• Mi közös genetikailag a daganatos betegségekben?

    Szerző: MTI

    A kutatók megállapították, hogy a legtöbb kópiaszám-eltérés nem csupán egy ráktípusnál fordult elő.

    A különböző ráktípusoknál hasonló genetikai abnormalitásokat találtak amerikai kutatók, amelyekről a Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmányukban számolnak be.

    Hirdetés

    Milyen önvizsgálatok ajánlottak?


    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
    Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

    A nagyszabású vizsgálatból - melyben 26-féle rák genetikai felépítését elemezték - az derült ki, hogy a rák kevésbé függ attól, hol jelenik meg a testben, sokkal inkább függ a genetikai változásoktól, amelyek növekedését előidézik.

    "Sok rákot okozó esemény közös a különféle szövettípusok rákjában" - hangsúlyozta Matthew Meyerson, a tanulmány vezetője, a bostoni Dana-Farber Rákintézet, a Harvard Broad Intézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa. Mint elmondta, a mellrákban, tüdőrákban és veserákban is sok, rákot okozó genetikai esemény azonos.

    Egy terápiát többféle ráknál lehet alkalmazni

    "A kezelések szempontjából ez azt jelenti, hogy sok terápiát többféle ráknál alkalmazhatnak" - tette hozzá. A mostani megállapítások azon a 2004-ben kezdődött programon alapulnak, amelyben a tudósok elkezdték szisztematikusan feltérképezni a genetikai változásokat a különböző ráktípusoknál.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
    A leggyakoribb első tünetekről>>

    Meyerson csoportja a kópiák számának változásaira összpontosított, amikor a genetikai állomány egyes kisebb szakaszai többször megismétlődnek vagy éppen hiányoznak. Az elemzéshez 24 ráktípushoz tartozó 2500 szövetmintát gyűjtöttek össze, köztük a tüdő, a prosztata, a mell, a petefészek, a vastagbél, a nyelőcső, a máj, az agy és a vér rákos mintáit.

    Ehhez még az értékelés során hozzávették 600 tumorminta nyilvánosan közzétett adatait is. A kutatók megállapították, hogy a legtöbb kópiaszám-eltérés nem csupán egy ráktípusnál fordult elő. Meyerson szerint ez azt is jelenti, hogy a gyógyszerfejlesztéseknél inkább a rákos növekedést irányító genetikai változásokat kellene megcélozni a jövőben. "Szélesebb spektrumú szerek lehetnének, amelyek sok rákkal szemben hatékonyan működnek" - magyarázta.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.18 22:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Daganatterápia - Melyik kezelés jöhet szóba?

    Az, hogy rosszindulatú daganatos megbetegedés esetén melyik gyógymódot vagy mely gyógymódok kombinációját alkalmazzák, számos tényező figyelembevételével dől el. Ismerni kell hozzá a beteg egyéni állapotát, valamint a daganat pontos jellemzőit és még számos egyéni körülményt, amelyek komplex képet adnak a betegség várható kimeneteléről.

    Először iktattak ki betegséget okozó DNS-t humán embrióból

    Először metszettek ki sikerrel humán embrióból hibás DNS-darabot, amely egy öröklődő, súlyos szívbetegségért felelős - írta a BBC hírportálja a Nature tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmány alapján.

    Autizmus - Személyre szabott terápia

    A segítségre nagy szükség volt, és még időben érkezett. A támogató összefogás középpontjában egy különleges betegcsoport áll, autistákként ismerjük őket.

    Daganatok: Új terápia mellékhatások nélkül?

    Mágneses impulzusokat alkalmaznak annál az új technikánál, amelyben addig melegítik a vas-oxid szemcsékkel körülvett rákos sejteket, míg azok túlhevülnek és elpusztulnak - közölte a brit The Daily Telegraph online kiadása (http://www.telegraph.co.uk) egy hétvégi tudományos találkozón elhangzott előadás alapján.

    Géntérkép - Még nem váltotta be a reményeket

    Tíz évvel azután, hogy Bill Clinton akkori amerikai elnök és Tony Blair volt brit kormányfő bejelentette: elkészült az első emberi géntérkép, az orvostudomány még mindig vár a beígért előnyökre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.