• A szelén csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

    Szerző: Medipress

    Némely tanulmány szerint a szelén növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg mások pont az ellenkezőjét állítják.

    Egy,  a BioMed Központ szabadon hozzáférhető  Nutrition and Metabolism folyóiratában közölt cikk szerint, a férfiaknál a vér magas szelénkoncentrációja csökkenti a vércukorszint eltéréseinek kockázatát.

    Hirdetés
     Tíz tipp diabétesszel előknek
    A 2-es típusú cukorbetegség komoly betegség, kezelése az egész napra kiterjedő elkötelezettséget igényel. Tíz tipp diabétesszel előknek >>

    Tasnime Akbaraly, a Montpellier Egyetem kutatója egy tudóscsapattal dolgozott együtt, 9 éven át végigkövetve 1 162 egészséges francia férfi és nő életét, a vérplazmák szelén koncentrációját és a vércukorszint eltéréseinek előfordulását megfigyelve.

    „ Az eredményeink azt mutatták, hogy az idősebb francia férfiaknál a vérben mérhető szelénkoncentráció kapcsolatban volt a vércukorszint eltéréseinek kisebb kockázatával a 9 év alatt” – mondta Akbaraly.

    A tanulmány ideje alatt 127 új megbetegedésről számoltak be, a betegek közül 70 férfi és 57 nő. Akbaraly elmondásai szerint „ az ok amiért a szelén védelmező hatását csak a férfiak esetében figyelhettük meg,  nem teljesen világos, de talán annak tulajdonítható, hogy a nők alapjában véve egészségesebbek, alapból jobb antioxidáns állapottal rendelkeznek. Továbbá  különbségek lehetnek a szelén feldolgozásában a férfiak és a nők között.”

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.03.24 10:06, Megjelenés: 2010.03.24 10:06
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Intézkedéscsomag a cukorbeteg gyerekeknek

    A kormány intézkedéscsomaggal segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket, szüleik - indokolt esetben - jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára - közölte az emberi erőforrások minisztere.

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    A szelén élettani hatásai

    A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.