Dr. Bittner Nóra: Nem volt célunk a gyógyult betegek támadása

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Többen az önerőből felfedezett, immár sikeresen gyógyult személyek támadásának vélték a Magyar Rákellenes Liga idei kampányfilmjét, annak figyelemfelkeltő tartalmát. A kisfilm időközben lekerült a szervezet honlapjáról. Megkérdeztük a Liga elnökét, Dr. Bittner Nórát.

Lemondott Dr. Bittner Nóra
Az interjú elkészülte után (2017. január 26-án) Dr. Bittner Nóra lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöki tisztségéről.

„A döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét. Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget.” - nyilatkozta a volt elnök.

Évente mintegy 30 ezer ember hal meg Magyarországon rákos megbetegedésben, a legtöbben tüdőrákban, ezután vastag- és végbélrákban, majd az emlődaganat következik. A kiváltó okokat pontosan nem ismerjük. Csökkentheti azonban a rák kialakulásának kockázatát az életmód: a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ezt hangsúlyozta kisfilmjében a Magyar Rákellenes Liga, amely az egyén és a társadalom felelősségét együttesen emeli ki idei kampányában.

Milyen ötlet, elgondolás nyomán született meg a kisfilm koncepciója? Nemzetközi irányelvek is közrejátszottak a tervezésnél?

- Idén a kampányfilmünk fő üzenetének a primer prevencióra, azaz az egészséges életmódra való felhívást választottuk. Tettük ezt azért, mert a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) erre az évre kiadott irányelve: (A)mit tehetek, (a)mit tehetünk a rák megelőzéséért. A nemzetközi szervezet egyre inkább az egyéni és a társadalmi felelősségre hívja fel a figyelmet.

Nem szabad elfelejteni, hogy hazánkban az ingyenes, szervezett szűrésekre is csak 40 százalék körüli a részvételi arány. A magyarok többsége csak későn, panasz esetén fordul orvoshoz, és ilyenkor a daganatok 70 százaléka már áttétes. Ebből pedig csak élethosszabbítás, nem pedig gyógyulás ígérhető felelősen.

Az időben felfedezett daganat gyógyítható, de ehhez korai felismerés szükséges, akár panaszmentesen, szűrések alkalmával. Ezt szeretnénk elérni, ezért dolgozunk.

Szűrővizsgálatok javasolt gyakorisága - Néhány példa

Nőknél: emlők önvizsgálata 20 éves kortól havonta, orvosi vizsgálata 20 és 39 év között 3 évente, 40 év felett évente. Méhnyak citológiai vizsgálata 18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésének időpontjától évente. Férfiaknál: prosztata vizsgálata 50 év felett évente.

Kit szólított meg a film? Ki a célközönsége?

- A kisfilmmel azokhoz szóltunk, akik nem is gondolják, hogy őket is érintheti a rák. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 40-60 év közötti korosztályban vezető halálok a daganatos megbetegedés. Ez a legaktívabb, de legsérülékenyebb korosztály. Többségük az életterhek mellett nem szakít elegendő időt arra, hogy odafigyeljen a saját egészségére, a stresszt pedig ne alkohollal és dohányzással oldja.

Miért tartották fontosnak, hogy egy ismert arc, a daganatos betegségen, mellrákon szintén átesett színésznő alakítsa a bírónőt?

- Úgy gondoltuk, hogy hitelesebb, ha egy betegségét felvállaló színésznőt választunk, aki tudja, mit jelent egy ilyen betegségen átesni, és azt is tudja, hogy nagyon fontos a még egészségesek hangsúlyos megszólítása.

Őket csak egy nagyon erős üzenettel lehet elérni - nem gondoltuk, hogy az érintett betegeket ennyire fel fogja kavarni a kisfilm. Ezúton is elnézésüket kérjük.

A hozzászólók egy része azt mondja, hogy azért nem tud azonosulni a film mondanivalójával, mert szerintük nem egyedül az életmód (egészségtelen táplálkozás, sport hiánya, dohányzás stb.) tehető felelőssé a rák kialakulásában, hanem a genetika, a környezeti hatások.

- A daganatok kialakulásában sok tényező vesz részt. A genetikai adottságainkon nem tudunk változtatni, és a környezetünket sem tudjuk megváltoztatni. Egyedüli lehetőségünk a rizikótényezők csökkentése: a dohányzás, alkohol mellőzése, odafigyelni az egészséges életmódra, táplálkozásra, mozgásra. Külön tudományág, az Epigenetika igazolta, hogy ezeknek az életmódbeli tényezőknek nagyon nagy szerepe van a bennünk lévő betegségek tényleges megjelenésében. Ezt szeretnénk mindenkiben tudatosítani.

- A kommentelők túlnyomó többsége személyes érintettség, érzelmi, indulati töltés miatt emelte fel szavát, és közben sajnos nem gondol arra, hogy a Ligának össztársadalmi szerepvállalást és tájékoztatást kell betöltenie. Nem volt szándékunk megbántani és felkavarni őket.

Úgy döntöttünk, hogy levesszük a kisfilmet a honlapunkról és a közösségi oldalunkról, mert elindult ellenünk egy negatív kampány. Abban bízom, hogy volt olyan, aki megértette a film valódi mondanivalóját.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.