Fogamzásgátló és cukorbetegség - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Laczkó Andrea, belgyógyász, diabetológus - WEBBeteg
megjelent:

A menstruáció kezdetén az első napok hatással lehetnek a cukorértékeimre? Cukorbetegként szedhetek fogamzásgátlót? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

24 éves vagyok, 6 éve cukorbeteg. Úgy tűnik, beváltak a gyógyszereim, azonban pár hónapja éjszakánként, hajnalban 12-13-ra is felmegy a cukrom. Nappal tökéltes. Mitől lehet ez, ha nem eszek semmit éjszaka? Már csináltattam labort is, hogy talán valami gyulladás van a szervezetemben, de negatívak lettek a leleteim. A menstruáció kezdetén az első napok hatással lehetnek a cukorértékeimre? Cukorbetegként szedhetek fogamzásgátlót?

Tisztelt Kérdező!

1-es tipusú cukorbetegeknél gyakran előfordul az ún. hajnali jelenség, ami hajnalban hirtelen vércukoremelkedést jelent.

Ilyenkor az inzulinnal ellentétes hatású hormonok (főleg a növekedési hormon) emelkedő szintjét nem tudja ellensúlyozni a kívülről bevitt inzulin, a májból cukorkibocsátás történik, ezért emelkedik a vércukorszint.

Az esti Lantus dózisának fokozatos emelésével lehet megpróbálni a vércukorszint rendezését. Persze csak rendszeres hajnali vércukorellenőrzés mellett.

Menstruációs ciklus és fogamzásgátlás

A menstruációs ciklus, mégpedig a női nemi hormonok szintjének változása hatással van az inzulinigényre, ezen keresztül a vércukorszintre. A menstruációt megelőző napokban, egy hétben(premenstruum) a legnagyobb az inzulinigény. Ilyenkor akár-egyénektől függően- 6-10 E-el is nőhet az inzulinigény.

Amennyiben valaki változatlan inzulinmennyiséget ad be, akkor értelemszerűen az kevésnek bizonyul, úgyhogy emelkedik a vércukorszint. A menstruáció alatt már visszacsökken az inzulinigény. Persze ettől lehetnek egyedi eltérések.

Az a lényeg, hogy mindenki kitapasztalja a saját rendszerét.

A fogamzásgátlás bonyolult kérdés a cukorbetegeknél. Nincs ideális védekezési mód. Fogamzásgátló tablettákból csak az igen kis hormontartalmúak alkalmazhatóak.

Kerülendők 35 év felett, dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír és diabeteses érszövődmény esetén is. Az igen kis dózisú fogamzásgátló tabletták alkalmazása esetén is szoros anyagcsere-és érkontroll szükséges.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Laczkó Andrea, belgyógyász, diabetológus

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.