Mi közös genetikailag a daganatos betegségekben?

MTI
megjelent:

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb kópiaszám-eltérés nem csupán egy ráktípusnál fordult elő.

A különböző ráktípusoknál hasonló genetikai abnormalitásokat találtak amerikai kutatók, amelyekről a Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmányukban számolnak be.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

A nagyszabású vizsgálatból - melyben 26-féle rák genetikai felépítését elemezték - az derült ki, hogy a rák kevésbé függ attól, hol jelenik meg a testben, sokkal inkább függ a genetikai változásoktól, amelyek növekedését előidézik.

"Sok rákot okozó esemény közös a különféle szövettípusok rákjában" - hangsúlyozta Matthew Meyerson, a tanulmány vezetője, a bostoni Dana-Farber Rákintézet, a Harvard Broad Intézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa. Mint elmondta, a mellrákban, tüdőrákban és veserákban is sok, rákot okozó genetikai esemény azonos.

Egy terápiát többféle ráknál lehet alkalmazni

"A kezelések szempontjából ez azt jelenti, hogy sok terápiát többféle ráknál alkalmazhatnak" - tette hozzá. A mostani megállapítások azon a 2004-ben kezdődött programon alapulnak, amelyben a tudósok elkezdték szisztematikusan feltérképezni a genetikai változásokat a különböző ráktípusoknál.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről>>

Meyerson csoportja a kópiák számának változásaira összpontosított, amikor a genetikai állomány egyes kisebb szakaszai többször megismétlődnek vagy éppen hiányoznak. Az elemzéshez 24 ráktípushoz tartozó 2500 szövetmintát gyűjtöttek össze, köztük a tüdő, a prosztata, a mell, a petefészek, a vastagbél, a nyelőcső, a máj, az agy és a vér rákos mintáit.

Ehhez még az értékelés során hozzávették 600 tumorminta nyilvánosan közzétett adatait is. A kutatók megállapították, hogy a legtöbb kópiaszám-eltérés nem csupán egy ráktípusnál fordult elő. Meyerson szerint ez azt is jelenti, hogy a gyógyszerfejlesztéseknél inkább a rákos növekedést irányító genetikai változásokat kellene megcélozni a jövőben. "Szélesebb spektrumú szerek lehetnének, amelyek sok rákkal szemben hatékonyan működnek" - magyarázta.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.