Öngyógyítás: hol a határ?

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Legutóbb frissítve: 2021.04.17

Nincs időnk az egészségünkre, azonnali megoldást várunk, általában ezért kezdünk öngyógyításba, sajnos leginkább akkor, amikor nem kellene - véli dr. Bélteczki János, aneszteziológus. A felgyorsult világ, vagy éppen az egészségtudatosság hiánya áll a háttérben?

A téma cikkei
3/1 Hogyan működik a fájdalommenedzsment?
3/2 Öngyógyítás: hol a határ?
3/3 Otthon kezeljem vagy forduljak orvoshoz?

Óriási szerepe van az egészségtudatosságnak, pláne a tudatos fogyasztói magatartásnak abban, hogy mikor alkalmazzuk az öngyógyítást, mikor keresünk házi praktikákat a bajunkra.

Dr. Bélteczki János aneszteziológus, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a WEBBeteg.hu portálnak elmondta: régóta szajkózza az orvosi szakma, hogy égető szükség van a közoktatásban a biológiai-egészségügyi alapismeretek alaposabb elsajátítására. Ezeknek az ismereteknek a megkülönböztetés képességére (mi az, ami jó és mi az, ami káros) is irányulniuk kellene. E nélkül gyakorlatilag egy hazárdjáték az egész betegségkezelés, megbízhatatlan forrásból gyűjtenek információkat az emberek, és minden esetben elhiszik azt, ami le van írva.

A szervezet jelzései: figyeljük?

Miben hiszünk?

Dr. Bélteczki János hosszú évekig foglalkozott mozgásszervi betegek fájdalomterápiájával, ennek fontos része volt az otthon végezhető speciális gyógytorna. - A betegek lelkére kötöttem, hogy a betanított gyakorlatot naponta 5 perben végezzék el. A java része képes lett volna akármennyi összegért gyógyszert felíratni, mert jobban bíztak abban, mint a túl egyszerű, és éppen ezért hatástalannak gondolt, rendszeres tornában. Időt kellett volna rá fordítani, csupán napi 5 percet, be kellett volna építeni a napi rutinba, de nem tették.

Vajon az érintettek hány százaléka tudja, hogy a különböző daganatos betegségeknél, így például az emlődaganatnál vagy a prosztataráknál mik azok a jelek, amelyekre fokozottan figyelni kell? Hány százaléka van ezen tudás birtokában? És hányan hiszik azt, hogy ők a kivételek, hogy ők nem lehetnek betegek? Túlzottan optimisták vagyunk ezen a téren – véli dr. Bélteczki János.

Csak egy példa. Nagyon gyakran bélcsavarodást, bélelzáródást okoz a súlyos, előrehaladott vastagbéldaganat. A legtöbb esetben már előtte jele van a betegségnek: megváltozik a széklet állaga, jellege, a székelés gyakorisága. Ezeket vagy észreveszi a beteg, vagy nem.

Amennyiben észreveszi, akkor sem biztos, hogy azonnal orvoshoz megy a problémával, mert úgy gondolja, ez csak egy átmeneti probléma. Otthon próbálja kezelni a hasmenést vagy éppen a székrekedést, vény nélkül beszerezhető készítményeket használ, amelyek hatására enyhül ugyan a tünet, de időközben kifejlődik a szervezetben a komolyabb betegség, amelyet aztán nehezebb kezelni, időigényes és nyilván drágább is. Súlyosabb esetben akár végzetes is lehet az öngyógyítás.

Ezért rosszak a magyar halálozási statisztikák!

Természetesen van mit javítani az onkológiai ellátás, a kemoterápia területén, de az alapvető ok a daganat késői felismerése.

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondja: jól ismert, bejáratott kivizsgálási útja van minden betegségnek, a háziorvosok tisztában vannak azzal, hová kell irányítani a pácienst, vannak problémák a várólistákkal is, de ez nem ad okot arra, hogy kihagyjuk a szakorvost és öngyógyításba kezdjünk.

Amikor segíthet az öngyógyítás

A másik véglet, amikor minden esetben orvoshoz megy, vagy orvost hív a beteg vagy a hozzátartozó. Nagyon gyakori, amikor a lázas gyerekhez orvost hív az anyuka, holott kezelhető lett volna a tünet otthon, lázcsillapítással. A láz egy alapvető védekezési módja a szervezetnek, mégis kétségbeesést szül. A megfázással, náthás tünetekkel jelentkező, 5-7 nap alatt elmúló betegség, amely a sok-sok vírus közül egy, nagyszerűen elmúlnak fájdalomcsillapítással, különböző házi praktikákkal – teszi hozzá az orvos.

Mit választunk?

A magyarok jelentős része gyógyhatású készítményt vagy étrend-kiegészítőt venne igénybe egészsége javítására, illetve megőrzésére, melyek közül első helyen az általános immunerősítés készítményei állnak - ez derül ki a Szinapszis és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös, 2010-ben végzett országosan reprezentatív kutatásának eredményeiből.

A nők inkább...

  • A nők gyakrabban alkalmazzák az öngyógyítási technikákat, mint a férfiak. Betegnek lenni a nők számára inkább megengedett, mint a férfiaknak.
  • A férfiak csak akkor tesznek valamit panaszaikkal, amikor azok már súlyosabbá válnak, illetve munkaképességüket korlátozzák, és ennek következtében már a kezelésmódok is intézményes, orvosi beavatkozást igényelnek.
  • A falusi lakosság körében magasabb az öngyógyítási technikák alkalmazásának gyakorisága, a városiak hamarabb mennek orvoshoz.
  • Az idősebbekre inkább jellemző, hogy betegségeiket életük során felhalmozott tapasztalatuk, tudásuk alapján maguk kezelik.
  • A fiatalok ilyen tudás híján inkább orvoshoz fordulnak. Ők az azonnal ható, radikális szerek és beavatkozások alkalmazását preferálják.
  • A magasabb iskolai végzettségűek többet tudnak az egészségi kockázatokról, valamint az orvosi beavatkozás előnyeiről és jobban megbíznak az orvoslás tudományos eredményeiben.

Forrás: Lakossági öngyógyítási stratégiák - kutatás / Dr. Szántó Zsuzsa, Susánszky Éva - Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró
Orvos szakértő: Dr. Bélteczki János, aneszteziológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Szénanátha: gyógyszer, spray...

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Triptánok a migrénes rohamok...

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

A skizofrénia kezelése

A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek...

Úti patika - Mit vigyen magával...

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen...

Gyors és hatékony...

Vannak helyzetek, amikor a gyorsaság döntő: ilyen lehet például egy nyaralás előtti időszak, amikor minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban...

A fájdalom élménye, amely nem csak...

„A beteg fájdalmát és szenvedésének mértékét soha nem kérdőjelezi meg a szakember, hiszen a beteg valós szenvedést él át.” A fájdalom nagyon...

A vényeken mit jelentenek a jogcím...

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott...

A menopauzát kísérő tünetek...

A menopauzát kísérő tünetek kezelhetőek, illetve a szövődményként kialakuló betegségeket meg lehet előzni. Mielőtt bármelyik kezelési formát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.