Egyre több a tüdőrákos nő

Szerző: Rákgyógyítás

A szakemberek az utóbbi időben egyre inkább hangsúlyozzák a nők vizsgálatát: amíg korában a tüdőrákot inkább a férfiak betegségeként tartották számon, mára már egyre inkább látszik a következménye annak, hogy a dohányzásban a nők is felzárkóztak a férfiakhoz.

A tüdőgyógyászok a 40 és 70 év közötti dohányzó férfiak és nők esetében továbbra is fontosnak tartják a rendszeres röntgenvizsgálatokat, hogy minél korábban fel lehessen ismerni egy esetleges tüdőrákot, amire a cigarettázóknak mintegy negyvenszer nagyobb az esélyük.

Alacsony találati arány

Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos a Csongrád megyei Deszken, a pulmonológusok regionális tanácskozásán kifejtette: a teljes lakosság folyamatos, rendszeres tüdőszűrésének a tüdőrák szempontjából alacsony találati arány miatt szakmailag nem látta létjogosultságát. Hozzátette viszont: fontosnak tartják, hogy a fokozottan veszélyeztetett korosztály, azaz a 40 és 70 év közötti dohányzó férfiak és nők számára a népegészségügyi program továbbra is biztosítsa a szűrővizsgálatokon való ingyenes megjelenés lehetőségét. A tüdőszűrés ugyanis jelenleg nem része a prioritásként kezelt szűrővizsgálatoknak.

A tüdőszűrést Magyarországon nem a tüdőrák kivédésére vezették be, hanem a tbc felismerésére és a fertőző kór visszaszorítására. A rutinszerű vizsgálatok mellékeredménye volt, hogy sok tüdőrákos esetet is még panaszmentes stádiumban felfedeztek.

Tüdőszűréssel nem lehet megelőzni a tüdőrákot. Ha valaki minél nagyobb eséllyel el akarja kerülni a súlyos és gyakran gyógyíthatatlan betegséget, füstmentes környezetben kell élnie, azaz nem szabad rágyújtania. A tüdőrák ugyanis miközben az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő daganatos betegség, egyben az a tumorfajta is, ami leginkább elkerülhető volna. Olykor sajnos előfordul, hogy cigaretta nélkül élőkben is kifejlődik tüdőrák, ám arányaiban ez jóval kisebb eshetőség mint a dohányosok esetében.

A fentiek ellenére a tüdőszűrésnek ma is fontos szerepet tulajdonítanak a szakorvosok. Ugyan ez a fajta röntgenvizsgálat az utóbbi időszakban a tbc megbetegedések lecsökkenése miatt háttérbe szorult, a tüdőgyógyászok hangsúlyozzák: sok esetben a röntgenvizsgálatnak köszönhetően derült fény olyan daganatos folyamatra, amellyel a páciens még nem fordult volna orvoshoz, mert az nem produkált különösebb tüneteket, illetve a jelentkező panaszokat a beteg a dohányzás szükségszerű mellékhatásaként értékelte.

Miért fontos a szűrés?

A szűrés jelentőségét az adhatja, hogy az életkilátások szempontjából nem mindegy, a daganatot milyen stádiumban fedezik fel. Mint a daganatokra általában, a tüdőrákra is igaz, hogy akkor van jelentősen nagyobb esélye a gyógyulásnak, illetve a hosszabb, jó életminőségben megélhető életnek, ha a tumor műthető, azaz a daganat sebészi úton eltávolítható a szervezetből. Erre előrehaladott stádiumban rendszerint már nincs mód, mert a tumor összekapaszkodik a környező szervekkel, illetve akár a test távolabbi részében is áttétet ad.

A panasszal felfedezett tüdőrákoknál kevesebb az esély arra, hogy a daganatot műteni lehessen, a tünetmentes állapotban, szűréssel felfedezett tumorok esetében ennek nagyobb a valószínűsége. A rákgyógyításban mérföldkőnek tekintett 5 éves túlélésre is nagyobb az esélyük azoknak, akiket sikerül megoperálni. (A műtét nem garancia arra, hogy a tumor nem újul ki vagy nem ad áttéteket, ám rendszerint ha be is következik a rosszabbodás, addig számottevően több idő telik el mint operálhatatlan esetben.)

(A rakgyogyitas.hu cikke.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan előzzük meg a tüdőrák...

A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó...

Változik a leggyakrabban előforduló...

A következő 20 évben nagy változásokat fogunk tapasztalni a daganattípusok rangsorában, - vetítik előre a kutatók. Jelenleg az Egyesült Államokban...

A tüdőrák típusai

A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott...

Tüdőszűrés - Mikor kötelező...

A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős...

A tüdőrák kimutatása

A tüdőrák okozta halálozás világszerte első helyen áll a daganatos halálokok között. Magyarországon évente tízezer új megbetegedést...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.