• Öngyógyítás: hol a határ?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Nincs időnk az egészségünkre, azonnali megoldást várunk, általában ezért kezdünk öngyógyításba, sajnos leginkább akkor, amikor nem kellene - véli dr. Bélteczki János, aneszteziológus. A felgyorsult világ, vagy éppen az egészségtudatosság hiánya áll a háttérben?

    A téma cikkei 
    3/1 Hogyan működik a fájdalommenedzsment?
    3/2 Öngyógyítás: hol a határ?
    3/3 Otthon kezeljem vagy forduljak orvoshoz?

    Óriási szerepe van az egészségtudatosságnak, pláne a tudatos fogyasztói magatartásnak abban, hogy mikor alkalmazzuk az öngyógyítást, mikor keresünk házi praktikákat a bajunkra.

    Dr. Bélteczki János aneszteziológus, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a WEBBeteg.hu portálnak elmondta: régóta szajkózza az orvosi szakma, hogy égető szükség van a közoktatásban a biológiai-egészségügyi alapismeretek alaposabb elsajátítására. Ezeknek az ismereteknek a megkülönböztetés képességére (mi az, ami jó és mi az, ami káros) is irányulniuk kellene. E nélkül gyakorlatilag egy hazárdjáték az egész betegségkezelés, megbízhatatlan forrásból gyűjtenek információkat az emberek, és minden esetben elhiszik azt, ami le van írva.

    Hirdetés

    A szervezet jelzései: figyeljük?

    Miben hiszünk?

    Dr. Bélteczki János hosszú évekig foglalkozott mozgásszervi betegek fájdalomterápiájával, ennek fontos része volt az otthon végezhető speciális gyógytorna. - A betegek lelkére kötöttem, hogy a betanított gyakorlatot naponta 5 perben végezzék el. A java része képes lett volna akármennyi összegért gyógyszert felíratni, mert jobban bíztak abban, mint a túl egyszerű, és éppen ezért hatástalannak gondolt, rendszeres tornában. Időt kellett volna rá fordítani, csupán napi 5 percet, be kellett volna építeni a napi rutinba, de nem tették.

    Vajon az érintettek hány százaléka tudja, hogy a különböző daganatos betegségeknél, így például az emlődaganatnál vagy a prosztataráknál mik azok a jelek, amelyekre fokozottan figyelni kell? Hány százaléka van ezen tudás birtokában? És hányan hiszik azt, hogy ők a kivételek, hogy ők nem lehetnek betegek? Túlzottan optimisták vagyunk ezen a téren – véli dr. Bélteczki János.

    Csak egy példa. Nagyon gyakran bélcsavarodást, bélelzáródást okoz a súlyos, előrehaladott vastagbéldaganat. A legtöbb esetben már előtte jele van a betegségnek: megváltozik a széklet állaga, jellege, a székelés gyakorisága. Ezeket vagy észreveszi a beteg, vagy nem.

    Amennyiben észreveszi, akkor sem biztos, hogy azonnal orvoshoz megy a problémával, mert úgy gondolja, ez csak egy átmeneti probléma. Otthon próbálja kezelni a hasmenést vagy éppen a székrekedést, vény nélkül beszerezhető készítményeket használ, amelyek hatására enyhül ugyan a tünet, de időközben kifejlődik a szervezetben a komolyabb betegség, amelyet aztán nehezebb kezelni, időigényes és nyilván drágább is. Súlyosabb esetben akár végzetes is lehet az öngyógyítás.

    Ezért rosszak a magyar halálozási statisztikák!

    Természetesen van mit javítani az onkológiai ellátás, a kemoterápia területén, de az alapvető ok a daganat késői felismerése.

    A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondja: jól ismert, bejáratott kivizsgálási útja van minden betegségnek, a háziorvosok tisztában vannak azzal, hová kell irányítani a pácienst, vannak problémák a várólistákkal is, de ez nem ad okot arra, hogy kihagyjuk a szakorvost és öngyógyításba kezdjünk.

    Amikor segíthet az öngyógyítás

    A másik véglet, amikor minden esetben orvoshoz megy, vagy orvost hív a beteg vagy a hozzátartozó. Nagyon gyakori, amikor a lázas gyerekhez orvost hív az anyuka, holott kezelhető lett volna a tünet otthon, lázcsillapítással. A láz egy alapvető védekezési módja a szervezetnek, mégis kétségbeesést szül. A megfázással, náthás tünetekkel jelentkező, 5-7 nap alatt elmúló betegség, amely a sok-sok vírus közül egy, nagyszerűen elmúlnak fájdalomcsillapítással, különböző házi praktikákkal – teszi hozzá az orvos. 

    Mit választunk?

    A magyarok jelentős része gyógyhatású készítményt vagy étrend-kiegészítőt venne igénybe egészsége javítására, illetve megőrzésére, melyek közül első helyen az általános immunerősítés készítményei állnak - ez derül ki a Szinapszis és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös, 2010-ben végzett országosan reprezentatív kutatásának eredményeiből. 

    A nők inkább...

    • A nők gyakrabban alkalmazzák az öngyógyítási technikákat, mint a férfiak. Betegnek lenni a nők számára inkább megengedett, mint a férfiaknak.
    • A férfiak csak akkor tesznek valamit panaszaikkal, amikor azok már súlyosabbá válnak, illetve munkaképességüket korlátozzák, és ennek következtében már a kezelésmódok is intézményes, orvosi beavatkozást igényelnek.
    • A falusi lakosság körében magasabb az öngyógyítási technikák alkalmazásának gyakorisága, a városiak hamarabb mennek orvoshoz.
    • Az idősebbekre inkább jellemző, hogy betegségeiket életük során felhalmozott tapasztalatuk, tudásuk alapján maguk kezelik.
    • A fiatalok ilyen tudás híján inkább orvoshoz fordulnak. Ők az azonnal ható, radikális szerek és beavatkozások alkalmazását preferálják.
    • A magasabb iskolai végzettségűek többet tudnak az egészségi kockázatokról, valamint az orvosi beavatkozás előnyeiről és jobban megbíznak az orvoslás tudományos eredményeiben.

    Forrás: Lakossági öngyógyítási stratégiák - kutatás / Dr. Szántó Zsuzsa, Susánszky Éva - Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Orvos szakértő: Dr. Bélteczki János, aneszteziológus

    Módosítva: 2020.03.07 17:36, Megjelenés: 2018.02.12 13:11
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Allodynia - Érintésre való érzékenység

    A migrén intenzív, lüktető fejfájást okoz, mely annyira érzékennyé teheti az idegeket, hogy a fejbőr legkisebb érintése is fájdalmas lehet. Ezt a jelenséget allodyniának nevezzük, ami szó szerint egyéb fájdalmat jelent.

    Vándorló fájdalom sportolóknál - vajon mi állhat a háttérben és hogyan érdemes kezelni a problémát?

    Az utóbbi időben számos sportoló keresett fel bennünket hónapok, esetenként évek óta fennálló különös, vándorló fájdalomra panaszkodva.

    Az öngyógyítás veszélyei

    Az internet használata mindennapjaink természetes részévé vált. Hasznossága vitathatatlan: több milliónyi információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyors válaszokat kapjunk kérdéseinkre, legyen szó az élet bármely területéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.