Fogamzásgátló és cukorbetegség - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

A menstruáció kezdetén az első napok hatással lehetnek a cukorértékeimre? Cukorbetegként szedhetek fogamzásgátlót? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

24 éves vagyok, 6 éve cukorbeteg. Úgy tűnik, beváltak a gyógyszereim, azonban pár hónapja éjszakánként, hajnalban 12-13-ra is felmegy a cukrom. Nappal tökéltes. Mitől lehet ez, ha nem eszek semmit éjszaka? Már csináltattam labort is, hogy talán valami gyulladás van a szervezetemben, de negatívak lettek a leleteim. A menstruáció kezdetén az első napok hatással lehetnek a cukorértékeimre? Cukorbetegként szedhetek fogamzásgátlót?

Tisztelt Kérdező!

1-es tipusú cukorbetegeknél gyakran előfordul az ún. hajnali jelenség, ami hajnalban hirtelen vércukoremelkedést jelent.

Ilyenkor az inzulinnal ellentétes hatású hormonok (főleg a növekedési hormon) emelkedő szintjét nem tudja ellensúlyozni a kívülről bevitt inzulin, a májból cukorkibocsátás történik, ezért emelkedik a vércukorszint.

Az esti Lantus dózisának fokozatos emelésével lehet megpróbálni a vércukorszint rendezését. Persze csak rendszeres hajnali vércukorellenőrzés mellett.

Menstruációs ciklus és fogamzásgátlás

A menstruációs ciklus, mégpedig a női nemi hormonok szintjének változása hatással van az inzulinigényre, ezen keresztül a vércukorszintre. A menstruációt megelőző napokban, egy hétben(premenstruum) a legnagyobb az inzulinigény. Ilyenkor akár-egyénektől függően- 6-10 E-el is nőhet az inzulinigény.

Amennyiben valaki változatlan inzulinmennyiséget ad be, akkor értelemszerűen az kevésnek bizonyul, úgyhogy emelkedik a vércukorszint. A menstruáció alatt már visszacsökken az inzulinigény. Persze ettől lehetnek egyedi eltérések.

Az a lényeg, hogy mindenki kitapasztalja a saját rendszerét.

A fogamzásgátlás bonyolult kérdés a cukorbetegeknél. Nincs ideális védekezési mód. Fogamzásgátló tablettákból csak az igen kis hormontartalmúak alkalmazhatóak.

Kerülendők 35 év felett, dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír és diabeteses érszövődmény esetén is. Az igen kis dózisú fogamzásgátló tabletták alkalmazása esetén is szoros anyagcsere-és érkontroll szükséges.

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea belgyógyász, diabetológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Gyomor-bélrendszer és...

A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásairól, illetve gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók...

Hogyan védekezzenek a fiatalok a...

Számtalan módszert ismerünk, amellyel a teherbeesés elkerülhető. A nem kívánt terhesség a serdülőkorúak között a legveszélyesebb.

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Leggyakoribb kérdések a...

A hormonális fogamzásgátlás története az 1950-es évek második felére nyúlik vissza. Hatékony módja a nem kívánt terhesség elkerülésének. A...

Fogamzásgátlók és migrén

A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a...

Antibiotikum és fogamzásgátló

Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.