakoribb fajtája, amely az Egyesült Államokban ötmillió ember érint, ezért a társadalom többségének nem sokat jelent egy erre a célra kifejlesztett teszt. A gyógyszergyártók azonban felhasználhatják az információt arra, hogy a klinikai kísérletekhez jobban besorolhassák a betegeket. Kodadek új módszerrel próbálta azonosítani a betegség jeleit a vérben. Peptoidok felhasználásával mutatta ki az antitesteket az adott betegségekben szenvedő állatok és emberek vérében. Miután nagyobb mennyiségű immunoglobulint mutatott ki a szklerózis multiplexhez hasonló betegségben szenvedő egerekben, mint az egészséges egyedekben, továbblépett az emberekre, és hat Alzheimer-kóros, hat Parkinson-kóros és hat egészséges embert vizsgált meg.

    A tesztek három peptoidot találtak, amelyek olyan immunoglobulin szintet mutattak az Alzheimer-kóros betegekben, ami háromszor magasabb a Parkinson-kóros illetve az egészséges alanyokénál. "Dr. Kodadek új megközelítést talált ki az emberi betegségek antitest biomarkereinek azonosítására, amely megkerüli a természetes antigének vagy antigéneket utánzó anyagok hagyományos, ugyanakkor bonyolult lépését” – nyilatkozta James Anderson, a kutatást finanszírozó Országos Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa. „A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy óriási lehetőség rejlik a módszer alkalmazásában abban a tekintetben, hogy hamarosan számos más betegségre is ki lehet fejleszteni diagnosztikai biomarkereket.”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A következő lépés a módszer kipróbálása lesz más betegségekkel kapcsolatban, például a gyors lefolyású és halálos hasnyálmirigyrák esetében. „Elképzelhető, hogy az antitest alapú tesztek már évekkel korábban kimutathatják ezeket a rákbetegségeket, mint ahogyan más eszközökkel lehetne” – áll a tanulmányban. Ezt követően a gyógyszergyártók értékes információhoz jutnának ahhoz, hogy védőoltást fejlesszenek ki a rák ellen.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.01.10 05:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Tanácsok demens betegek gondozásához

    A demens betegek ellátása komoly feladat mind a család, mind az egészségügyi és a szociális ellátórendszer, tehát a társadalom számára is. Az állapot egyénileg is változó gyorsaságú leépüléses folyamat - és itt a hangsúly a folyamat szón van. Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot azoknak a hozzátartozóknak, akik demens beteget ápolnak.

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

    Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.