• Egyre több a tüdőrákos nő

    Szerző: Rákgyógyítás

    A szakemberek az utóbbi időben egyre inkább hangsúlyozzák a nők vizsgálatát: amíg korában a tüdőrákot inkább a férfiak betegségeként tartották számon, mára már egyre inkább látszik a következménye annak, hogy a dohányzásban a nők is felzárkóztak a férfiakhoz.

    A tüdőgyógyászok a 40 és 70 év közötti dohányzó férfiak és nők esetében továbbra is fontosnak tartják a rendszeres röntgenvizsgálatokat, hogy minél korábban fel lehessen ismerni egy esetleges tüdőrákot, amire a cigarettázóknak mintegy negyvenszer nagyobb az esélyük.

    Hirdetés

    Alacsony találati arány

    Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos a Csongrád megyei Deszken, a pulmonológusok regionális tanácskozásán kifejtette: a teljes lakosság folyamatos, rendszeres tüdőszűrésének a tüdőrák szempontjából alacsony találati arány miatt szakmailag nem látta létjogosultságát. Hozzátette viszont: fontosnak tartják, hogy a fokozottan veszélyeztetett korosztály, azaz a 40 és 70 év közötti dohányzó férfiak és nők számára a népegészségügyi program továbbra is biztosítsa a szűrővizsgálatokon való ingyenes megjelenés lehetőségét. A tüdőszűrés ugyanis jelenleg nem része a prioritásként kezelt szűrővizsgálatoknak.

    A tüdőszűrést Magyarországon nem a tüdőrák kivédésére vezették be, hanem a tbc felismerésére és a fertőző kór visszaszorítására. A rutinszerű vizsgálatok mellékeredménye volt, hogy sok tüdőrákos esetet is még panaszmentes stádiumban felfedeztek.

    Tüdőszűréssel nem lehet megelőzni a tüdőrákot. Ha valaki minél nagyobb eséllyel el akarja kerülni a súlyos és gyakran gyógyíthatatlan betegséget, füstmentes környezetben kell élnie, azaz nem szabad rágyújtania. A tüdőrák ugyanis miközben az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő daganatos betegség, egyben az a tumorfajta is, ami leginkább elkerülhető volna. Olykor sajnos előfordul, hogy cigaretta nélkül élőkben is kifejlődik tüdőrák, ám arányaiban ez jóval kisebb eshetőség mint a dohányosok esetében.

    A fentiek ellenére a tüdőszűrésnek ma is fontos szerepet tulajdonítanak a szakorvosok. Ugyan ez a fajta röntgenvizsgálat az utóbbi időszakban a tbc megbetegedések lecsökkenése miatt háttérbe szorult, a tüdőgyógyászok hangsúlyozzák: sok esetben a röntgenvizsgálatnak köszönhetően derült fény olyan daganatos folyamatra, amellyel a páciens még nem fordult volna orvoshoz, mert az nem produkált különösebb tüneteket, illetve a jelentkező panaszokat a beteg a dohányzás szükségszerű mellékhatásaként értékelte.

    Miért fontos a szűrés?

    A szűrés jelentőségét az adhatja, hogy az életkilátások szempontjából nem mindegy, a daganatot milyen stádiumban fedezik fel. Mint a daganatokra általában, a tüdőrákra is igaz, hogy akkor van jelentősen nagyobb esélye a gyógyulásnak, illetve a hosszabb, jó életminőségben megélhető életnek, ha a tumor műthető, azaz a daganat sebészi úton eltávolítható a szervezetből. Erre előrehaladott stádiumban rendszerint már nincs mód, mert a tumor összekapaszkodik a környező szervekkel, illetve akár a test távolabbi részében is áttétet ad.

    A panasszal felfedezett tüdőrákoknál kevesebb az esély arra, hogy a daganatot műteni lehessen, a tünetmentes állapotban, szűréssel felfedezett tumorok esetében ennek nagyobb a valószínűsége. A rákgyógyításban mérföldkőnek tekintett 5 éves túlélésre is nagyobb az esélyük azoknak, akiket sikerül megoperálni. (A műtét nem garancia arra, hogy a tumor nem újul ki vagy nem ad áttéteket, ám rendszerint ha be is következik a rosszabbodás, addig számottevően több idő telik el mint operálhatatlan esetben.)

    (A rakgyogyitas.hu cikke.)

    Módosítva: 2008.06.19 10:10, Megjelenés: 2008.06.19 10:10
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Tüdőnk egészsége: röntgen, CT vagy MR?

    Gyakran hallhatunk a tüdőszűrés kötelező jellegének megszüntetéséről, kevesebben tudják azonban, hogy nem a tüdőszűrés során alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen lehetséges képalkotó eljárás a tüdő betegségeinek felderítésében. A tüdő vizsgálata többféle módszerrel történhet, melyek segíthetnek a tüdőt érintő betegségek felismerésében, elkülönítésében vagy követésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások