Milyen esetekben nem javasolt fogamzásgátló tabletta szedése?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Egyes kórképeknél, speciális körülmények között kérdéses a fogamzásgátló tabletta szedése. Mikor ellenjavallt a fogamzásgátló?

Cukorbetegség

Szedhet-e fogamzásgátló tablettát a cukorbeteg nő? A válasz igen. A cukorbetegségben az artériák károsodásával járó kórképek rizikója emelkedik, ezért az ösztrogéntartalmú készítményeket javasolt kerülni. Az óvszer és/vagy a csak progeszteront tartalmazó készítmények vagy az IUD/IUS a legtöbbször javasolt módszer. A gyakorlatban azonban egyes esetekben kivételt tehet a nőgyógyász, és ultra alacsony ösztrogén- és „lipidbarát” progesztogén tartalmú kombinált fogamzásgátlók szedését megengedhetik. Ilyen esetekben az alábbi feltételek szükségesek:

  • Ideálisan 25 év alatti, nem régóta cukorbeteg páciens.
  • A páciensnél ne legyen ereket, idegeket, vesét vagy retinát érintő szövődménye a cukorbajnak.
  • A páciensnek ne legyen magas a vérnyomása, ne legyen túlsúlyos, ne dohányozzon, rendben legyenek a vér vérzsírok szintjei.

Előfordulhat, hogy a beteg inzulinadagját emelni szükséges, enyhe cukorbetegség esetén is kívánatos, hogy a kombinált fogamzásgátló szedése ne tartson sokáig. Azok, akik még ugyan nem cukorbetegek, de akik esetében a cukorbetegség rizikója magasabb, a modern, alacsony hormontartalmú kombinált fogamzásgátló készítmények szedhetőek, de különösen oda kell figyelni arra, hogy a betegnél ne történjen súlygyarapodás, illetve szoros kontroll szükséges.

Ez is érdekelheti Fogamzásgátló és cukorbetegség - Az orvos válaszol

Systemas lupus erythematosus

Az SLE-ben szenvedő betegek esetében a kombinált fogamzásgátlók szedése általában abszolút ellenjavallt, igazolt, hogy az ösztrogén hatására a betegség fellángolhat, rosszabbodhat, veseérintettség alakulhat ki. A csak progeszteront tartalmazó készítmények biztonságosan alkalmazhatóak.

Gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)

A betegség fellángolása alatt megnő a trombózis veszélye, így a kombinált fogamzásgátló készítmények csak kórházi kezelést nem igénylő esetekben használhatóak, rosszabbodás esetén azonnali felfüggesztésük szükséges. Crohn-betegségben, ha nagyfokú vékonybél-érintettség van jelen, csökkenhet a tabletta felszívódása, ilyenkor szájon át szedhető készítmény ellenjavallt.

Hosszú repülőutak esetén

A kombinált fogamzásgátlók szedését nem kell abbahagyni hosszú repülőút miatt sem. Ha egy nő túlsúlyos, akkor ilyen esetekben vegyen fel kompressziós harisnyát, és minden nő esetében javasolt túlsúlytól függetlenül, hogy óránként sétáljon egyet.

Nagy tengerszint feletti magasság esetében

Hegymászók esetében nagy magasságkülönbségeknél javasolt a kombinált fogamzásgátlókat kerülni. A kombinált készítmények növelik a hegyi betegséggel járó kockázatokat. A folyamatosan nagy magasságban élőknél a nagyobb vérsűrűség szintén a tablettaszedés ellenjavallatát képezi.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.