Sugárkezelés emlődaganat műtétet követően?

Tisztelt Dr. Baki Márta! 2023. júliusában egy éves mammográfiai vizsgálaton találtak egy 4x6x7mm-es, belignusnak mutatkozó elváltozást. A vizsgálatot végző doktornő azt mondta, szerinte ciszta vagy fibroadenoma, de javasolta, hogy csináltassak egy vékonytűs biopsziát. A vizsgálat privát orvosnál történt üzemorvosi vizsgálat keretében, abban az időszakban nem engedhettem meg magamnak, hogy a biopsziát is privát ellátásban végeztessem, így végül a nőgyógyászomtól kértem rá beutalót, de ő lebeszélt, mondván a papírra van írva, hogy jóindulatú az elváltozás. Azt is mondta, hogy elég tömöttek a melleim, biztos csak valami gyulladás lehet. Végül sok győzködés árán adott beutalót, a biopszia október 19én készült, az eredmény malignus sejtkép. Azonnal orvoshoz fordultam, a műtétem, december 14-én lesz, a daganatot illetve az őrszem nyirokcsomót fogják eltávolítani. A műtét után 4-6 hét, mire elkészül a szövettan, de a sebész doktor úr szerint már a mérete alapján úgy tippel, sugárkezelés elég lesz a műtét után. November hetedikén voltam mellultrahangon, a daganat nem változott számottevően, most 6x7x8 mm a mérete. Onkológussal nem volt alkalmam beszélni, a protokoll és a sebész szerint a szövettan dönt mindenről, de megnyugtatott, hogy 99% a gyógyulásom, még időben felfedeztem az elváltozást. Január 8-án lesz az izotópos csontvizsgálat majd. A kérdésem az lenne, hogy, mennyi az esélye annak, hogy tényleg elég lesz a sugárterápia? Felkészültem arra, hogy esetleg hormonokat is kell szedjek, sajnos vannak más nőgyógyászati problémáim is, nem lennék meglepődve, ha maga a daganat hormonreaktív lenne. A bizonytalanság miatt nagyon rossz a lelkiállapotom, a műtéttől is nagyon nagyon félek. Mindenki azzal biztat, hogy kicsi elváltozás, a műtét sem lesz olyan nagyon megterhelő, biztosan hamar felépülök. Bízom abban, hogy tényleg időben felfedeztük, de az eltelt hónapokban képezhet egy ekkora daganat áttéteket, van félnivalóm? Tudom, hogy a daganat mérete csak egy faktor a kezelési tervben, de mivel nem tudtam onkológussal beszélni, nagyon sok bennem a kérdés, a bizonytalanság. Hálásan köszönöm a válaszát!

Dr. Baki Márta válasza korai emlő daganat témában

Tisztelt Levélíró! Valóban minél kisebb a rosszindulatú daganat, annál jobbak a túlélési esélyek. Ez azt gondolom az Ön esetében is így van. Abban az esetben, ha a műtét során eltávolított szövettani vizsgálat is csak 1 cm-nél kisebb daganatot talál, ill. a hónalji nyirokcsomók is negatívok, akkor – a szövettani eredményt figyelembevéve – a sugárterápián kívül még hormon terápia jöhet szóba. A csont izotópos vizsgálat időpontja ismert. Computer tomografiás (CT) vizsgálatot nem terveznek? Fiatal kora miatt azt is jó lenne tudni, hogy több családtag esetén fedeztek-e fel más rosszindulatú daganatot, például: petefészek, hasnyálmirigy vagy férfiak esetében prosztata kiindulású elváltozást. Az esete a szövettani vizsgálat alapján úgyis egy úgynevezett onkoteam elé kerül, akik javaslatot adnak a további ellátására. Ekkor érdemes felvetni, hogy egyéb nőgyógyászati és magasabb női nemi hormon szint közrejátszhatott-e a jelen helyzet kialakulásához. A jelenlegi adatok alapján nagy valószínűséggel hosszú időn keresztül tünet- és panaszmentessé tehető. Az onkológiai központokban onkopszichológusok is dolgoznak, nyugodtan vegye fel velük a kapcsolatot. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. december 03.

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Mellrák lehetséges e
Údvözlöm! az elmúlt 26 hónapban 3.szor vettem részt mammográfiai és uh vizsgálaton. Mindig felfedeztem csomót a mellemben. A szűrés eredménye R2U2.Legutóbb 8...
Emlődaganat eltávolítás utáni életmód
Tisztelt Dr. Baki Márta! Októberben diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, akkor a háziorvosom javaslatára nem kezdtem el plusz vitaminokat,...
Emlő szövettan miatti aggodalom
Tisztelt Dr. Baki Márta! Köszönöm megtisztelő válaszát előző, emlődaganattal kapcsolatos kérdéseimre!, Hogy a kérdésem keretet kapjon, idáig ez történt:...
Melldaganat fiatal férfinél?
Tisztelt Doktornő! Pár napja zuhányzásnál a jobb mellbimbóm alatt (és talán a bal alatt is, csak nem ugyanúgy esik kézre) egy apró porcszerűséget vettem...
Rekonstrukciós emlőműtét, savó
Tisztelt doktornő. Afelesegemet műtötték 2 hónapja. A teljes mirigy állományt eltavolitottak. Helyreállító műtétet csináltak nála. Implantátum lett behelyezve....
Mellgyulladás vagy daganat?
Kedves Doktornő! Körülbelül három hete az egyik mellem külső felében erős fájdalom mellett egy fél tojás méretű kemény csomó alakult ki. Gyulladásnak éreztem....