• A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus

    Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő.

    A daganatos betegségek kezelése mulitdiscliplinaris (több szakma együttműködésén alapuló) folyamat. Általánosságban elmondható, hogy a daganatos betegek ellátásában a sebészi és a szisztémás (kemoterápiás, immunterápiás, biológiai terápiás) kezelések mellett a sugárkezelési eljárások játszanak fontos szerepet.

    Mi is a sugárterápia lényege?

    A sugárterápiás eljárások lényegében az ionizáló sugárzás sejtpusztító hatásán alapulnak. A sejtpusztítás történhet direkt DNS károsítás által, illetve a sugárzás által létrehozott szabadgyökök másodlagos hatásának köszönhetően. A röntgen (RTG) sugárzás felfedezését követően hamar felismerték a sugárzás gyógyító hatását a daganatok terápiájában és az elmúlt 100 évben szédületes fejlődésen ment át a modern orvoslás ezen rendkívül speciális ága.

    A felhasznált sugárzási lehetőségek, technológiák egyre szélesebb körét alkalmazzuk, a következőekben rövid áttekintést adunk a leggyakrabban használt technikákról.

    Hirdetés

    Külső sugárkezelés

    Napjainkban a legelterjedtebb kezelési forma, lényege, hogy a sugárzást egy, a beteg testén kívül elhelyezkedő sugárforrásból juttatjuk a célterületre. A köztudatban leginkább a „Kobalt, illetve telekobalt” kezelés ismert.

    A 60-as évektől kezdték alkalmazni a fix Kobalt 60 izotóppal rendelkező eszközöket, ezek napjainkra nagyrészt kiszorultak a napi alkalmazásból, bár egyes lokalizációkban továbbra is elfogadott alkalmazásuk.

    Orvosi diagnosztika és sugárterhelés


    A megsérült japán atomerőmű kapcsán rengeteg hírt olvashatunk a radioaktiv szennyeződés szervezetre gyakorolt hatásairól. Sugárterhelés azonban néhány orvosi diagnosztikai módszer esetén is érheti testünket, sokakban ezért alakul ki megalapozatlan félelem a vizsgálatokkal kapcsolatban. Cikkünkben a sugárterheléssel járó vizsgálatokról (CT, röntgen, mammográfia) olvashat részletesen. Kell-e félnünk a vizsgálatoktól?

    A 80-as évek végétől Kobalt készülékek helyét az úgy nevezett Lineáris Gyorsítók (LINAC) vették át. Ezekkel a berendezésekkel találkozik a kezelésre kerülő páciensek döntő többsége. Itt már lényegesen nagyobb energia tartományban  (4-20, akár 25 millió elektron volt) dolgoznak a gépek, és már nem használnak sugárizotópot, a foton illetve elektronnyalábokat elektromos áramból állítják elő.

    Fotonterápia

    A fotonok atommagon kívül keletkező nagy eneregiájú részecskék. Ezek a kezelés során képesek mélyen behatolni a szövetekbe és elérni a mélyen elhelyezkedő tumorokat, míg a felszíni szövetrétegekbe valójában kisebb sugárdózist adnak le. A tumor kezeléséhez választott tényleges foton energia a tumor és a kezelési technika jellegétől, valamint a páciens állapotától függ.

    Elektronterápia

    Az elektronsugár a felületi szövetek (a bőr illetve a testfelszínhez közel elhelyezkedő daganatok) kezelésére használható, és amennyiben ez a kívánatos, magasabb sugárdózist tud leadni a felszíni és viszonylag kisebb dózist a mélyebben fekvő szövetekre. A felületi daganatok ellátására alacsony energiájú (úgynevezett orthovoltos) RTG besugárzó készülékek is használatosak.  

    A modern sugárterápiás eljárások döntően egyedi 3 dimenziós besugárzás tervezésen alapulnak. Napjainkban a sugárterápiás berendezések a kezelési mezők formájának, akár intenzitásának megváltoztatására alkalmasak, ezáltal lehetővé téve az egyénre szabott kezelések kivitelezését.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A technológia lehetővé teszi nagy pontosságú (sztereotaxiás) sugársebészeti beavatkozások végzését, és egyre jobban terjednek az úgynevezett képvezérelt kezelések is (IGRT- image guided radiotherapy).

    Közel terápiás  beavatkozások, más néven brachyterápia

    A közelterápiás eljárások során nem külső sugárforrásból származó sugárnyalábot, hanem a daganat közelébe juttatott izotópot használunk. Fő előnye az, hogy helyileg (tehát a daganat közelében) nagyon magas dózist tudunk elérni úgy, hogy a környezeti szövetek dózisterhelése minimalizálható. Létezik felületi, interstitialis (szövetközi), intarcavitalis (üregbe helyezett) és intraluminalis (lumenbe juttatott) formája is.

    A sugárforrást speciális eszközök, aplikátor, katérter rendszerek segítségével juttatjuk a kezelendő területre. A kezelendő tumor lokalizációjától függően az eszközök pozicionálását ultrahangos, MR vezérelt, vagy fluoroszkópiás irányítás mellett végzünk.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád)
     

    Módosítva: 2014.01.22 02:51, Megjelenés: 2014.01.22 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    A bőrdaganatok sebészi és egyéb helyi ellátása

    Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A sugárterápia következtében sajnálatos módon felléphetnek különböző mellékhatások is. Cikkünkben a fej-nyaki dagantok sugárkezelésének hatására jelentkező lehetséges mellékhatásokat vesszük sorra.

    Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a mellékhatások.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.