• Cukorbetegek számára fejlesztettek applikációt

    Szerző: Semmelweis Egyetem

    56 ország közel 200 versenyzőjével küzd majd meg a nemzetközi innovációs verseny fináléjában a Semmelweis Egyetem IV. éves orvostanhallgatója, Havlik Károly, a Falling Walls Lab magyarországi fordulójának nyertese.

    Informatikus testvéreivel közösen kidolgozott projektjük középpontjában egy olyan alkalmazás áll, amely segít az inzulinkezelt cukorbetegeknek vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában. Az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat elemezve képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

    A Zala megyei nagy családból származó medikust az orvostudományban és az informatikai technológiában rejlő lehetőségek már a gimnáziumi évek alatt is érdekelték, ezért jelentkezett orvostanhallgatónak, majd később kezdtek el testvéreivel együtt egy cukorbetegeknek szánt mobilapplikációt fejleszteni. Mint elmondta, szeretné az orvoslást és az informatikát egymás szolgálatába állítani, különösen érdekesnek tartja a szervnyomtatás kihívásait. A radiológia is érdekli, ezért csatlakozott a Semmelweis Egyetem tudományos diákköri programjához – fejtette ki a hallgató.

    Hirdetés

    Testvére egykori szakdolgozati ötletéből nőtte ki magát az egyénre szabható applikáció

    Az applikáció az inzulinkezelt cukorbetegek inzulin- és vércukorszintjének alakulását, az étkezéseket és a fizikai aktivitásokat naplózza. Az applikáció azért egyedi, mert a naplózás adatainak automatikus elemzésével a vércukorszint alakulása személyre szabottan előrejelezhető. A cukorbetegek számára a legfontosabb, hogy a vércukorszintjüket a megfelelő tartományban tartsák, az applikáció pedig abban segíti őket, hogy a naplózáson alapuló előrejelzéssel elkerülhetővé váljanak a túl magas vagy túl alacsony értékek, illetve hogy időben értesüljenek róla, ha étkezésük vagy fizikai aktivitásuk mennyisége korrekcióra szorul – mondta el Havlik Károly.

    Tudjon meg többet Életmódtippek cukorbetegeknek

    A mobilalkalmazást matematikus és informatikus testvéreivel közösen fejlesztik, akik elsősorban adattudománnyal, adatbányászati technológiákkal és algoritmusfejlesztéssel foglalkoznak, míg ő a tesztelésben részt vevő orvosokkal és betegekkel tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint a legnagyobb kihívást a vállalkozásfejlesztési feladatok okozzák, de örömmel vetették bele magukat ezekbe a számukra új területekbe.

    Jelenleg egy új applikációt fejlesztenek a már meglévő alapján, aminek elsődleges célja, hogy a felhasználói funkciók működése mellett kipróbálják, még megbízhatóbbá tegyék az algoritmus működését, amely az előrejelzést adja. A szeptembertől elérhető új alkalmazás ingyenesen biztosítja a naplózási lehetőséget a felhasználóknak és több olyan kényelmi funkció is elérhetővé válik, amely az előrejelzést pontosíthatja. Az étel-adatbázisból például pontosan nyomon követhető lesz, hogy az adott elfogyasztott ételben mennyi szénhidrát, zsír és fehérje volt.

    A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján olvashatja.

    Legutóbb frissült: 2018.06.28 17:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.