Dr. Bittner Nóra: Nem volt célunk a gyógyult betegek támadása

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2017.01.25.

Többen az önerőből felfedezett, immár sikeresen gyógyult személyek támadásának vélték a Magyar Rákellenes Liga idei kampányfilmjét, annak figyelemfelkeltő tartalmát. A kisfilm időközben lekerült a szervezet honlapjáról. Megkérdeztük a Liga elnökét, Dr. Bittner Nórát.

Lemondott Dr. Bittner Nóra
Az interjú elkészülte után (2017. január 26-án) Dr. Bittner Nóra lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöki tisztségéről:

„A döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét. Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget.” - nyilatkozta a volt elnök.

Évente mintegy 30 ezer ember hal meg Magyarországon rákos megbetegedésben, a legtöbben tüdő-, vastag- és végbélrákban, majd az emlődaganat következik. A kiváltó okokat pontosan nem ismerjük. Csökkentheti azonban a rák kialakulásának kockázatát az életmód: a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ezt hangsúlyozta kisfilmjében a Magyar Rákellenes Liga, amely az egyén és a társadalom felelősségét együttesen emeli ki idei kampányában.

Milyen ötlet, elgondolás nyomán született meg a kisfilm koncepciója? Nemzetközi irányelvek is közrejátszottak a tervezésnél?

- Idén a kampányfilmünk fő üzenetének a primer prevencióra, azaz az egészséges életmódra való felhívást választottuk. Tettük ezt azért, mert a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) erre az évre kiadott irányelve: (A)mit tehetek, (a)mit tehetünk a rák megelőzéséért. A nemzetközi szervezet egyre inkább az egyéni és a társadalmi felelősségre hívja fel a figyelmet.

Nem szabad elfelejteni, hogy hazánkban az ingyenes, szervezett szűrésekre is csak 40 százalék körüli a részvételi arány. A magyarok többsége csak későn, panasz esetén fordul orvoshoz, és ilyenkor a daganatok 70 százaléka már áttétes. Ebből pedig csak élethosszabbítás, nem pedig gyógyulás ígérhető felelősen.

Az időben felfedezett daganat gyógyítható, de ehhez korai felismerés szükséges, akár panaszmentesen, szűrések alkalmával. Ezt szeretnénk elérni, ezért dolgozunk.

Szűrővizsgálatok javasolt gyakorisága
Csak néhány példa:

Nőknél: emlők önvizsgálata 20 éves kortól havonta, orvosi vizsgálata 20 és 39 év között 3 évente, 40 év felett évente. Méhnyak citológiai vizsgálata 18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésének időpontjától évente. Férfiaknál: prosztata vizsgálata 50 év felett évente.

Az ajánlott irányelvek elsődleges célja, hogy előmozdítsa a tünetmentes egyénekben esetleg fennálló, nem is gyanított rák korai stádiumban történő felderítését, a gyógyítás esélyének javítása érdekében.

Bővebben: Daganatok.hu

Kit szólított meg a film? Ki a célközönsége?

- A kisfilmmel azokhoz szóltunk, akik nem is gondolják, hogy őket is érintheti a rák. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 40-60 év közötti korosztályban vezető halálok a daganatos megbetegedés. Ez a legaktívabb, de legsérülékenyebb korosztály. Többségük az életterhek mellett nem szakít elegendő időt arra, hogy odafigyeljen a saját egészségére, a stresszt pedig ne alkohollal és dohányzással oldja.

Miért tartották fontosnak, hogy egy ismert arc, a daganatos betegségen, mellrákon szintén átesett színésznő alakítsa a bírónőt?

- Úgy gondoltuk, hogy hitelesebb, ha egy betegségét felvállaló színésznőt választunk, aki tudja, mit jelent egy ilyen betegségen átesni, és azt is tudja, hogy nagyon fontos a még egészségesek hangsúlyos megszólítása.

Őket csak egy nagyon erős üzenettel lehet elérni - nem gondoltuk, hogy az érintett betegeket ennyire fel fogja kavarni a kisfilm. Ezúton is elnézésüket kérjük.

A hozzászólók egy része azt mondja, hogy azért nem tud azonosulni a film mondanivalójával, mert szerintük nem egyedül az életmód (egészségtelen táplálkozás, sport hiánya, dohányzás stb.) tehető felelőssé a rák kialakulásában, hanem a genetika, a környezeti hatások.

- A daganatok kialakulásában sok tényező vesz részt. A genetikai adottságainkon nem tudunk változtatni, és a környezetünket sem tudjuk megváltoztatni. Egyedüli lehetőségünk a rizikótényezők csökkentése: a dohányzás, alkohol mellőzése, odafigyelni az egészséges életmódra, táplálkozásra, mozgásra. Külön tudományág, az Epigenetika igazolta, hogy ezeknek az életmódbeli tényezőknek nagyon nagy szerepe van a bennünk lévő betegségek tényleges megjelenésében. Ezt szeretnénk mindenkiben tudatosítani.

- A kommentelők túlnyomó többsége személyes érintettség, érzelmi, indulati töltés miatt emelte fel szavát, és közben sajnos nem gondol arra, hogy a Ligának össztársadalmi szerepvállalást és tájékoztatást kell betöltenie. Nem volt szándékunk megbántani és felkavarni őket.

Úgy döntöttünk, hogy levesszük a kisfilmet a honlapunkról és a közösségi oldalunkról, mert elindult ellenünk egy negatív kampány. Abban bízom, hogy volt olyan, aki megértette a film valódi mondanivalóját.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Öngyógyítás: hol a határ?

Nincs időnk az egészségünkre, azonnali megoldást várunk, általában ezért kezdünk öngyógyításba, sajnos leginkább akkor, amikor nem kellene...

Élet az élet végén - Amikor a betegek mesélni kezdenek

Az életük utolsó szakaszába lépett daganatos betegeket és családjaikat támogató, egyszerre megnyugvást adó, s mégis élettel teli hospice...

Mire figyeljen nyáron egy daganatos beteg?

A betegek kedvenc évszaka a tavasz és a nyár, hiszen ilyenkor minden vidámabb, frissebb, ilyenkor könnyebb a gyógyulás is. Azonban vannak dolgok, amikre...

Hogyan látják a betegek? - Molekuláris diagnosztika egy beteg szemszögéből

A molekuláris diagnosztika egy kevesek által ismert, viszonylag költséges eljárás, mely segítségével feltérképezhetővé válik, hogy pontosan...

Egy magyar ötlet, ami jelentősen lerövidítheti a betegek várakozási idejét

Kevés hasonlóan idegtépő időszak létezik, mint amikor valakit tumorgyanú miatt küldenek kivizsgálásra. Addig a mindent eldöntő pillanatig, amíg a...

Miben segíthet egy betegklub a tüdődaganatosoknak?

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden...

A rákbetegekért - élőszóban, telefonon

"A klinikai onkológia egyik hiányossága, hogy csak a szerveket és nem a beteg egészét a testet-lelket kezeli." - vallja Szántó János professzor.

Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus: a cél a tartós, jó életminőségű túlélés

A pszichoonkológia a daganatos betegek speciális lelki igényei alapján a betegség alatt nyújt pszichés támogatást, egy viszonylag új terület. Dr....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.