Rákterápia lehet a szénhidrátmentes táplálkozás? - Kutatás

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Élete folyamán minden harmadik európai ember betegszik meg daganatos megbetegedésben. A trendek sajnos nem mutatják a rák csökkenő tendenciájának jeleit sem, az orvosok az operációk, sugár- és kemoterápia mellett most azonban egy több évtizedes felfedezés felelevenítésétől remélnek áttörést a betegséggel vívott harcban.

Az eddig száz százalékos gyógyszer nélküli betegség kutatása a műtétek, sugár- és kemoterápia mellett számos egyéb területen zajlik. Ezek közül az egyik a rákos sejtek energiaellátását és a beteg táplálkozási szokásainak összefüggéseit kutatja.

A teória szerint a páciens táplálkozásától függ, hogy a daganat a kezdeti stádium után jó-, avagy rosszindulatú lesz-e.

A rosszindulatú tumoros szövetek a cukorból erjesztés által tejsavat hoznak létre, hogy energiát nyerjenek ahelyett, hogy – az egészséges szövetekhez hasonlóan – saját „erőműikben”, a mitokondriumokban égetnék el azt így jutva energiához.

Mit érdemes tudni a tumoros sejtek energiaháztartásáról?

Már jóval a Második Világháború előtt is folytak kutatások a témával kapcsolatban: Otto Heinrich Warburg német orvos már egyik 1924-ből származó feljegyzésében is értekezik a rákos és egészséges sejtek anyagcseréjének eltéréseiről.

A kutató – mint utóbb kiderült – beteg sejtek esetében aránytalanul nagy tejsav-értékeket mért, s ebből arra következtetett, hogy a mitokondriumok diszfunkciója tehető felelőssé a tumor növekedéséért.

Fogalomtár daganatos

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Ezt az elméletét soha nem tudta tudományosan bebizonyítani, igaz, cáfolni sem, ám nagy reményeket fűzött a sejtek anyagcseréjének eltéréséből adódó terápiás lehetőségekhez annak ellenére, hogy az sejtek szintjén történő erjedés pontos okát nem tudta pontosan meghatározni.

Warburg munkássága mintegy nyolcvan évig feledésbe merült, s csak pár évvel ezelőtt került több kutatócsoport érdeklődésének középpontjába. 2005-ben fény derült arra, hogy a tumoros sejtek kétféle anyagcserés úton nyerhetnek energiát: az egyik az egészséges út, amely során a mitokondriumok alakítják át a cukrot oxigén jelenlétében vízzé és széndioxiddá; a másik pedig a már említett erjedés, amely a cukorból – kevés oxigén jelenlétében is – tejsavat képez.

A daganatnak „kapóra jön” a tejsavas közeg, amely savassá és könnyen oldhatóvá teszi a környező szöveteket is. A tumornak így elegendő helye keletkezik a növekedéshez, s az erjedésen alapuló folyamat immunissá teszi a szervezetet a sugár- és kemoterápiás módszerekkel szemben.

Daganatsejtek anyagcseréje

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Ulrike Kämmerer, a Würzburgi Egyetemi Klinika vezető kutatója egyike azoknak a tudósoknak, akik a tumorsejtek cukorháztartásának kutatásától várják a nagy áttörést.

Elmélete szerint „a cukorról és a szénhidrátokról való lemondás segít a rákkal folytatott küzdelemben” – ahogy ő fogalmaz. Daganatos megbetegedés esetén – véleménye szerint – ugyanis az agresszív daganat csakis akkor életképes, ha elegendő cukor kerül a szervezetbe a táplálékkal.

Az utóbbi két évben Kämmerer több páciense is kipróbálta az úgynevezett ketogén táplálkozási módot (egyfajta teljesen szénhidrát-mentes étrendet), s az összesen 16 résztvevő közül többük állapota javult a diéta elveinek követésével.

A kísérleti egerek esetében már bebizonyosodott, hogy a ketogén étrenddel lassul a daganat növekedése, az emberek esetében azonban további átfogó vizsgálatokra lesz még szükség, ugyanakkor Kämmerer – ahogy ő maga fogalmaz – „nagy reményeket fűz a sikerekkel kecsegtető kezdethez”.

(WEBBeteg - K. J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.