• A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus

    Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő.

    A daganatos betegségek kezelése mulitdiscliplinaris (több szakma együttműködésén alapuló) folyamat. Általánosságban elmondható, hogy a daganatos betegek ellátásában a sebészi és a szisztémás (kemoterápiás, immunterápiás, biológiai terápiás) kezelések mellett a sugárkezelési eljárások játszanak fontos szerepet.

    Mi is a sugárterápia lényege?

    A sugárterápiás eljárások lényegében az ionizáló sugárzás sejtpusztító hatásán alapulnak. A sejtpusztítás történhet direkt DNS károsítás által, illetve a sugárzás által létrehozott szabadgyökök másodlagos hatásának köszönhetően. A röntgen (RTG) sugárzás felfedezését követően hamar felismerték a sugárzás gyógyító hatását a daganatok terápiájában és az elmúlt 100 évben szédületes fejlődésen ment át a modern orvoslás ezen rendkívül speciális ága.

    A felhasznált sugárzási lehetőségek, technológiák egyre szélesebb körét alkalmazzuk, a következőekben rövid áttekintést adunk a leggyakrabban használt technikákról.

    Hirdetés

    Külső sugárkezelés

    Napjainkban a legelterjedtebb kezelési forma, lényege, hogy a sugárzást egy, a beteg testén kívül elhelyezkedő sugárforrásból juttatjuk a célterületre. A köztudatban leginkább a „Kobalt, illetve telekobalt” kezelés ismert.

    A 60-as évektől kezdték alkalmazni a fix Kobalt 60 izotóppal rendelkező eszközöket, ezek napjainkra nagyrészt kiszorultak a napi alkalmazásból, bár egyes lokalizációkban továbbra is elfogadott alkalmazásuk.

    Orvosi diagnosztika és sugárterhelés


    A megsérült japán atomerőmű kapcsán rengeteg hírt olvashatunk a radioaktiv szennyeződés szervezetre gyakorolt hatásairól. Sugárterhelés azonban néhány orvosi diagnosztikai módszer esetén is érheti testünket, sokakban ezért alakul ki megalapozatlan félelem a vizsgálatokkal kapcsolatban. Cikkünkben a sugárterheléssel járó vizsgálatokról (CT, röntgen, mammográfia) olvashat részletesen. Kell-e félnünk a vizsgálatoktól?

    A 80-as évek végétől Kobalt készülékek helyét az úgy nevezett Lineáris Gyorsítók (LINAC) vették át. Ezekkel a berendezésekkel találkozik a kezelésre kerülő páciensek döntő többsége. Itt már lényegesen nagyobb energia tartományban  (4-20, akár 25 millió elektron volt) dolgoznak a gépek, és már nem használnak sugárizotópot, a foton illetve elektronnyalábokat elektromos áramból állítják elő.

    Fotonterápia

    A fotonok atommagon kívül keletkező nagy eneregiájú részecskék. Ezek a kezelés során képesek mélyen behatolni a szövetekbe és elérni a mélyen elhelyezkedő tumorokat, míg a felszíni szövetrétegekbe valójában kisebb sugárdózist adnak le. A tumor kezeléséhez választott tényleges foton energia a tumor és a kezelési technika jellegétől, valamint a páciens állapotától függ.

    Elektronterápia

    Az elektronsugár a felületi szövetek (a bőr illetve a testfelszínhez közel elhelyezkedő daganatok) kezelésére használható, és amennyiben ez a kívánatos, magasabb sugárdózist tud leadni a felszíni és viszonylag kisebb dózist a mélyebben fekvő szövetekre. A felületi daganatok ellátására alacsony energiájú (úgynevezett orthovoltos) RTG besugárzó készülékek is használatosak.  

    A modern sugárterápiás eljárások döntően egyedi 3 dimenziós besugárzás tervezésen alapulnak. Napjainkban a sugárterápiás berendezések a kezelési mezők formájának, akár intenzitásának megváltoztatására alkalmasak, ezáltal lehetővé téve az egyénre szabott kezelések kivitelezését.

    A technológia lehetővé teszi nagy pontosságú (sztereotaxiás) sugársebészeti beavatkozások végzését, és egyre jobban terjednek az úgynevezett képvezérelt kezelések is (IGRT- image guided radiotherapy).

    Közel terápiás  beavatkozások, más néven brachyterápia

    A közelterápiás eljárások során nem külső sugárforrásból származó sugárnyalábot, hanem a daganat közelébe juttatott izotópot használunk. Fő előnye az, hogy helyileg (tehát a daganat közelében) nagyon magas dózist tudunk elérni úgy, hogy a környezeti szövetek dózisterhelése minimalizálható. Létezik felületi, interstitialis (szövetközi), intarcavitalis (üregbe helyezett) és intraluminalis (lumenbe juttatott) formája is.

    A sugárforrást speciális eszközök, aplikátor, katérter rendszerek segítségével juttatjuk a kezelendő területre. A kezelendő tumor lokalizációjától függően az eszközök pozicionálását ultrahangos, MR vezérelt, vagy fluoroszkópiás irányítás mellett végzünk.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád)
     

    Módosítva: 2014.01.22 02:51, Megjelenés: 2014.01.22 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A sugárterápia következtében sajnálatos módon felléphetnek különböző mellékhatások is. Cikkünkben a fej-nyaki dagantok sugárkezelésének hatására jelentkező lehetséges mellékhatásokat vesszük sorra.

    Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a mellékhatások.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.